Youtube
StoryEditor

Moderné bezkľúčové štartovanie? Pohodlnosť, ktorá dokáže spôsobiť aj smrť

16.05.2018, 14:00
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Bezkľúčový prístup a štartovanie motora je veľmi pohodlnou súčasťou dnešnej výbavy, za ktorú si automobilky aj v súčasnosti nechávajú priplatiť.

Bezkľúčové štartovanie nielen že uľahčuje zlodejom prácu, nepriamym spôsobom dokáže spôsobiť aj smrť. Ako to? Podľa portálu New York Times umrelo minimálne 28 ľudí z dôvodu otravy oxidom uhoľnatým po zabudnutí vypnutia motora. Kľúčik je v bunde alebo nohaviciach, stačí stlačiť tlačidlo a ísť.

Motor je však nutné po jazde aj vypnúť. Z dôvodu akéhosi zvyku, že úkon otočenia kľúča v spínacej skrinke je pasé, ľudia následne často motor zabudnú vypnúť úplne.

Emisie jedovatého oxidu uhoľnatého v uzavretých priestoroch môžu spôsobiť smrť otrávením. Pravdou je, že prípad sa vzťahuje na Ameriku, to isté sa však môže stať aj „u nás doma.“

Bezkľúčový štart motora je totiž "za veľkou mlákou" sériovou položkou v takmer polovici všetkých novopredaných automobilov. Podľa New York Times vodiči často odparkujú auto v garáži a neuvedomia si, že motor beží. O to viac im „nepomáhajú“ ani tiché motory súčasných áut, ktoré na voľnobehu bežia naozaj veľmi ticho.

Motor si pradie voľnobežnú pesničku a vypúšťa do uzatvoreného priestoru jedovatý oxid uhoľnatý. Ten sa šíri naprieč celým domom (garáž je v USA väčšinou súčasť domu) a tak dokáže otráviť obyvateľov.

Preto je potrebná „záchrana“ v podobe systémov, ktoré by varovali pred nevypnutým zapaľovaním. Niektoré autá to vo svojej výbave majú, iné nie. Do úvahy prichádza aj isté automatické vypnutie motora.

Americký národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky NHTSA navrhuje legislatívne opatrenie, ktoré by výrobcom áut prikazovalo bezpečnostný prvok použiť, či už v podobe varovania alebo automatického vypnutia zapaľovania.

Väčšina automobiliek sa s týmto návrhom nestotožňuje. Avšak jedným z „priekopníkov“ je v tomto smere značka Ford, ktorej autá automaticky vypnú motor po 30-minútovom "bežaní" na voľnobeh a neprítomnosti kľúča v kabíne.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ 02 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 03 - Modified: 2024-04-22 09:27:29 - Feat.: - Title: Spojené štáty a NATO sú posadnuté víťazstvom nad Ruskom, vyhlásil Lavrov 04 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol 05 - Modified: 2024-04-22 08:38:15 - Feat.: - Title: Vo veku 66 rokov zomrel Fedor Flašík, robil pre Mečiara a stál pri zrode Smeru
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
22. apríl 2024 20:02