StoryEditor

Nástupca Škody Rapid dostal oficiálne meno. Znovuzrodenie Felície sa nekoná

15.10.2018, 13:55
Koncept Vision RS, ktorý v uplynulých týždňoch na autosalóne v Paríži naznačil podobu nástupcu modelu Rapid, pozná svoje "civilné" meno.

Česká značka Škoda v predstihu oznámila, že nástupca Škody Rapid zmení svoje meno - hovorilo sa o možnom znovuzrodení označenie Felícia či názve Spaceback.

Zmena označenia z pôvodnej Škody Rapid znamená, že sa má model posunúť v ponuke a možno aj ľahko zmeniť svoje zameranie. Automobilka novinku prezentuje nie ako novú generáciu, ale ako nástupnícky model, píše iDnes.cz.

"Ide o úplne novo vyvinutý automobil, ktorý v tejto triede stanoví nové štandardy v oblasti technológií, bezpečnosti a dizajnu," uviedol šéf značky Bernhard Maier.

Označenie nového vozidla je Scala, pochádza z latinského slova "scala", čo sa dá preložiť ako "schody" alebo "rebrík". "Zároveň predstavuje pre automobilku ďalší veľký krok vpred v segmente kompaktných vozidiel," dodáva Hermann Prax zo Škody Auto.

Meno Scala používala v minulosti značka Renault pre lacné veľké sedany v Indii, Egypte alebo Južnej Amerike (Mexiko, Kolumbia). "Škoda smie názov Scala pre svoj nový model použiť na základe predchádzajúcich dohôd," komentuje pre portál iDNES.cz Vítek Pelc, hovorca českej automobilky.

Alain Fave z vedenia automobilky tento rok v júli pre britský magazín Autocar, uviedol, že Rapid úplne nesplnil očakávania a jeho nástupca má byť zameraný inak.

"Naša prítomnosť (v tomto segmente - pozn. Red.) je veľmi skromná. S existujúcim Rapidom Spaceback sa nám nepodarilo presvedčiť ľudí, že sme v tomto segmente silným konkurentom," povedal Fave.

​V roku 2017 predala Škoda v Európe 66,5-tisíc kusov modelu Rapid, v roku 2020 by mal však nástupca urobiť dvojnásobné predajné čísla. Škoda by rada z tohto vozidla urobila priameho konkurenta áut typu Opel Astra, Kia Ceed alebo Renault Mégane.

Doterajší Rapid mieril skôr o pol stupňa nižšie a hlavný model Octavia sa postupom času posunul vo vnímaní zákazníkov a štruktúrou predajov k hornému okraju tejto kategórie.

Špekuluje sa tiež, že v nasledujúcej generácii, ktorá dorazí v roku 2020, bude Octavia ešte väčšia a lepšie vybavená a bude už priamo siahať na Volkswagen Passat.

01 - Modified: 2024-04-26 12:00:00 - Feat.: - Title: Prvá jazda s novou Daciou Duster. Odolný klasik zdražel a dostal miesto dieselu hybrid 02 - Modified: 2024-04-26 09:06:00 - Feat.: - Title: Návrat Škody k športiakom? Supervýkonná novinka ohromí, má to však jeden háčik 03 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon 04 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 05 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
26. apríl 2024 20:54