StoryEditor

Tretia generácia Touaregu odhalená. Pozrite si špičkové SUV z Bratislavy

23.03.2018, 11:03
Volkswagen, ako jedna z najväčších automobiliek sveta, dnes na autosalóne v Pekingu odhalil tretiu generáciu SUV modelu Touareg.

Dočkali sme sa. Nový prírastok do SUV rodiny značky Volkswagen si dnes odbil svetovú premiéru na autosalóne v Pekingu - na najväčšom trhu značky. Z prvej a druhej generácie Touaregu sa mimochodom predalo celkovo už približne milión kusov.

Úplne nová vlajková loď nemeckej značky prináša najmä konektivitu novej éry a priekopnícku fúziu asistenčných systémov, osvetlenia, komfortných systémov, ako aj systémov infotainmentu. Okrem toho, do segmentu veľkých SUV modelov má Touareg tretej generácie priniesť vysoký jazdný komfort v kombinácii s dynamickým dizajnom. 

Exkluzívne "Made in Slovakia"

Prvý Touareg zišiel z výrobnej linky v Bratislave ešte v roku 2002. Schopné SUV, ktoré si dokáže poradiť aj v ťažšom teréne, no pritom sa nestratí ani na cestách, si našlo množstvo priaznivcov.

Dnes tu máme v poradí už tretiu generáciu tohto modelu, ktorá sa vyrába exkluzívne pre celý svet priamo na Slovensku v bratislavskom závode Volkswagen Slovakia.

​Novinku charakterizujú okrem štýlového dizajnu karosérie a veľkej mriežky chladiča (podobná ako pri americkom Atlase) aj prvky ako adaptívne maticové reflektory "IQ.Light", ktoré sú zložené zo 128 LED na každej strane, sú plne adaptívne a automaticky ovládané s novými osvetľovacími funkciami. V zadnej časti nájdeme taktiež LED svetlá s dynamickými smerovkami.

Volkswagen

​Podvozok s aktívnou kompenzáciou náklonu (elektromechanicky ovládané stabilizátory) a riadením zadných kolies, ktoré prispieva k lepšej obratnosti napríklad v úzkych uličkách mesta, ako aj k zvýšenej stabilite pri jazdných manévroch vo vysokých rýchlostiach.

Súčasný Touareg ponúka pneumatické pruženie novej generácie a tlmiče s elektronickou reguláciou charakteristiky, rovnako ako kolesá veľkosti od 18 až po 21 palcov.

Jazda na úrovni

Oproti predchodcovi sa celkovo Touareg zväčšil, pričom dosahuje 4,88 metra na dĺžku, 1,98 metra na šírku a 1,7 metra na výšku. Došlo k novému priestorovému usporiadaniu, čo v spolupráci s mohutnejšími rozmermi karosérie zabezpečí viac miesta pre pasažierov.

Batožinový priestor sa vďaka tomu zväčšil z pôvodných 697 litrov až na 810 litrov (+ 113 litrov základného objemu). Hoci novinka narástla, jej váha paradoxne klesla o 106 kilogramov. K dispozícii bude taktiež individuálne prevedenie Elegance či R-Line.

Volkswagen

​​V interiéri nájdeme plne digitálny prístrojový štít Innovision Cockpit s uhlopriečkou 30,5 centimetra a displej infotainmentu Discover Premium s uhlopriečkou až 38,1 centimetra. Odstránené bola veľká časť hardvérových tlačidiel a rôzne nastavenia sú teda riešené prostredníctvom infotainment dotykového displeja.

Vodiča poteší aj možnosť premietania informácii priamo na čelné sklo vďaka novej generácii Head-up displeja. O pohodlie sa ďalej budú napríklad starať aj nové predné sedadlá s masážnou funkciou.

Dostupné motorizácie

Novinka bude na začiatku predaja v druhom polroku 2018 v Európe k dispozícii s trojlitrovými motormi TDI V6. V základe dostanete agregát s výkonom 170 kW (231 koní) s krútiacim momentom rovných 500 Nm. Výkonnejšia verzia ponúkne 210 kW (286 koní) a krútiaci moment 600 Nm. Benzínové zastúpenie predstavuje turbodúchadlom prepĺňaný šesťvalec 3.0 TSI s výkonom 250 kW (340 koní) a ktúriacim momentom 450 Nm.

Od budúceho roka pribudne do ponuky následne aj osemvalec 4.0 TDI s výkonom až 310 kW (421 koní) a veľkým krútiacim momentom až 900 Nm.

​Všetky motory budú štandardne dodávané s osemstupňovou prevodovkou a systémom stáleho pohonu všetkých kolies 4Motion s regulačnou funkciou 4Motion Active COntrol, ktorá umožňuje ťahať brzdený príves s hmotnosťou 3,5 tony.

Európa a Čína

Podľa informácii automobilky, nová generácia modelu Touareg sa v USA predávať nebude. Hlavnými trhmi sú Európa a Čína. Nové "slovenské SUV" predstavuje ďalší míľnik v najväčšej produktovej ofenzíve v histórii značky Volkswagen. V rámci nej sa komplexne rozširuje ponuka modelov SUV, ktorú momentálne tvorí nový kompaktný T-Roc, Tiguan, Tiguan Allspace, Atlas (USA) a Teramont (Čína), ku ktorým sa teraz pripája aj nový Touareg ako špičkové SUV značky.

Na opačnom konci Volkswagen ešte do konca tohto roka rozšíri svoju ponuku najmenším modelom T-Cross. V budúcom roku následne pribudne päťmiestna verzia modelu Atlas pre americký trh. Súčasťou ofenzívy SUV bude aj model bez lokálnych emisií – I.D. CROZZ – prvé elektrické SUV značky Volkswagen. Začne sa predávať už v roku 2020. V tom čase ponuku doplní aj inovatívna kabrio-verzia modelu T-Roc.

01 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 03 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 04 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 05 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
17. apríl 2024 01:18