StoryEditor

Subaru vyrobilo svoj prvý hybrid do zástrčky. Nie je jasné, či príde aj k nám

21.11.2018, 11:30
Budúcnosť automobilov jasne upravujú stále prísnejšie emisné normy.

Podriadiť sa prísnym emisným nariadeniam musela aj automobilka Subaru, ktorá mala doteraz v portfóliu len Subaru Impreza s doplnkovým 10 kW elektromotorom - takzvaný mild-hybridný systém.

Dnes sa to však mení a do ponuky po oficiálnej premiére na autosalóne v Los Angeles už čoskoro zamieri plug-in hybridná novinka Subaru XV Crosstrek. Využíva známy dvojlitrový agregát typu Boxer doplnený dvojicou elektromotorov a skombinovaný s pohonom všetkých kolies či automatickou prevodovkou Lineartronic CVT.

​Hybridný systém s označením Subaru StarDrive Technology vznikol vďaka spolupráci s automobilkou Toyota, nakoľko práve Subaru vlastní v tejto značke istý podiel. Subaru Crosstrek Hybrid využíva lítium-iónové batérie, ktoré sú uloženie pod podlahou batožinového priestoru.

Systémový výkon zatiaľ automobilka nešpecifikovala, vieme len to, že na čisto elektrickú energiu je schopný model prejsť 27 kilometrov. Elektro-režim je možné využívať do rýchlosti 105 kilometrov za hodinu a celkový dojazd sa mal zvýšiť na konečných zhruba 770 kilometrov.

Dvojica motorov je využívaná na rôzne účely. Prvý zastupuje štartér/generátor pre samotné dobíjanie batérii vozidla. Úlohou druhého je poháňať motor či rekuperovať brzdnú energiu v aktívnom elektrickom a hybridnom režime. Zaujímavosťou je, že model využíva pri brzdení najskôr spomínaný generátor a až následne sa do procesu zapájajú samotné brzdy.

Stále však platí známy pohon všetkých kolies Symmetrical AWD, ktorý značka rozšírili tiež o vektorovanie krútiaceho momentu pre prejazde zákrut, terénny režim či asistent pre zjazd z kopca. Medzi charakteristické prvky novinky patrí najmä vonkajšie lakovanie v modrej farbe Lagoon Blue Pearl.

Subaru

​Sekunduje jej niekoľko strieborných detailov či do modra ladené svetlomety. Nechýbajú špeciálne 18-palcové disky kolies a modrý odtieň následne použil výrobca aj vrámci interiéru. Nájdeme ho pri prešívaných kožených sedadlách či lakťovej opierke.

Budíky pred vodičom získali tiež ukazovateľ rekuperácie energie a výkonu, pričom v centre palubnej dosky je následne osadený osempalcový dotykový displej infotainmentu známy z ostatných modelov Subaru.

Predaj modelu má štartovať začiatkom roka 2019, no zatiaľ jeho pôsobenie v Európe nie je jasné. Subaru Crosstrek Hybrid je potvrdné najmä pre americký trh.

menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 14:40