StoryEditor

Najluxusnejší kabriolet sveta v špeciálnej verzii. Je spojený s Českom i Slovenskom

02.11.2018, 10:50
Pravdepodobne na objednávku zákazníka vytvorila luxusná automobilka Rolls-Royce unikátny kabriolet Dawn, ktorý odkazuje na českých a slovenských pilotov RAF počas 2. svetovej vojny.

Automobily britskej značky Rolls-Royce nie sú obyčajné tovary, v podstate každý vyrobený automobil je prispôsobený požiadavkám zákazníka, píše iDNES.cz.

O úpravy sa stará divízia Bespoke, ktorá zamestnáva najlepších špecialistov na dizajn aj potrebná remeslá. Bespoke dostalo na starosť aj unikátnu úpravu kabrioletu Dawn, ktorý oslavuje českých a slovenských pilotov, slúžiacich za 2. svetovej vojny v Royal Air Force.

​Konkrétne je auto upravené tak, aby zložilo poctu pilotom 312. a 313. stíhacej jednotky Československej letky Royal Air Force. To, že k pocte poslúžil práve Rolls-Royce Dawn, však nie je náhodné. Piloti 312. a 313. stíhacej jednotky totiž lietali na lietadlách Hawker Hurricane a neskôr s lietadlami Spitfire.

Obe tieto lietadlá boli poháňané legendárnymi motormi Rolls-Royce Merlin. Značka vyrába letecké motory dodnes, a to vrátane agregátov poháňajúcich najväčšie dopravné stroje súčasnosti.

Len je nutné dodať, že Rolls-Royce vyrábajúci letecké motory a Rolls-Royce vyrábajúci automobily sú dnes dve samostatné firmy. Tá vyrábajúca automobily je vlastnená nemeckou značkou BMW.

"Počas celého tohto roka si pripomíname službu všetkých tých, ktorí sa s hrdosťou podieľali na plnení našej už sto rokov trvajúcej úlohy, ktorou je služba vlasti. Nedávno predstavený Rolls-Royce Dawn teda vzdáva hold všetkým príslušníkom Československej letky v bitke o Britániu, ktorá bola žiarivým príkladom zásadného prínosu cudzincov, ktorí slúžili v RAF počas druhej svetovej vojny. Blížime sa k záveru osláv storočia RAF100 a do nášho storočia druhého vstupujeme s hrdosťou na naše dedičstvo a s dôverou v našu budúcnosť," hovorí Andrew Millikin (RAF), dôstojník veliaci pamätnému letu na počesť Bitky o Britániu.

Upravený Dawn na legendárne motory Merlin odkazuje exkluzívnou ručnou výšivkou medzi zadnými sedadlami. Výšivka bola vytvorená podľa pôvodných technických výkresov motora.

Rolls-Royce

​Zvonku zaujme šedý lak s ručne namaľovanú čiernou linkou Coachline, aj táto farebná kombinácia nie je samoúčelná a je inšpirovaná sfarbením lietadiel Spitfire. Čo platí aj vnútri pri použití žltej kože Golden Sand. Predné opierky hlavy zdobí následne znak 313. letky a na zadných hlavových opierkach je vyšitý znak 312. letky.

Rolls-Royce Dawn je superluxusný kabriolet majestátnych rozmerov. Pod kapotou nie je takmer počuť dvanásťvalec od BMW s objemom 6,6 litra a výkonom 571 koní. Hoci je to primárne luxusné vozidlo, silný motor umožňuje, aby sa auto rozbehlo na stovku za 5,5 sekundy, a to aj napriek značnej hmotnosti 2,5 tony. Maximálna rýchlosť je obmedzená na 250 kilometrov za hodinu.

​Neprehliadnuteľný automobil zaujme protismerne otváranými dverami a maximálnou mierou luxusu. Rolls-Royce Dawn sme krátko otestovali, naše dojmy si môžete prečítať tu. Ak vás auto zaujalo, tak základná cena je približne 350-tisíc eur, no individuálne úpravy ju môžu pokojne zdvihnúť aj niekoľkonásobne.

V interiéri je koža kombinovaná s dyhovaným obložením vo farbe Mimosa Negra, ktoré vyniká tým, že nie je lakovaná. Vo dverách sú gravírované plakety, ktoré odkazujú k základným hodnotám a témam letcov.

Na dverách vodiča je plaketa s mottom 313. jednotky: "Jeden jastrab mnoho vrán rozháňa" a na dverách spolujazdca potom plaketa s latinským mottom 312. jednotky: "Non Multi Sed Mult" - v preklade to znamená "Nie mnohí, ale mnoho."

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 18:24