StoryEditor

Jedno z najpredávanejších SUV na Slovensku sa zmení. Bude ešte lepšie

02.08.2018, 16:12
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Modelu Suzuki Vitara sa v predajoch nadmieru darí a ako jedno z mála áut dokáže dokonca konkurovať stálici, akou je česká Škoda.

Pri zmene emisnej legislatívy a pokročilom veku bol najvyšší čas na miernu modernizáciu. Čo všetko sa pri bestselleri zmenilo? Omladzovacia kúra sa vonkajšieho vzhľadu dotkla iba veľmi decentne.

Auto dostalo teraz novú prednú masku chladiča a zozadu ho okamžite odlíšite od pôvodnej verzie vďaka novému dizajnu koncových svetiel.

Táto zmena je dosiahnutá osadenou LED technológiou. Chróm následne pribudol pri dennom svietení v dolnej časti nárazníku, inak je Vitara v zásade rovnaké auto.

​V položke príplatkovej výbavy pribudli potom dve nové farby karosérie – Solar Yellow Pearl a Ice Grayish Blue. Obe dostupné aj v obľúbenom dvojfarebnom vyhotovení. Prvý (žltý) variant s bielou alebo čiernou strechou, druhý výhradne s čiernou. V ponuke pribudnú aj nový dizajn diskov.

Zásadnejšie zmeny nastali pod kapotou modelu. Z ponuky sa vytratil atmosférický štvorvalcový motor a miesto neho pribudli dva nové turbomotory. Prvým, slabším, z nich je litrový trojvalec Boosterjet, známy z menšieho modelu Swift.

Jeho parametre zatiaľ nie sú dostupné, ale dá sa predpokladať, že budú zhodné s tými zo Swiftu. Išlo by teda o výkon 112 koní a krútiaci moment 160 Nm.

Zaujímavejšou voľbou je prepĺňaný štvorvalec 1.4 Boosterjet, ktorý bol predtým pod kapotou Vitary S. Ten ponúka až 140 koní a krútiaci moment 220 Nm, ktoré určite rodinnému SUV pristanú viac.

Ak patríte k cezpoľným a často sa cestujete na dlhé trasy, mám pre vás zlú správu. V ponuke zatiaľ nefiguruje žiadny naftový agregát. Či do ponuky časom príde známe zatiaľ nie je.

Vnútri vozidla sa zlepšila aj kvalita a celkový pocit z auta, hlavne vďaka použitiu mäkších plastov na prístrojovej doske. Nový je taktiež farebný 4,2-palcový displej palubného počítača.

Nájdeme tu aj zmenené látky, ktoré sú použité na sedadlách a nový je aj ich vzor. Doterajšiu bezpečnostnú výbavu rozšíria okrem iného asistenti: „Dual Sensor Brake Support“ pre elimináciu kolízií s prekážkou pred vozidlom, zároveň pre indikáciu únavy vodiča, varovanie a udržiavanie v jazdnom pruhu a pre rozpoznávanie značiek.

Nechýba ani „Blind Spot Monitor“ pre sledovanie mŕtveho uhla a „Rear Cross Traffic Alert“ pre kontrolu situácie za vozidlom. Novú Vitaru si potom u nás môžete kúpiť od jesene tohto roka.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 14:23