StoryEditor

Do Ženevy prišla aj Putinova limuzína. Za maskovaným sklom ju stráži ochranka

08.03.2019, 10:17
Na ženevskom autosalóne sa objavila nielen civilná verzia modelu Aurus Senat, ale aj špeciálne obrnené prevedenie vyrobené pre ruského prezidenta.

Ženevské výstavisko hostí vždy množstvo výrobcov, avšak tento rok dopĺňajú tie známe vo veľkej miere aj menej populárne značky zameriavajúce sa na elektromobily či úpravy stávajúcich modelov rôznych automobiliek. Na autosalóne teraz vytŕča jeden stánok viac než ostatné v jeho okolí - prezentuje sa v ňom skutočne veľkolepý Aurus.

Áno, značka nevystavuje horúce novinky, avšak modely od značky Aurus nachádzajúce sa na výstavisku sú vôbec po prvýkrát k videniu v týchto končinách. Je to najmä z dôvodu, že "štátny ruský výrobca" sa chce pretlačiť aj na ďalšie trhy naprieč svetom.

​Preslávila ho totiž najmä superluxusná a superbezpečná limuzína špeciálne vyrobená pre ruského prezidenta. Putinovo vozidlo nesie označenie Senat L700 a nepochybne priťahuje veľkú pozornosť. Na autosalóne sa nachádza za maskovaným sklom, kde ho navyše stráži ešte niekoľko ochrankárov.

Veľkolepá prezentácia značky však ponúka návštevníkom len dva modely a jedno "holé" šasi, no pritom sa vám vyhradený priestor pre výrobcu nezdá nijak prázdny.

Možno za to môže dominantný model Aurus Senat určený pre obyčajných smrteľníkov (hoci s poriadnym bankovým kontom). Ten disponuje nielen obrovskými 20-palcovými diskami, ale pod svojou kapotou ukrýva hybridný systém s 4,4-litrovým benzínovým osemvalcom a výkonom 600 koní. O prenos sa stará obrovská automatická deväťstupňová prevodovka.

Vzhľad pritom nie je nijak nápadný, hoci podobnosť napríklad s modelmi britského Rolls-Royceu je nesporná. Mohutná chrómová maska chladiča, výrazné nasávacie otvory pre prívod vzduchu v nárazníku a 5,63 metrová dĺžka v základnej verzii S600 - to sú charakteristické črty ruskej novinky, ktorá však svoj debut zažila už pre nejakým tým piatkom.

Základná a teda bežná "civilná" verzia modelu Senat dosahuje maximálnu rýchlosť 250 kilometrov za hodinu a disciplína v šprinte z nuly na stovku mu zaberie rovných šesť sekúnd. Obrnená verzia L700 však kvôli pancierovaniu pribrala na celkových sedem ton a rovnaká disciplína v zrýchlení jej trvá deväť sekúnd.

​Aurus Senat S600 ukrýva v interiéri skutočne pozoruhodný luxus a kvalitu spracovania. Zlatá farba exteriéru vystaveného vozidla s bielo "mramorovým" interiérom vyzerá veľmi pekne.

V zadnej časti je kráľovsky veľa miesta a ak by vás náhodou otravovali pohľady okoloidúcich, viete si spraviť súkromie zatiahnutím bielych závesov. Pohodlné kožené sedadlá pritom dopĺňajú rovnaké "zlaté" prvky ladiace s farbou karosérie.

Cena by mala byť "ľudovejšia" než pri modeloch britského výrobcu Rolls-Royce, avšak aj tak pôjde o vozidlo pre bohatých. Je zrejme zbytočné rozpisovať presnú sumu, veď pre tento rok a aj budúci rok je už model úplne vypredaný.

Cestu redaktora na autosalón v Ženeve hradila spoločnosť Mercedes-Benz Slovakia.

01 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon 02 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 04 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 05 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy?
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
26. apríl 2024 01:59