StoryEditor

Technológie, ktoré vám vyrazia dych. Čo skrývajú automobilové novinky?

29.04.2018, 00:00
K vôni benzínu patrí dômyselnosť technológií. Klienti si na ne tiež potrpia.

Auto je na to, aby nás odviezlo z bodu A do bodu B. Avšak s vývojom technológií sa nehľadí na auto len ako na dopravný prostriedok. Presvedčili sme sa o tom na Autosalóne 2018 v Bratislave. Skrátka, klienti si čoraz viac potrpia na lepšiu, kvalitnejšiu výbavu a technológie, ktoré im uľahčia i spríjemnia život za volantom.

K slovu sa čoraz častejšie dostáva Infotainment, teda systém auta, ktorý sa stará o zábavu a informácie pre pasažierov. Zahŕňa dotykové displeje v autách, touchpady na zadávanie pokynov, hlasových asistentov, zvukovú výbavu a mnoho ďalšieho. Aktuálne sa dosť rieši aj rozsah možností pripojenia mobilného telefónu.

Alžbeta Harry Gavendová

​Spravidla sú to skôr luxusnejšie automobilky, ktoré sa neboja inovácií v tomto smere. Kto si totiž zaplatí za poriadne auto, ten si skôr dopraje aj nadštandardné služby. Či už je reč o infotainmente, asistenčných službách, alebo kvalite mobilnej aplikácie.

Aplikácia Mercedes Me

Príkladom je Mercedes, kde nám na stánku predviedol creme-de-la-creme ich technológií Peter Krajčí z Technickej podpory a školení. „Trieda A je technologický top. Prišli sme s dotykovým displejom, hoci doteraz sme ho nemali kvôli bezpečnosti šoféra. Teším sa však, že sme zostali aj pri touchpade. Zaujímavosťou je, že vďaka dotykovým plochám na volante nemusíte dať pri plnohodnotnom ovládaní auta ani dolu ruky z volantu,“ vysvetľuje Krajčí.

Nový dizajnový jazyk rozhrania MBUX je na vrcholovej úrovni, podobne ako v Triede S. V praxi sme sa tiež pozreli na výborne fungujúceho hlasového asistenta. Najviac sa s ním síce „porozprávate“ a najviac príkazov mu dáte v anglickom jazyku, no problémy mu nerobí ani čeština. Aktivujete ho slovami „Múj Mercedesi“, kedy sa asistent prihlási slovami „Ano, prosím“ a čaká na váš príkaz. Takto sme si v aute napríklad znížili teplotu, spustili vyhrievanie sedadiel, či dokonca zmenili podsvietenie interiéru.

Alžbeta Harry Gavendová

​Mercedes navyše podporuje aj Apple Carplay a Android Auto, čo je pre mnohých vodičov veľmi dôležitým momentom. Smartfóny sú pre nás totiž často najosobnejším doplnkom a každý z nás si rád vychutná za volantom auta napr. obľúbené hudobné služby či komunikačné platformy. Pointou je, že po pripojení smartfónu k systému auta sa objaví rozhranie s väčšími ikonami, ktoré vám povolí len niektoré funkcie, ktoré sa „nebijú“ s cestnou dopravou.

Mercedes zároveň poskytuje jednu z najpokročilejších aplikácií pre automobily Mercedes Me. Auto si cez ňu samé navrhuje servis, zobrazí tlak v pneumatikách, prejdené kilometre, stav nabitia, pomôže vám ovládať auto na diaľku. Tiež vám pomôže si zjednodušene naplánovať cestu tak, že ju odošle priamo do navigačného systému. Dá sa povedať, že aplikácia slúži ako tretie kľúče od auta.

Mercedes-Benz

​Prémiovou funkciou je rozhodne aj 24-hodinový Concierge Servis, teda asistenčná služba, ktorá je vám stále k dispozícii. Či už chcete objednať kvety priateľke, alebo sa vám, nebodaj, stala vážna dopravná nehoda. Concierge je tu nepretržite pre vás.

BMW Connected vám poradí, ako jazdiť

Priekopníkom v prémiových funkciách je aj automobilka BMW. V ich autách najvyšších radov sa človek cíti doslova obklopený technológiami. A hoci automobilka na Autosalóbe lákala svojou špeciálnou edíciou M5ky First edition, my sme sa spolu s predajcom Patrikom Vargom zamerali skôr na sériu „i“, teda elektrickú líniu vozidiel bavorského výrobcu. Práve technológie spojené s čisto elektrickým, tichým pohonom získavajú futuristický tón.

i3s už v základnej výbave získala Full LED svetlomety, vo výbave je rozšírená navigácia, predné a zadné parkovacie senzory, zadná kamera. V rámci balíčka Driving Assistant Plus spolu s adaptívnym tempomatom fungujú systémy ako je napríklad predkolízne varovanie.

