StoryEditor

Praktická Octavia, s ktorou ušetríte. Dostala vyšší dojazd a výkon

22.09.2018, 10:02
Česká automobilka prišla so správou, že ekologická plynová Škoda Octavia G-Tec získala hneď niekoľko vylepšení, ktoré jej pomôžu s pôsobením na trhu pred uvedením elektrifikovaného Superbu.

Predchodcu s pohonom benzín/CNG sme si vyskúšali aj my v redakcií a vtedajší výkon 81 kW (110 koní) bol naozaj na mierne dynamickejšiu jazdu málo. Auto jednoducho potrebovalo o niečo „väčšie srdce“. Práve to sa rozhodla Škoda vyriešiť miernou úpravou.

Škoda Octavia G-Tec, dostupná výhradne vo verzii kombi s výbavou Active, Ambitieon a Style, disponuje v súčasnosti 1,5-litrovým agregátom s výkonom 95 kW (o 15 kW viac než u predchodcu) a tiež celková kapacita troch nádrží na CNG dosahuje hodnotu až 17,7 kilogramu.

​Jedna z týchto nádrží je umiestnená pred zadnou nápravou a je oceľová. Dve ďalšie sú umiestnené pod batožinovým priestorom a sú vyrobené z nového kompozitného materiálu, ktorý spája maximálnu bezpečnosť a nízku hmotnosť.

Na čisto plynový pohon OCTAVIA G-TEC prejde zhruba 480 kilometrov. Po vyčerpaní CNG sa automaticky prepne do benzínového režimu a bude využívať palivo z nádrže s objemom 11,8 litra.

Prečo G-Tec?

Prírodný zemný plyn (CNG) poskytuje viac energie ako benzín alebo nafta. Je lacnejší, horí ticho a čisto. Ekologická bilancia sa výrazne zlepší, ak sa namiesto CNG spaľuje bioplyn z odpadových vôd alebo poľnohospodárskych produktov, či syntetický plyn.

Ekologickú bilanciu možno ďalej zlepšiť, ak sa na výrobu plynu použije elektrická energia z regeneratívnych zdrojov. Plyn tak predstavuje akýsi most medzi fosílnymi palivami a elektromobilitou.

Vozidlo na plyn sa pritom tankujete podobne jednoducho a pohodlne ako modely s benzínovým alebo dieselovým motorom. Problémom však môže byť nie veľmi rozšírená sieť čerpacích staníc s CNG.

Emisie CO2 sú však oproti prevádzke na benzín znížené o približne 25 percent, pri spaľovaní tiež vzniká výrazne menej oxidu dusičitého (NOx) a nevznikajú žiadne pevné častice. Tým Octavia G-TEC spĺňa najnovšiu a najprísnejšiu emisnú normu EU6d-TEMP a predstavuje ekologickú alternatívu voči konvenčným palivám.

Ponuka eko-Octavie

Škoda Octavia G-TEC 1,5 TSI je k dispozícii vo výbavových stupňoch Active, Ambition a Style, no výhradne v karosárskej verzii kombi a so sedemstupňovou prevodovkou DSG.

Navyše sú pre model G-TEC v rámci online služieb Škoda Connect k dispozícii aj funkcie ako napríklad Tiesňové volanie a Care Connect. Aplikácia ŠKODA Connect App vám potom jednoducho ukazuje napríklad zostávajúci dojazd na CNG, benzín i celkový dojazd.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 04 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 05 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
25. apríl 2024 07:34