elektromobilReuters
StoryEditor

Elektromobilita dostane na Slovensku ďalšie impulzy. Podpora pri kúpe, či lepšia infraštruktúra

16.03.2018, 10:00
Autor:
rperpe
Záujem o elektromobily vo firmách rastie najmä pre zvyšujúci sa počet modelov, väčší dojazd aj výhodnejšie financovanie.

Elektromobilita si získava čím ďalej, tým viac priaznivcov aj vo firmách. Inak by tomu nemalo byť ani na Slovensku, kde má dostať tento rok zelenú. Umožniť to má zvyšujúci sa dojazd elektrických áut, rozširujúca sa infraštruktúra aj na našom území, väčší výber modelov a napríklad aj výhodnejšie financovanie.

„Záujem o elektromobily rastie aj vo firmách. Vysokú obstarávaciu cenu elektromobilov riešia outsourcovaním financovania prostredníctvom operatívneho lízingu, čo im umožňuje dostať do vozidlového parku aj drahšie a stále nové typy elektrických áut a neniesť riziko a starosti spojené s odpredajom elektromobilu. Outsourcovaním služieb zas riešia starostlivosť o samotný vozidlový park. Tým si zabezpečujú nepretržitú mobilitu,“ podotýka Lucia Čišková, výkonná riaditeľka spoločnosti Business Lease Slovakia.

Trend elektromobility potvrdil na najbližšie roky aj prestížny autosalón v Ženeve, kde každá významnejšia automobilka predstavila určité novinky aj na elektrický pohon, či na hybridný.

„Do roku 2020 sa na cestách očakáva až 103 modelov e-áut,“ podotýka výkonný šéf GreenWay Infrastructure Rastislav Lauko. S každým novým modelom sa pritom predlžuje aj dojazd. Napríklad jeden z najpreferovanejších modelov najmä medzi rôznymi firmami – Nissan Leaf má v novej verzii už dojazd okolo 350 kilometrov.

Inováciami nadupaná americká Tesla, ktorá je už u nás dostupná cez operatívny lízing Business Lease a o ktorú majú stúpajúci záujem najmä technologické firmy, posúva hranicu dojazdu až na 600 kilometrov.

Podpora aj naďalej

„Keď si zoberieme, že až 70 percent jázd v Európe je do 40 kilometrov denne, elektromobilita je riešením nielen v rámci mestskej mobility, ale tiež tej regionálnej a celoslovenskej,“ hovorí Čišková.

Aby bola voľba elektromobilu tou prvoradou, je potrebné splniť hlavné tri kritériá - priaznivá obstarávacia cena, dobrý dojazd na jedno nabitie a tiež dostatočná infraštruktúra.

Na Slovensku už vlani vláda podporila elektromobilitu sumou päťtisíc eur pri kúpe elektromobilu a tritisíc eur pri obstarávaní hybridného automobilu. Aj keď nárast záujmu bol viac ako stopercentný, celý balík sa nevyčerpal a preto podpora pokračuje aj v tomto roku.

Nižšie a výhodnejšie náklady

Cena elektromobilov sa síce pohybuje v priemere okolo 30-tisíc eur, celkové prevádzkové náklady sa, vrátane "paliva" a servisu, za napríklad štyri roky dostávajú k vozidlu so spaľovacím motorom.

Avšak pri elektrických autách platí, že čím viac sa jazdí, tým sú náklady nižšie a výhodnejšie oproti klasickým automobilom napríklad na benzín. V priemere môžu byť teda celkové náklady o 20 až 30 percent nižšie než pri fosílnych palivách. Základom je potom optimalizácia nabíjania cez domáce nabíjacie stanice s nabíjacími programami prevádzkovateľov nabíjacej infraštruktúry.

Infraštruktúra na Slovensku

Budovanie infraštruktúri majú "pod palcom" zatiaľ zväčša súkromné spoločnosti, avšak v krajinách strednej a východnej Európy (vrátane Slovenska) vyčlenila Európska únia v rámci projektu Next E do roku 2020 až 19 miliónov eur na výstavbu celkovo 222 rýchlonabíjacích staníc s výkonom 50 kW a 30 superrýchlych nabíjacích staníc s výkonom 150 až 300 kW.

Na našom území by teda malo pribudnúť asi 18 rýchlonabíjacích a aj sedem superrýchlych nabíjacích staníc. Priekopníkom by v tejto oblasti mohla byť spoločnosť GreenWay, ktorá podľa Rastislava Lauka tento rok k svojim 25 rýchlonabíjacím staniciam pridá ďalších päť.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 03 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 04 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 05 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 13:47