BMW

​Novinkou je BMW i3s, teda výkonnejší model známej „i-trojky“. Elektromobil dostal do vienka posledný systém iDrive od BMW, kde si môžete navyše prispôsobiť dlaždice, teda rozloženie aplikácií na dotykovom displeji. Na našom trhu momentálne nie je v tomto modeli podpora platformy Android Auto, lepšie je na tom systém Apple CarPlay.

Vec sa však dá vyriešiť pomocou káblového USB pripojenia či cez Snap-In adaptér. Potom sa v rámci služby Connected Drive dostanete k využívaniu niekoľkých aplikácií ako Spotify, Tenein rádio, pričom aplikácie budú postupne pribúdať.

BMW má na vysokej úrovni aj svoju aplikáciu BMW Connected. Tá sa postará o prepojenie vášho smartfónu s autom, kde vám následne zobrazí kalendár, kontakty, správy, hudobnú knižnicu a získate i prístup k Twitteru. Za pozornosť stojí to, že aplikácia vám po pripojení s káblom nedovolí priamo manipulovať s telefónom, ale ovládate ho cez infotainment vozidla.

Alžbeta Harry Gavendová

​Cez toto rozhranie si ďalej pozriete predpoveď počasia, načítate si rôzne novinky vďaka internetovému pripojeniu, prípadne si môžete v prípade elektrifikovaných áut pozrieť najbližšie miesta na nabíjanie. Keď smartfón odpojíte, v aplikácii sa vám potom zobrazia najazdené kilometre, elektrický dojazd, stav nabitia.

Zároveň sa vám zobrazí, kde máte vaše auto odparkované a v prípade potreby sa sem viete dostať. Pokročilou funkciou je tiež analýza vašej jazdy. Ak sa po prepojení so smartfónom preveziete určitú vzdialenosť, aplikácia vám vyhodnotí, či jazdíte hospodárne.

Trojica displejov, takmer žiadne tlačidlá

V stánku Audi nás privítala nová luxusná najšportovejšia limuzína Audi A7, ktorá sa tiež vyšplhala medzi technologickú špičku. V aute je 39 asistenčných systémov, nechýba pätica kamier, laserový skener, päť radarov či dvanásť ultrazvukových senzorov.

Dôraz na technológie podčiarkuje minimum analógových tlačidiel a až trojica displejov, pomocou ktorých ovládate funkcie auta. Dve obrazovky v stredovom paneli podporujú aj haptickú odozvu, teda mierne zavibrujú pod vašimi prstami, čím vás aj informujú o stlačení funkcie. Majitellia nemusia príliš smútiť za výbavou Audi A8, pretože ako vidíte, pri tvorbe interiéru sa výrobcovia inšpirovali práve týmto modelom.

HN/Radoslav Petrík

​Používatelia smartfónov môžu využiť rozhranie Audi Smartphone Interface a poteší ich aj prítomnosť Audi Phone Box s bezdrôtovým nabíjaním pre všetky telefóny, ktoré podporujú štandard Qi.

Za zmienku stojí aj nočné videnie prostredníctvom termokamery, voliteľné laserové svetlá a automobil dokáže vďaka podpore Audi AI samostatne pozdĺžne i priečne parkovať.

Automobilka Audi má síce tiež svoju aplikáciu, no v praxi sme ju zatiaľ nevyskúšali. Podľa náhľadu to však vyzerá veľmi sľubne a majiteľ má vďaka appke tiež slušný prehľad o stave svojho vozidla. Vie si skontrolovať dojazd, otvárať a zatvárať vozidlo na diaľku, pozrieť stav oleja a mnoho ďalšieho. Pri najbližšom teste si to určite radi prezrieme.

Je vidieť, že nie len samotné autá, ale aj ich technologická výbava sú v dnešnej dobe prioritou výrobcov. Pozrite si aj naše video z autosalónu:

01 - Modified: 2018-04-25 08:34:27 - Feat.: 0 - Title: Bratislava zažíva rekordný autosalón. Tieto novinky si nenechajte ujsť 02 - Modified: 2018-04-25 22:09:16 - Feat.: 0 - Title: Expanzia Číňanov na východ Slovenska? Po automobilke prejavil záujem ďalší gigant 03 - Modified: 2018-04-27 11:55:43 - Feat.: 0 - Title: Stará Škoda či ruská Lada. Oplatí sa dnes investovať do automobilových klasík?
01 - Modified: 2024-04-26 08:47:39 - Feat.: - Title: Lovestream oznámil brutálne mená prere tento ročník. Do Bratislavy príde Macklemore, 50 Cent aj Rita Ora 02 - Modified: 2024-04-25 08:03:18 - Feat.: - Title: Novou šéfkou bratislavskej dopravnej komisie bude viceprimátorka Tatiana Kratochvílová 03 - Modified: 2024-04-25 06:19:05 - Feat.: - Title: Vodiči pozor: Na D2 na vjazde do Bratislavy z Malaciek sa zdržíte hodinu 04 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 05 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
26. apríl 2024 21:09