StoryEditor

V Ženeve sme spoznali najdrahšie auto sveta. Jeho cena je astronomická

07.03.2019, 12:52
Ak poznáte Bugatti Chiron, cena tejto jedinečnej novinky je niekoľkonásobne vyššia. Majiteľa už pritom exkluzívny model má.

Ženevský autosalón sa nepochybne spája tiež s mnohými superšportovými či superluxusnými vozidlami, ktoré oko bežného "smrteľníka" vidí len výnimočne. Čo sa však stane, ak sa tieto dve kategórie spoja v jednu?

Odpoveď prináša novinka z dielne Bugatti s označením La Voiture Noire, ktorá je zaujímavá nielen svojou históriou, ale aj cenovkou. Model La Voiture Noire je totiž akousi "oslavou" známeho historického modelu značky Bugatti s menom Type 57SC Atlantic.

Klasiku navrhol najstarší syn zakladateľa automobilky Jean Bugatti, avšak pred 80. rokmi neďaleko výrobného závodu počas testovacej jazdy stratil kontrolu nad autom a zomrel po náraze do stromu. Príčinou bolo vbehnutie cyklistu na testovací okruh značky.

​Špičkové Bugatti La voiture Noire (v preklade "čierne auto") je postavené ako spomienka na dizajnéra v rovnakej farbe ako vtedajší Type 57SC Atlantic a vyrobené z najkvalitnejších karbónových vlákien.

​Špičkové Bugatti La voiture Noire (v preklade "čierne auto") je postavené ako spomienka na dizajnéra v rovnakej farbe ako vtedajší Type 57SC Atlantic a vyrobené z najkvalitnejších karbónových vlákien.

Samozrejme, je postavené na úplne inej technológii, disponuje najmodernejšími systémami a pod kapotou ukrýva poriadne stádo koní. "Čierne auto" stojí na rovnakej platforme ako jeho kolegovia s menom Chiron a Divo, pričom zdieľa tiež osemlitrový šestnásťvalec dopovaný štvoricou turbodúchadiel.

Výkon siaha až na 1 103 kW (1 500 koní) a krútiaci moment dosahuje ohromných 1 600 Nm. Vďaka tomu dokáže vystreliť z nuly na stovku za 2,5 sekundy s maximálkou stanovenou na 400 kilometrov za hodinu.

Celý model dopĺňajú mnohé aerodynamické prvky, zadná časť má výrazný difúzor, predok zdobí mohutný nárazník s veľkolepými otvormi pre prívod vzduchu a čerešničkou na torte sú špeciálne aerodynamické disky kolies.

​Ak sa vrátime späť k cene, tá prekonáva všetky do dnes stanovené sumy za nové auto. Automobilke Bugatti totiž nový majiteľ za špičkový model La Voiture Noire zaplatil neskutočných 11-miliónov eur pred zdanením.

Ak ste si už náhodou chystali kufrík s peniazmi, zrejme vás uzemní nasledujúca informácia, že na svete sa vyrobil len jeden jediný kus a ten momentálne stojí vystavený v ženevskom výstavisku Palexpo.

Keďže automobilka neprezrádza mená, je ťažké určiť, komu tento superluxusný a rýchly kúsok patrí - kolujú však dohady o tom, že by mohlo ísť o bývalého šéfa Volkswagen Group Ferdinanda Piëcha, ktorý je vnuk zakladateľa značky Porsche Ferdinanda Porscheho.

Cestu redaktora na autosalón v Ženeve hradila spoločnosť Mercedes-Benz Slovakia.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 11:14