StoryEditor

BMW odhalilo vylepšenú luxusnú limuzínu. Cúvať dokáže úplne sama

16.01.2019, 14:40
Vlajková loď BMW sa zmenila nielen pri pohľade zvonka, ale dostala tiež nové technológie či vylepšené agregáty.

Po niekoľkých únikoch sa automobilka z Mníchova rozhodla odtajniť a oficiálne predstaviť vylepšenú vlajkovú loď značky. Modernizovaná verzia BMW limuzíny radu 7 sa tak ukázala svetu a spolu s ňou prišli aj detailné informácie o zmenách. Nie je ich veľa, no nepochybne najväčšou je prepracovaná predná maska. Keď hovoríme o najväčšej zmene, myslíme tým skutočne najväčšiu.

Nový dizajn sa totiž spolieha na poriadne výrazné chrómové "ľadvinky", ktoré sme mohli prvýkrát vidieť už pri špičkovom obrom SUV X7 a sú oproti minulosti väčšia až o 40 percent.

Či už je to správny krok alebo nie, to necháme na posúdení každého z vás. Hodnotiť dizajnovú stránku je totiž pomerne subjektívne, každopádne nám by sa k modelu hodila mierne menšia maska. Okrem toho však vyzerá novinka vynikajúco a aj na tento detail si nepochybne zvykneme.

Kvalitnejšie a luxusnejšie

Stále platí, že BMW radu 7 bude k dispozícii v dvoch karosárskych verziách. Klasické meria na dĺžku 5 120 milimetrov, dlhšia limuzína pridá 140 milimetrov rázvoru a celková dĺžka narastie až na 5 260 milimetrov. Karosériu obohacujú ostrejšie linky či nižšie osadené základné adaptívne LED svetlá, ktoré môžete za príplatok vymeniť za svetlomety so špičkovým laserovým dosvitom na úrovni 560 metrov.

Prepracovaná bola i zadná časť. Obrysy zadného nárazníka sa inšpirovali tvarmi predných otvorov na nasávanie vzduchu, zapracované koncovky výfukov dostali väčšie chrómové rámiky a osadené boli tiež nové priestorovo stvárnené a o 35 milimetrov užšie zadné svetlá s červeno/čiernym povrchom.

Interiér obohacuje čalúnenie kožou Nappa s rozšíreným prešívaním, nové obklady interiéru z amerického duba a náladové prvky so vzhľadom z dymového skla. Kožou je čalúnený aj volant s upraveným rozmiestnením multifunkčných tlačidiel.

Štandardne dodávaný BMW Live Cockpit Professional s navigáciou obsahuje plne digitálnu 12,3-palcovú prístrojovú dosku a 10,25-palcovú stredovú obrazovku Control Display.

BMW

​Nový ovládací systém BMW Operating System 7.0 umožňuje rýchly prístup k nastaveniam a funkciám, široké možnosti individuálneho nastavenia obrazoviek ako aj viac spôsobov ovládania cez dotykovú obrazovku, ovládač iDrive Controller, tlačidlá na volante, hlasové ovládanie a ovládanie gestami. Miesto na bezdrôtové nabíjanie smartfónov sa po novom premiestnilo pred držiaky nápojov.

Nechýba BMW Touch Command s aktualizovaným hardvérom aj softvérom, pričom systém zábavy pre zadné sedadlá dostal 10-palcovú full-HD dotykovú obrazovku a Blu-ray prehrávač.

Zlepšiť by sa mal tiež akustický komfort pri jazde. Podobne ako pri BMW radu 3, aj "sedmička" teraz dostáva digitálneho asistenta BMW Intelligent Personal Assistant s podporou hlasového ovládania.

Stále žije

Obavy sa nenaplnili a BMW ponecháva v ponuke vrcholný benzínový dvanásťvalec s objemom 6,6 litra a zvýšeným výkonom na 430 kW (585 koní).

Motorizácie dopĺňa nový 4,4-litrový osemvalec s výkonom 390 kW (530 koní) a naftové zastúpenie tvorí trojica trojlitrových radových šesťvalcov s výkonom 294 kW (400 koní), 235 kW (320 koní) alebo 195 kW (265 koní). Chýbať nebude ani plug-in hybridné prevedenie so špeciálne upraveným benzínovým šesťvalcom s celkovým výkonom na úrovni 290 kW (394 koní).

BMW

​V štandarde získate adaptívne tlmiče a vzduchové odpruženie na oboch nápravách, za príplatok (okrem plug-in hybridnej verzie) si viete objednať aj integrálne aktívne riadenie s natáčaním zadných kolies a adaptívne stabilizátory Executive Drive Pro na oboch nápravách. Ďalší pokrok smerom k automatizovanej jazde prináša výnimočne široká ponuka asistenčných systémov vodiča.

Systém Driving Assistant Professional so systémom aktívneho riadenia a udržiavania v jazdnom pruhu a štandardne dodávaný Parkovací asistent teraz obsahuje aj Asistent pri cúvaní, ktorý si dokáže zapamätať posledných prejdených 50 metrov a samostatne do tejto vzdialenosti cúvať.

01 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 02 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 03 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 04 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol 05 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 06:36