StoryEditor

Nemecká pošta štartuje diesle. Elektrické dodávky totiž v zime nevyjdú na kopec

13.01.2022, 13:06
Nemecká Deutsche Post DHL prevádzkuje najväčšiu flotilu elektrických dodávok, ktoré si navyše sama vyvinula.

O návrate pošty k dieselom informoval magazín Focus s odvolaním sa na denník Traunsteiner Tagblatt. Podľa neho v zimných mesiacoch vozidlá, ktorými chce pošta zlepšiť bilanciu emisií CO2 vo svojom vozovom parku, nezvládali kladené nároky.

„V praktickej prevádzke sa ukázalo, že vozidlá nie sú optimálne v prudších stúpaniach, najmä na zasnežených cestách. Vozidlá sú príliš ľahké a na snehu jazdia zle,“ citujú noviny jedného zo zamestnancov pošty.

Z tohto dôvodu musia byť na niektorých trasách opäť nasadené klasické poštové vozidlá so spaľovacími motormi. Elektrické vozidlá sú podľa hovorcu stále v prevádzke a v súčasnej dobe prepravujú zásielky napríklad v doručovacej oblasti Traunstein. Táto správa rozhodne neznamená, že s elektromobilmi končí Deutsche Post DHL úplne.

Ide len o prechodný stav, zatiaľ v jednom regióne, píše iDNES.cz. Neznamená to ani, že elektrické dodávky sú úplne nepoužiteľné. Naopak pre dopravu po mestách, a to nielen konkrétne poštových zásielok, sú dobrým a rozumným riešením, hoci z hľadiska obstarávacích nákladov to mnohým firmám stále nebude ekonomicky príliš vychádzať.

Znamená to iba to, že elektromobilita nie je použiteľná v univerzálnom spektre. Konkrétne Deutsche Post má však s projektom StreetScooter vcelku veľké problémy. Pre ich vývoj a výrobu sa rozhodla ešte v roku 2016, keď oznámila, že na trhu nenašla vhodný produkt a musí si ho preto vyrobiť sama.

Tichá pošta: StreetScooter sa ukázal ako ideálne riešenie pre rozvoz balíkov po mestách StreetScooter

​Za tým účelom kúpila malú startupovú firmu z Cách. V súčasnej dobe je elektrických StreetScooterov v prevádzke okolo 17-tisíc a počíta sa s ďalším navyšovaním počtu batériových áut. Spoločnosť musela riešiť aj niekoľko požiarov vozidiel, rovnako ako sťažnosti vodičov kvôli malému dojazdu a nedostatku tepla v kabíne.

​Všetko nakoniec skončilo krachom, nemecká pošta sa rozhodla celého projektu zbaviť a predala ho luxemburskému konzorciu Odin Automotive. Kupujúci chce pokračovať vo výrobe elektromobilov, žiadne podrobnosti o kúpnej cene neboli zverejnené. Zvyšok pôvodnej produkcie elektrických StreetScooterov sa rozpredával v minulom roku.

Dodávky vo veľkom prevádzkuje aj Česká pošta, len od Peugeotu prevzala za posledných osem rokov štyritisíc vozidiel. Peugeot, rovnako ako ďalšie dve značky koncernu Stellantis, teraz oznámil, že bude v Európe predávať dodávky iba elektrické.

Týkať sa to však má zatiaľ iba ich osobných verzií, tie úžitkové si klasický spaľovací pohon podľa dostupných informácií nechajú nateraz aj naďalej. 

01 - Modified: 2024-04-16 13:18:18 - Feat.: - Title: Scholz vyzval Čínu, aby sa pokúsila presvedčiť Rusko k ukončeniu vojny na Ukrajine 02 - Modified: 2024-04-15 18:05:53 - Feat.: - Title: Nemecko zvažuje legalizáciu interrupcií v ranom štádiu tehotenstva 03 - Modified: 2024-04-15 14:41:18 - Feat.: - Title: Nemecko si predvolalo iránskeho veľvyslanca kvôli víkendovému útoku na Izrael 04 - Modified: 2024-04-15 09:41:35 - Feat.: - Title: Scholz je na návšteve Číny, upozornil na neporušiteľnosť hraníc 05 - Modified: 2024-04-14 16:46:26 - Feat.: - Title: V časti D2 smer Bratislava budú od pondelka dopravné obmedzenia
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 20:06