StoryEditor

Toto je budúcnosť podľa Škody. Koncept Vision RS ako nástupca Rapidu

04.10.2018, 16:30
Sedí to dokonale. Česká automobilka Škoda totiž priniesla svoju novú štúdiu Vision RS do mesta módy - Paríža, kde aktuálne prebieha medzinárodný autosalón.

Práve novinka z českej dielne žiary v rozľahlom stánku Škody zrejme najjasnejšie a je akýmsi odrazom toho, akým smerom sa bude automobilka v budúcnosti po dizajnovej stránke uberať a ako budú vyzerať jej RS športové modely.

Zároveň predstavený koncept znázorňuje do istej miery aj podobu nástupcu nedávno "vyškrtnutého" vozidla s označením Rapid - keď si odmyslíme nereálne prvky karosérie či interiéru.

Naozaj štýlovému zovňajšku, ktorý dbá na ochranu životného prostredia použitím ekologicky vyrobených a vegánskych materiálov, sekunduje aj šetrný plug-in hybridný pohon.

Čistota a karbón

Ako informuje automobilka, vďaka xyrallicovým krištáľom získal ich biely lak použitý pri Škode Vision RS ľahko modrý odtieň. Lak sa skladá z troch vrstiev so špeciálnymi organickými zložkami, odráža teplo a znižuje tak zároveň aj teplotu v interiéri. Výrazný kontrast však potom tvoria najmä tmavé karbónové diely karosérie.

Dynamicky navrhnutý koncept upúta najmä agresívnou prednou časťou, kde nájdeme nárazník s veľkými nasávacími otvormi či svietiacu masku chladiča a úzke svetlomety. Hladkému dizajnu sekundujú rôzne prelisy a zapustené kľučky dverí. Spomenúť musíme aj špeciálne aerodynamicky tvarované 20-palcové disky kolies.

Zadná časť púta pozornosť vďaka výraznému strešnému krídlu, úzkym koncovým svetlám a výraznému difúzoru na spodnej časti nárazníka. Klasické okrúhle logo značky vystriedal už len veľký nápis ŠKODA na piatych dverách. Za nimi sa ukrýva naozaj dostatočný batožinový priestor s objemom 430 litrov. Cez kompletne presklenú strechu je následne vidieť aj štvormiestne usporiadanie kabíny, vďaka čomu má každý pasažier dostatok miesta.

Široká prístrojová doska obsahuje okrem digitálneho štítu tiež mohutný displej infotainmentu a len minimum tlačidiel ovládania. Dekoračné lišty sú však vyhotovené z krištáľu a v kombinácii s dotykovou obrazovkou v strede vytvárajú svetelné efekty.

Zaujímavosťou je potom kompletne z karbónu vyrobený stredový tunel s minimalistickým voličom automatickej DSG prevodovky shift-by-wire.

Škoda Auto

​​Slušný dojazd a výkon

Koncept je poháňaný hybridným pohonom benzínu a elektriny. Agregát TSI s objemom 1,5-litra s výkonom 110 kW (150 koní) totiž spolupracuje aj s elektromotorom, ktorého výkon je ďalších 75 kW (102 koní).

Spolu dokážu ponúknuť systémový výkon na úrovni 180 kW (245 koní). Vďaka tomu, ale aj šesťstupňovej automatickej prevodovke DSG dokáže štúdia zrýchliť z nuly na stovku za 7,1 sekundy a jej maximálka dosahuje úroveň 210 kilometrov za hodinu.

Elektromobil využíva lithium-iontovú batériu s kapacitou 13 kWh, z ktorej je možné využiť 9,9 kWh. Je schopná sa nabiť za 2,5 hodiny a to z klasickej domácej zásuvky či nabíjacej stanice. Na čisto elektrickú energiu dokáže následne prejsť 70 kilometrov a k dispozícii sú tiež tri jazdné režimy: Normal, EV a Sport.

Asistent od Amazonu

Škoda Vision RS okrem spomínaných vecí prichádza aj s novým jazykovým asistentom Alexa od spoločnosti Amazon v službách Škoda Connect. Vďaka reproduktoru Amazon Echo či aplikácii Alexa v smartfóne si môže vodič zistiť údaje o vozidle na diaľku či priamo z domu.

Po jednoduchej otázke vie Alexa odpovedať, koľko zostáva v nádrži benzínu, či sú dvere a okná zavreté alebo kedy je potrebné zavítať do servisu na prehliadku.

Pilotná fáza prebieha v Nemecku a Veľkej Británií, následne však budú môcť majitelia modelov Škoda po celom svete využívať novú službu v anglickom a nemeckom jazyku. Tretím jazykom by mala byť francúzština a čoskoro tiež španielčina.

Plány automobilky Škoda hovoria o príchode plug-in hybridného Superbu už budúci rok, rovnako aj o predstavení elektromobilu Citigo či nástupcu modelu Rapid - ktorého možnú podobu prezentuje Vision RS. Následne má prísť aj úplne nový plne elektrický model či mestský crossover.

Cestu redaktora na autosalón v Paríži zabezpečila Kia Slovensko.

01 - Modified: 2018-10-04 08:37:55 - Feat.: 0 - Title: Škode dochádza kapacita. Potrebuje nájsť závod, kde vyrobí ďalších 400-tisíc áut 02 - Modified: 2018-10-04 14:37:57 - Feat.: 0 - Title: Škoda odhalila ostré SUV. Kodiaq s najvýkonnejším dieselom v histórii 03 - Modified: 2018-09-22 11:09:52 - Feat.: 0 - Title: Praktická Octavia, s ktorou ušetríte. Dostala vyšší dojazd a výkon 04 - Modified: 2018-09-28 08:51:49 - Feat.: 0 - Title: Poznáme detaily nástupcu Škody Rapid. Tajné je už len meno
01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 04 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 05 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
25. apríl 2024 04:28