StoryEditor

Mercedes ponúkne "wellness" priamo v kabíne. Predstavil štýlový a praktický kombík

07.03.2019, 09:10
Celosvetový predaj modelu CLA Shooting Brake by sa mal podľa odhadov spustiť približne v septembri tohto roka.

Nedávno sme vás informovali o ženevskej premiére elektrického konceptu EQV, ktorý vychádza z obľúbenej triedy V od Mercedesu. Najstaršia automobilka sveta však láka návštevníkov najdôležitejšieho autosalónu v roku aj na iné zaujímavé novinky. Patrí sem okrem iného aj nová generácia modelu CLA v praktickej verzii Shooting Brake.

Základné prevedenie Mercedesu-Benz CLA sme mohli vidieť už dávnejšie, teraz však dopĺňa ponuku štýlové kombi. „Mimoriadne expresívnym dizajnom vozidiel CLA kupé a CLA Shooting Brake chceme osloviť mladých individualistov,“ tvrdí Britta Seeger, členka predstavenstva Daimler AG, zodpovedná za predaj divízie Mercedes-Benz Cars.

„Nové vozidlo CLA Shooting Brake okrem toho ponúka viac miesta ako jeho predchodca a mnoho ďalšieho,“ dopĺňa Seeger.

Emotívny dizajn

Charakteristická je dlhá kapota, dopredu naklonená predná časť "Shark nose", svalnaté blatníky a klesajúca strecha smerom k zadnej časti. Novinka sa predĺžila oproti predchodcovi o 48 milimetrov, narástla o 53 milimetrov aj do šírka a o dva milimetre klesla. Vďaka o 30 milimetrov väčšiemu rázvoru poskytne následne i viac vnútorného priestoru pre posádku.

Batožinový priestor má objem 505 litrov a určite mnohých poteší aj 871 milimetrový nakladací otvor, ktorý sa zväčšil oproti minulej generácii až o takmer viac než 240 milimetrov. Dostupné ja, samozrejme, tiež bezdotykové otváranie.

Kabína je v zásade rovnaká s klasickou kupé verziou modelu CLA. Nechýba ambientné LED osvetlenie (64 farieb), farebný projekčný displej (head-up display), navigácia s rozšírenou realitou a známy MBUX infotainment systém.

Ten teraz dokáže rozoznať príkazy vodiča alebo iného pasažiera, pričom reaguje len na ten hlas, ktorý ako prvý vyslovil aktivačný povel "Hey, Mercedes" alebo vie, na ktorom sedadle zapnúť masážne funkcie.

Mercedes-Benz

Wellnes priamo na palube?

Podľa nálady alebo potreby zákazníka umožňuje CLA Shooting Brake špeciálne nastavenie vyhrievania, odvetrávania, masáže sedadiel na zlepšenie telesnej a duševnej kondície, rovnako ako nastavenie svetla a hudby. Systém s inteligentným algoritmom odporúča podľa situácie vhodný program z balíka ENERGIZING.

V prípade pripojenia hodiniek Mercedes-Benz vivoactive 3 Smartwatch alebo kompatibilnej nositeľnej elektroniky Garmin sa na základe konkrétnej úrovne stresu, tepovej frekvencie alebo dokonca kvality spánku počas poslednej noci zohľadňuje aktuálne rozpoloženie vodiča.

O pohon sa budú starať naftové a benzínové agregáty, spojené s šesťstupňovou manuálnou alebo sedemstupňovou dvojspojkovou automatickou prevodovkou. Zatiaľ jediné predstavené prevedenie je CLA 250 Shooting Brake ponúkajúce 165 kW (225 koní) a 350 Nm krútiaci moment z benzínového štvorvalca.

​V blízkej budúcnosti má značka predstaviť ďalšie motorizácie, pričom sa ráta nielen s predným pohonom, ale aj s pohonom všetkých kolies. 

K dispozícii sú mimochodom aj adaptívne nastaviteľné tlmiče a mnohé moderné bezpečnostné a asistenčné systémy - Active Distance Assist, Active Steer Assist, Active Lane Change Assist, Active Park Assist a veľa ďalších.

Celosvetový predaj by sa mal podľa odhadov spustiť približne v septembri tohto roka.

Cestu redaktora na autosalón v Ženeve hradila spoločnosť Mercedes-Benz Slovakia.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 01:02