StoryEditor

Láska menom Porsche: Zabudnite na technológie a zbesilú jazdu

29.10.2018, 08:07
Investícia alebo hračka pre bohatých, ktorí už majú naozaj všetko a potrebujú si urobiť radosť? Oldtimery sú hlavne o vášni. Lebo takéto auto sa nekupuje z rozmaru.

O autách, ktoré sa kupujú z lásky si môžete prečítať v aktuálnom vydaní magazínu prečo nie?!, ktorý je iba dnes vložený do Hospodárskych novín.

 Milovníci oldtimerov značky Porsche nepochybne vedia, že len kúsok za slovenskými hranicami, v Maďarsku, funguje firma Vehicle Experts, kde staré Porsche dostávajú šancu na nový život.

Občas sa úspešné príbehy začnú písať náhodou. A to je aj prípad Vehicle Experts v maďarskom Mosonmagyaróvári. Nemec Florian Scheuer v roku 2003 skončil so svojím biznisom a dal si prestávku na oddych a cestovanie.

Zakotvil v Barcelone, no bolel ho zub. Na svojom starom oldtimere Porsche vycestoval za kamarátom zubárom, ktorý vtedy pôsobil práve v Maďarsku.
„Z nemeckých a zo španielskych ciest som bol zvyknutý na rýchlu jazdu, v Maďarsku sa však jazdí úplne inak, pri predbiehaní som nabúral. Kamarát zubár mi odporučil autoservis, kde mi sľúbili, že do týždňa bude auto hotové.

Aj bolo a za prácu si vypýtali 450 eur. Keď majster videl môj prekvapený výraz, sumu znížil na 400. Aby ste ma pochopili, čakal som, že to bude stáť minimálne 2- až 3-tisíc eur. Oprava bola veľmi lacná a pritom urobená výborne. A preto som sa rozhodol, že si práve v Maďarsku, kúsok od slovenských hraníc, spojím svoju vášeň pre oldtimery s novým biznis plánom,“ začína rozprávať o svojej ceste Scheuer.

Vehicle Experts

​Vedel, že ak chce byť úspešný, musí pracovať perfektne, kvalita jeho práce musí byť vyššia a vyššia, nie naopak. Ak totiž poľavíte, stratíte dôveru.

Láska menom Porsche
Florian má túto starú tradičnú značku zrejme v krvi. Keď mal 23 rokov, kúpil si svoje prvé Porsche, bežné, moderné, rýchle auto. „Postupne som však zistil, že nové modely áut mi vôbec nesedia.

Zdalo sa mi, že ani nejazdím, že všetko za mňa robí to auto, bolo to elektronické, automatické. Nové auto potrebuje každý z nás, jazdíme na ňom dennodenne, no nedokáže poskytnúť ten ozajstný pocit z jazdy. Zažil som ho až na oldtimeri, učarovalo mi to sviatočné jazdenie.“

Vehicle Experts

​Jazdiť na veteráne, to je vraj úplne iná káva, iný pocit, pri ktorom záleží priamo na vedomostiach, zručnostiach a skúsenostiach vodiča. „Veľa cestujem a všimol som si za posledné obdobie, že je oveľa populárnejšie ukázať sa vo veteráne než v novom aute.“

Vehicle Experts patria v našom regióne strednej Európy k absolútnej špičke vo svojom remesle. Podľa šéfa firmy je to s opravou a renováciou takýchto pokladov rovnako ako s umením. „Každý jeden môj opravár je súčasťou diela. Musí vedieť, kam patrí ktorá skrutka, klampiar musí zaobchádzať s plechom dokonale.“

Autoservis alebo výskum?
Renovácia staručkých Porsche však neprebieha iba v garážach a dielňach. Všetko sa to začína dokonalým prieskumom. Pripomína to prácu archeológov, výskumníkov. „Nakúpil som veľa literatúry, pozval starších a skúsených ľudí, ktorí celý život pracovali s autami značky Porsche.

Precestoval som aj veľa krajín, aby som mohol vidieť autá na vlastné oči. Na začiatku som zbieral skúsenosti a robil aj chyby, no snažil som sa z nich poučiť. Vyžadujem od mechanikov precíznu robotu, pretože veterány znásobujú svoju hodnotu. Na autá sme všetci citliví. Platí, že každé by malo byť urobené aj opravené poctivo.“

Vehicle Experts

​Florian preto neustále skúma detaily. Chce, aby auto, ktorá práve opravujú, čo najviac pripomínalo originál. Hľadá pôvodné náhradné diely, mnohé však neexistujú.

