StoryEditor

Stále väčšia rarita. Tento slovenský Passat najazdil viac než milión kilometrov

31.10.2018, 09:45
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Prekonať za 20 rokov celkom viac než milión kilometrov na slovenských cestách? Volkswagen Passat B5 so známym naftovým motorom to spolu s Jaroslavom Knápekom, majiteľom, dokázal.

Prekonať jedným autom milión kilometrov je naozaj veľká vec. Akokoľvek ľahostajne by ste k tomu mohli pristupovať, pretože ste o takých už v minulosti čítali, no prvom rade si treba uvedomiť, aké šialené množstvá áut po svete denne chodia.

Sú ich stovky miliónov a ich počet z roka na rok rastie. Aj na Slovensku je dnes štvornásobne viac áut ako v roku 1990. Aj to robí z prekonania tak magického čísla, ktoré odometer už v podstate nedokáže ukázať na žiadnom aute, ešte váženejšiu vec. Milión kilometrov je významný míľnik, ktorý si zaslúži extra pozornosť.

Pozrite si príbeh miliónového Volkswagenu Passat B5 zo Slovenska:

Prekvapivo, nejde o úplne najstarší Volkswagen Passat, no nie je ani najmladší. Tento sedan je typ Passat B5 so známym 1,9-litrovým TDI motorom s maximálnym výkonom 81 kW (110 koní) spojený manuálnou prevodovkou a pohonom predných kolies. Keď sme sa o aute v redakcii dozvedeli, predpokladali sme, že pôjde o generáciu B3, prípadne B4.

Že môže mať milión kilometrov 20-ročné auto, ktoré nie je plnohodnotne služobné, ale plní aj úlohy súkromného využívania, nám ani nenapadlo. Ako jeden z dôvodov dlhej životnosti motora majiteľ, pán Knápek, uvádza fakt, že auto po celý život jazdí len na naftu zo Slovnaftu. V tomto smere netreba robiť žiadnu investigatívu a preverovať, či je to pravda.

​Spolu s manželkou sú totiž celé desaťročia prevádzkarmi čerpacích staníc Slovnaft v Považskej Bystrici a okolí, a preto je celkom logické, že tankujú "doma". Hold patri aj autu samotnému. Na svete nie je veľa áut a už vôbec nie značiek, ktoré by v prakticky pôvodnom stave dokázali prejsť takú vzdialenosť.

A navyše za taký krátky čas. Veď uvážte, toto auto urobí priemerne 150 kilometrov denne. Rozrátané na priemerný denný nájazd bez výnimky či je piatok, sviatok, Vianoce, Silvester, alebo Nový rok.

Tachometer (odometer) už viac než šesť deviatok zobraziť nedokáže, majiteľ si ďalšie kilometre zapisuje do zošita sám. Youtube/TopSpeed

Nejde len o to, že to auto takýto nájazd mechanicky vydržalo, ale aj o to, že je celé. Veď pri tých kilometroch a dennej akcii na cestách je riziko, že sa stane účastníkom nezavinenej nehody naozaj veľmi veľké. Pánovi Jaroslavovi Knápekovi z Považskej Bystrice však patrí obdiv aj za ďalšie veci.

​Jeho 20-ročný Volkswagen Passat B5 z leta 1998 má dodnes nielen pôvodný motor, prevodovku, nápravy, ale na hotové neuverenie aj pôvodné turbodúchadlo a tiež spojku. To je už naozaj nepochopiteľné a pritom nedochádzalo k žiadnemu špeciálnemu chladeniu turba po jazde.

Také auto bolo potrebné vidieť na vlastné oči, aj si ho trochu vyskúšať. Reportáž o miliónovom Passate pripravila redakcia TopSpeed.sk - kolega Alex Štefuca. 

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 02 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 03 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 04 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 05 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 09:03