StoryEditor

Najkrajší kombík na trhu mieri do terénu. Pozrite si praktickú novinku od Volva

27.09.2018, 14:00
Nové Volvo V60 patrí nepochybne k najkrajšie dizajnovo spracovaným autám na trhu a platí to aj pri novej, podstatne terénnejšej verzii Cross Country. Čo všetko prináša?

Rovnako ako jeho súrodenec V60, ktorý uviedol švédsky výrobca na trh začiatkom tohto roka na príjazdovej ceste pred vilou v Štokholme, je aj V60 Cross Country zosobnením všestranného švédskeho rodinného kombi.

Okrem toho sa však s príchodom novinky Cross Country pridáva ešte schopnosť jazdiť po cestách rovnako ako mimo spevnených cestičiek. Najkrajší kombík si teda nájde cestu aj v teréne, čomu nahráva aj jeho o 75 milimetrov vyššia svetlá výška v porovnaní s bežným modelom V60.

​Je to dôsledok osadenia špeciálne vyvinutého podvozka s odpružením Cross Country. Samozrejmosťou je potom aj pohon všetkých kolies, elektronický systém riadenia stability, asistent zjazdu z kopca či špeciálny voliteľný režim pre jazdu v teréne.

„Model V60 Cross Country je každým kúskom rovnako kultivovaný ako ostatné vozidlá Série 60 a 90, ktoré vychádzajú z našej platformy SPA,“ hovorí Henrik Green, hlavný viceprezident spoločnosti Volvo Cars pre výskum a vývoj. „Vďaka pridanej všestrannosti sa cíti ako doma v meste i na vidieku, a to najmä vďaka vyvýšenej polohe za volantom, vyššej svetlej výške a dynamickým schopnostiam pohonu všetkých kolies.“

Vo výbave môžeme nájsť aj ocenený systém automatického brzdenia City Safety od Volva s funkciou automatického brzdenia už v štandardnej výbave. Tento systém dokáže pritom ako jediný na trhu reagovať na chodcov, cyklistov i veľké zvieratá a predchádzať tak možným nárazom.

Systém Pilot Assist pomáha vodičovi pri riadení, zrýchľovaní a brzdení na dobre označených cestách pri rýchlostiach do 130 km/h. Systém ochrany pred zídením vozidla z cesty, systém zmierňovania nárazov s protiidúcimi vozidlami a ďalšie systémy asistencie riadenia sú súčasťou štandardnej výbavy.

​Nezabudlo sa ani na konektivitu, ktorú demonštrujú systémy ako Apple CarPlay, Android Auto či 4G. Ovládanie je riešené pomocou veľkého tabletu infotainmentu v strede palubnej dosky.

Novinka V60 Cross Country príde na trh so zážihovým motorom T5 (250 koní) a pohonom všetkých kolies, no v ponuke nájdeme aj vznetový motor D4 (190 koní) s pohonom všetkých kolies. Neskôr sa k nim podľa informácií automobilky pridajú aj polohybridné a plug-in hybridné verzie.

menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
26. apríl 2024 20:04