StoryEditor

Toto je najbezpečnejšia Škoda súčasnosti. Kombík odolá aj bombám či streľbe

29.05.2018, 15:35
Známy praktický kombík od českej automobilky Škoda disponuje pancierovaním a poriadne vysokou úrovňou bezpečia.

Škoda Superb patrí medzi obľúbené modely mladoboleslavskej automobilky a to nielen kvôli svojmu elegantnému dizajnu, no najmä vďaka veľkolepej priestrannosti. O to viac, ak hovoríme o verzii kombi.

Dnes vám však predstavíme novinku, ktorá prekonáva svojou cenou aj toho najšpičkovejšie vybaveného Superba. A to hneď niekoľkonásobne.

​Reč je o opancierovanom modeli Škoda Superb, ktorý má disponovať balistickou ochranou s certifikátom podľa testov PAS 300. To znamená, že praktický a hlavne nenápadný kombík odolá aj guľkám či bombe.

Konštrukcia bola obohatená o vysoko-pevnostnú oceľ a kompozitné materiály, okná vydržia aj streľbu a spoznáte ich podľa čierneho lemovania (menšej celkovej veľkosti). Celé to je výsledok trojročného projektu britského tímu s automobilkou Škoda.

Kolesá, respektíve pneumatiky sú navrhnuté tak, že sú schopné jazdy aj po streľbe či výbuchu. To všetko sa, samozrejme, odrazilo aj na výslednej hmotnosti auta.

Pod kapotou je osadený klasický dvojlitrový štvorvalec TDI s výkonom 190 koní a zosilnené boli pružiny, tlmiče či brzdová sústava auta. Maximálna rýchlosť je niečo cez 120 míľ za hodinu, čiže viac ako 190 kilometrov za hodinu.

V interiéri sa prakticky nič nezmenilo a veľká miera komfortu či priestoru zostala zachovaná. Doplnok tvorí jedine ovládanie prídavných výstražných svetiel a sirény, podobne ako je tomu pri záchranných vozidlách. Nechýba ani osem-palcový dotykový displej infotainmentu s GPS.

Výroba 1,5 metra vysokého a 4,8 metra dlhého obrneného auta trvá podľa značky štyri týždne a jeho cena je minimálne tak fascinujúca, ako samotný pancierovaný Superb. Je totiž na hodnote 119-tisíc libier, čo je približne 136-tisíc eur.

Dostanete však aj štandardnú trojročnú záruku spoločnosti Škoda a na pomery ostatných vozidiel s pancierovaním ide s miernym zveličovaním o naozaj slušnú "ľudovú" ponuku.

menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
25. apríl 2024 21:32