Jeden z najpredávanejších modelov a vôbec najdôležitejší automobil pre nemeckú značku BMW. Práve Rad 3 dostal novú podobu v rámci generačnej obmeny a môžeme tak zároveň vidieť budúci dizajnový jazyk automobilky. Žiadne revolučné zmeny však nečakajte, ide skôr o detaily v podobe masky chladiča a celkového tvarovania prednej časti, zadné svetlá dostali čierny tón známy z modelov X4 či Radu 8 a pozmenený je aj interiér. Prepracovaná je palubná doska s digitálnym prístrojovým štítom či displejom infotainmentu, skvelý multifunkčný volant a „preorganizovaná“ stredová konzola s niekoľkými tlačidlami a novou radiacou pákou. Zlepšil sa aj súčiniteľ odporu vzduchu z 0,26 na 0,23 a poteší tiež 480-litrový batožinový priestor a celkovo vzdušnejšia kabína. Od začiatku predaja bude k dispozícii šesť motorov: štvorvalcové benzínové a naftové motory plus šesťvalcový naftový motor – s výkonmi od 110 kW do 195 kW. Inteligentný pohon všetkých kolies bude dostupný od začiatku predaja pre model BMW 320d. Zaujímavosťou je však aj úplne jedinečný systém BMW Intelligent Personal Assistant, ktorý predstavuje inteligentnú digitálnu osobnosť integrovanú do auta. Ako tvrdí automobilka, nik z konkurentov neumožňuje dať systému meno podľa vlastného výberu.HN/Radoslav Petrík
StoryEditor

BMW nesklamalo. Takto vyzerá nový najdôležitejší model značky

03.10.2018, 10:01
Nemecká automobilka predstavila na autosalóne v Paríži novú generáciu obľúbeného "trojkového" BMW.

Hoci obsadenosť autosalónov z pohľadu značiek oproti minulosti mierne klesla, neznamená to, že sem výrobcovia neprinášajú úplné novinky. Dôkazom je napríklad BMW, ktoré na parížskom (možno menej významnom) autosalóne predstavilo pre značku najdôležitejší model vo svojej úplne novej generácii. Ide o BMW radu 3 v prevedení sedan, z ktorého sa doteraz po celom svete predalo viac ako 15-miliónov kusov.

Siedma generácia celosvetovo úspešného predstaviteľa radosti z jazdy v prémiovom vozidle strednej triedy ťaží z lepších športových schopností, nového dizajnu, výrazného zlepšenia prémiového pocitu ako aj z priekopníckych asistenčných systémov vodiča či z technológií ovládania a konektivity.

Iný dizajnový jazyk

Nová verzia známeho športového sedanu však prichádza s novým dizajnovým jazykom značky. Vzhľad  totiž podčiarkujú čisté línie a napnuté plochy, ktoré zvýrazňujú športový a emóciami nabitý exteriér. Na ďalšiu individualizáciu čakajú verzie Advantage, Sport Line, Luxury Line a samozrejme M Sport.

Zaujímavosťou je súčiniteľ odporu vzduchu (Cd), ktorý sa znížil z hodnoty 0,26 na 0,23 (BMW 320d). Podarilo sa to vďaka prvkom ako aktívna predná mriežka chladiča, závesy Air Curtains a takmer kompletné zakrytie podvozka.

Súčasťou štandardnej výbavy budú predné LED svetlomety a dizajnovo zatmavené zadné LED svetlomety známe z niektorých nových modelov (BMW 8, BMW X4). V ponuke však nebudú chýbať ani špičkové adaptívne LED svetlomety s funkciou BMW Laserlight pre diaľkové svetlomety bez oslňovania (dosvietia do vzdialenosti 530 metrov).

Prémiovejší a priestrannejší

Veľký dôraz sa pri vývoji kládol aj na vodiča a na prepracovanú prémiovú atmosféru v interiéri - štandardne sa dodáva prístrojová doska s obrazovkou s uhlopriečkou od 2,7 do 5,7 palca a stredový displej Control Display s uhlopriečkou od 6,5 do 8,8 palca.

Na želanie dodávaná plne digitálna prístrojová doska BMW Live Cockpit Professional má uhlopriečku 12,3 palca a 10,25-palcový Control Display s možnosťou rozdelenia zobrazovania na viacero individuálne nastaviteľných častí.

Nájdeme tu viac priestoru na lakte a ramená na predných sedadlách, výrazne lepší výhľad smerom dozadu, jednoduchšie nastupovanie na zadné sedadlá, ktoré ponúkajú viac miesta na nohy, oproti predchodcovi a spomenúť môžeme lepšiu využiteľnosť batožinového priestoru s objemom 480 litrov.

Súčasťou štandardnej výbavy sú zadné operadlá sklopné v pomere 40 : 20 : 40, pričom predné sedadlá prichádzajú aj s novým tvarom a zlepšilo sa tiež odhlučnenie vozidla.

HN/Radoslav Petrík

​Od začiatku predaja bude k dispozícii šesť motorov: štvorvalcové benzínové motory, štvorvalcové naftové motory, plus šesťvalcový naftový motor – s výkonmi od 110 kW (150 koní) do 195 kW (265 koní). Inteligentný pohon všetkých kolies bude následne dostupný od začiatku predaja pre model BMW 320d xDrive Sedan.

Modelová ponuka sa v priebehu roka však rozšíri o športový model BMW M Performance a o verziu BMW iPerformance s nabíjateľným plug-in hybridným pohonom.

Novinka získala výrazne upravený podvozok, nové tlmiče, tuhšiu karosériu a uloženie tlmičov, širší rozchod kolies, znížila sa hmotnosť a rovnako je tiež nižšie umiestnené ťažisko. K skvelým jazdným vlastnostiam bude mať potom pomôcť rozloženie hmotnosti na nápravy v pomere 50 : 50.

Asistent podľa vášho gusta

Novinka prináša aj úplne jedinečný systém BMW Intelligent Personal Assistant, ktorý predstavuje inteligentnú digitálnu osobnosť integrovanú do auta.

Ako tvrdí automobilka, nik z konkurentov neumožňuje dať systému meno podľa vlastného výberu. Asistent je následne odborník na vozidlo a reaguje tiež na pokyny vydané bežnou rečou, aby pomohol vodičovi s požiadavkami či úlohami na zlepšenie jeho produktivity a zábavy na palube.

Svetovú premiéru si teda odbil model na aktuálne prebiehajúcom parížskom autosalóne Mondial de l’Automobile a začiatok predaja je plánovaný od 9. marca 2019.

Cestu redaktora na autosalón v Paríži zabezpečila Kia Slovensko.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 15:40