A ak v dielni jeho majstri vyrábajú rovnaké, tak sa musia čo najviac podobať originálu. Vytvoriť totožnú farbu, akú malo auto v 50. – 60. rokoch? Čalúnenie z rovnakej kože, doplnky z dreva? Vraj nič nie je nemožné, len si to vyžaduje svoj čas a cit pre detaily. V tomto prípade totiž nikoho neoklamete.

Zabudnite na rýchle a zbesilé jazdy
„Máme klientov z Číny, Dubaja, Nemecka, Rakúska. Väčšinou sú to starší ľudia, ktorí majú niečo odžité aj zarobené. V istom veku si už uvedomia, že ich deti už veľmi nepotrebujú, rodina je zabezpečená a začínajú si užívať svoje zarobené bohatstvo.

Môžu investovať do nehnuteľností, ale to je dnes veľmi riskantný biznis a nikdy neviete, ako dopadne. Veľa ľudí preto investuje do umenia a ja do tejto kategórie zaraďujem aj veterány.“

Florian je zanieteným propagátorom tohto životného štýlu. Okrem toho, že oldtimery skúma a renovuje, je aj ich vášnivým zberateľom a investorom. „Je to niečo, čo môžete obdivovať, niečo, čo je aj užitočné a nie je to až taká riskantná investícia.

Tiež si môžete hocikedy len tak sadnúť do auta so svojou partnerkou a vyraziť na dovolenku do Talianska. Nebude to však zbesilá rýchla jazda po diaľnici. Jazdiť na oldtimere vás donúti trochu spomaliť, a to aj v živote, a užiť si cestu.“

Veteránov bude už iba menej

Okrem toho, že ide o lásku, v tomto biznise sa točia aj veľké peniaze. „Môžete si byť istý, že aj keď budete chcieť auto predať, tak ho predáte minimálne za takú cenu, za akú ste ho kúpili, a neprerobíte ani cent. A je výborné, že sa o túto vášeň a investíciu môžete deliť s priateľmi či manželkou, je to vaša spoločná láska,“ dopĺňa.

Vehicle Experts

„Pritom, ja vlastne nepovažujem svoje Porsche za investíciu. Je to moja vášeň. Milujem to, že môžem obnovovať históriu. Ak by som vám ukázal obrázky áut pred rekonštrukciou, tak mi nebudete veriť, že sme z toho zvládli urobiť funkčné vozidlo. Viem, že keď to dokážeme, keď bude zrenovované auto stopercentné, ohromne stúpne jeho hodnota.“

Florian neustále pátra na internete a cestuje po svete. Hľadá vzácne Porsche, čím staršie, tým lepšie. Ak pochádzajú z limitovaných edícií, sú ešte vzácnejšie. A vôbec mu neprekáža, ak sú nepojazdné, prípadne im chýbajú dôležité časti interiéru či motora. Všetko sa totiž dá citlivo nahradiť.

„V budúcnosti bude veteránov a menej a menej. Tým, že je ich počet limitovaný a ľudia ich nechcú dávať reštaurovať, lebo je to drahé, tak si radšej kupujú nové, ktoré sú rýchlejšie a dá sa na nich jazdiť.

Už teraz s istotou vieme, že vzácne staré Porsche sa budú z povrchu zemského strácať. Ale tie, ktoré ostanú a budú v dobrom stave, budú drahšie a drahšie. Ich cena bude v budúcnosti výrazne stúpať,“ s iskrou v očiach hovorí Scheuer.

Len či ich bude mať kto kupovať. Majú mladí ľudia vôbec záujem o takéto autá a zvláštnu investíciu? Predsa len, je s ňou viac práce a starostí a mladá generácia oceňuje najmä technológie, ktoré logicky týmto autám chýbajú.

Scheuer sa však neobáva budúcnosti. „Pozrite sa, v tejto dobe je každý proti nafte, všetci rozprávajú iba o elektrickom pohone áut. S istotou vieme, že elektrické autá budú v najbližších rokoch stále drahé. Sú však ľudia, ktorí radi šoférujú a chcú sa vracať k svojim koreňom. Nemyslím si, že dopyt po veteránoch môže klesať, no určite môžu byť pre mnoho ľudí príliš nedostupné a exkluzívne.“

01 - Modified: 2018-10-29 06:36:21 - Feat.: 0 - Title: Krásu sme priniesli tam, kde vládne krv a pot
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 06:06