StoryEditor

Legenda sa vracia. Pôvodne armádne auto je dnes luxus na kolesách

03.07.2018, 11:12
Hummery sa už dávno nepredávajú, ekonomická kríza ich poslala do automobilového dôchodku. Napriek tomu môžete mať takmer nový, prémiovo vybavený s extra silným motorom. Má to však dva háčiky.

Hummer H1 je nepochybne legendou. Auto bolo postavené na základu čisto vojenského HMMWV, čo znamená v preklade vysoko mobilné viacúčelové kolesové vozidlo. Slangovo nazývané Humvee, z čoho vzniklo meno civilnej verzie Hummer. Auto preslávil a do civilnej výroby poslal herec Arnold Schwarzenegger, píše iDnes.cz.

Ešte predtým, než sa stal kalifornským guvernérom a začal jazdiť elektromobilmi, bol totiž obrovským fanúšikom vojenského špeciálu a inšpiroval výrobcu k tvorbe civilnej verzie a vlastne aj založeniu celej značky.

Pôvodný a nejikonickejší Hummer H1 vyrábal od roku 1992 výrobca vojenského originálu AM General, od druhej generácie mal predaj a výrobu na starosti General Motors. Lenže prišla celosvetová ekonomická kríza, ktorá mala na odbyt Hummerov výrazný vplyv a navyše samotný General Motors bojoval o holé prežitie, keď prechádzal bankrotom. Predaj licencie do Číny však životnosť monštruóznych áut nepredĺžil.

​Napriek tomu na svete zostalo mnoho nadšencov, pre ktorých je Hummer stále príťažlivé auto. Predovšetkým pôvodný variant H1, ktorý sa vyrábal do roku 2006. Novšie H2 a H3 sú už pre mnohých príliš civilné, hoci v niektorých verziách sa stále tešia značnej obľube u časti zákazníkov.

Aj v roku 2018 si môžete zaobstarať nového Hummera H1. Teda jeho novú stavbu na základe pôvodného auta. Stojí za ňou spoločnosť Mil-Spec Automotive sídliaca neďaleko amerického Detroitu. Tá sa rozhodla H1 prepracovať na moderný off-road a pristúpila k prestavbe veľmi detailne.

Už teraz si môžete zaobstarať prvú edíciu nazvanú Launch Edition. Avšak nie je to nič ľudové. Buď si kúpite už prvé hotové auto, ktoré je aktuálne v predaji za 250-tisíc dolárov (asi 215-tisíc eur). Alebo si môžete pristaviť svoj starý kus a firma vám ho dokonale upraví. Potom zaplatíte "už len" približne 180-tisíc eur.

Problém však bude aj so základným H1, ktorý by totiž nemal byť v dezolátnom stave. A práve takéto kusy nie sú práve lacné, pod 40-tisíc eur sa dostanú len výnimočne.

Pri dovoze do Európy si záujemcovia musia pripraviť oveľa vyššiu sumu, pretože sa pripláca za clo, daň a dopravu. Moderný Hummer nie je lacná záležitosť, na ceste je však neprehliadnuteľný (šírka sa zrkadlami je 2,65 metra) a výkon pohonnej jednotky je impozantný.

Mil-Spec Automotive pre pohon vybralo jednotku Duramax, čo je agregát od General Motors, ktorý vznikol v spolupráci s Isuzu. Konkrétne bola použitá verzia LBZ, ktorá poháňala Hummer H1 v posledných rokoch výroby. Dieselový agregát má osem valcov a objem 6,6 litra.

Originál mal maximálny výkon 270 kW a 880 Nm krútiaci moment, lenže u Mil-Spec Automotive ho ručne opätovne zostavili, preladili a teraz má 367 kW a brutálnych 1 350 Nm krútiaceho momentu. Výkon na všetky kolesá prenáša prevodovka Allison 1000.

Nové sú panely karosérie z leteckého hliníka, firma vymenila aj nárazníky, pridala zliatinové kolesá a urobila desiatky ďalších úprav oproti originálu. To isté platí aj o interiéri, ktorý je úplne nový, luxusný.

Aj keď detailné obrázky naznačujú, že absolútnu kvalitu z luxusných áut tu čakať nemôžeme, je to stále off-road s vojenským základom. A treba dodať, že všetko je decentné a z auta sa nestal jarmočný tovar. Napriek tomu sa záujemcovia môžu tešiť na bezkľúčové otváranie, elektrické okná, klimatizáciu, prémiový audio-systém a ďalšiu špičkovú výbavu.

Hoci Mil-Spec Automotive so svojím Hummerom vzbudil záujem po celom svete, tak zatiaľ vyrobil jediný kus a ten je na predaj. Ďalšie firma ešte len plánuje stavať a je otázkou, koľko zákaziek sa jej zatiaľ podarilo získať.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 14:15