StoryEditor

BMW odhalilo novú generáciu štýlového SUV. Väčšie a ľahšie, ako nikdy predtým

15.02.2018, 15:20
Novinka prichádza vo svojej novej generácii spolu s väčšími rozmermi a dynamickejším charakterom.

BMW predstavilo v roku 2007 nové SUV X6 so štýlovým strihom coupé. O sedem rokov neskôr prišla nová generácia "X-šestky" a taktiež menší súrodenec s označením X4. Dnes sa svetu ukázala nová generácie, práva tohto praktického SUV-Coupé. Od uvedenia na trh v roku 2014 sa po celom svete predalo viac ako 200-tisíc vozidiel prvej generácie X4.

Pekná evolúcia

Nová generácia podčiarkuje svoj individuálny charakter a pridáva k nemu výraznejšiu dynamiku, dizajn exteriéru so športovým charakterom, vycibrenejší prémiový nádych interiéru ako aj najnovšie asistenčné systémy vodiča a technológie na prepojenie s okolitým svetom. Extravagantné a dynamické vyžarovanie nového Sports Activity Coupé umocnia dva nové modely s označením BMW M Performance - BMW X4 M40i a BMW X4 M40d.

Dizajn exteriéru nového modelu BMW X4 symbolizuje výraznú dynamiku a suverénne postavenie. V rámci rodiny modelov BMW X preberá novinka rolu najvýraznejšieho športovca.

„V druhej generácii modelu BMW X4 sa spája svojbytná dynamická silueta s čistými, redukovanými formami,” povedal Adrian van Hooydonk, šéf BMW Group Design.

Oproti predchodcovi je nová "X-štvorka" s celkovou dĺžkou 4 752 milimetrov "natiahnutá" o 81 milimetrov. Rázvor sa zväčšil o 54 milimetrov na 2 864 milimetrov a do šírky pribrala 37 milimetrov na celkových 1 918 milimetrov. Výška sa pritom znížila o tri milimetre na výsledných 1 621 milimetrov, čo umocňuje dynamickejšie proporcie.

Prednej časti dominujú, samozrejme, veľké typické obličky BMW. Sekundujú im dvojité svetlomety s horizontálne umiestnenými hmlovými svetlami integrovanými do vonkajších otvorov na vstup vzduchu. Už v základe dostane LED technológiu.

V zadnej časti nájdeme úzke koncové "3D LED svetlá", ktoré vzhľadom vystupujú z povrchu. Vzhľad pritom dopĺňa aj dvojica koncoviek výfuku a to pri všetkých motorizáciách. Prvý krát sú dokonca pre nové BMW X4 dostupnú aj prvky z programu BMW Individual - exkluzívne doplnky exteriéru, paleta lakov a 21-palcové disky kolies.

Plochá palubná doska a pre modely BMW X typická mierne zvýšená pozícia sedenia znamenajú optimálny prehľad nad dianím na ceste. Pribudli nové športové sedadlá s bočnicami, či opierky na kolená na bokoch stredového panelu.

K dispozícii je 10,25-palcová dotyková obrazovka infotainmentu, voliteľný head-up displej a nájdeme tu aj podporu ovládania gestami a hlasom. Vďaka väčším rozmerom ponúka nová X4 aj viac priestoru vrámci interiéru, rovnako tiež v podobe miesta na nohy pre pasažierov vzadu.

Ponuka motorizácií

Nová generácia "X-štvorky" prichádza s možnosťou vybrať si spomedzi troch benzínových a štyroch dieselovým agregátov. Najslabšou voľbou je xDrive20i, čiže štvorvalcový benzínový dvojliter s výkonom 135 kW a krútiacim momentom 290 Nm. Silnejšia verzia sa ukrýva pod označením xDrive30i - benzínový dvojlitrový štvorvalecs výkonom 185 kW a krútiacim momentom 350 Nm.

Vrcholom je potom benzínová verzia M40i (pribudne zrejme v auguste 2018) a pod kapotou tak bude BMW X4 ukrývať trojlitrový šesťvalec s výkonom 265 kW a krútiacim momentom rovných 500 Nm. Z nuly na sto kilometrov za hodinu bude potom novinka schopná vyštartovať už za 4,8 skeundy.

Dieselové zastúpenie sa skladá z dvojlitrového štvorvalca xDrive20d s výkonom 140 kW a krútiacim momentom 400 Nm. Ďalším v ponuke je naftový dvojlitrový štvorvalec xDrive25d vyladený na 170 kW a ponúkne 500 Nm krútiaci moment. Pred vrcholnou motorizáciou sa nachádza ešte trojlitrový šesťvalec xDrive30d (dostupný zrejme od augusta 2018), ktorý disponuje výkonom 195 kW a krútiacim momentom 620 Nm.

"Číslom jedna" spomedzi naftových agregátov je M40d, pričom ide o trojlitrový šesťvalec s výkonom 240 kW a krútiacim momentom 680 Nm. Zrýchlenie z nuly na sto kilometrov za hodinu potom zvládne za 4,9 sekundy.

Všetky motory sú spárované s osem-stupňovou automatickou prevodovkou Steptronic a prichádzajú s inteligentným pohonom všetkých štyroch kolies BMW xDrive. Modely M Performance sú sériovo dodávané s osem-stupňovou automatickou prevodovkou Steptronic Sport. Radenie umožňujú aj pádla pod volantom a nechýba ani funkcia Launch Control.

Vodič si vie taktiež zvoliť jeden z jazdných režimov - Sport, Comfort a Eco Pro. Pri ostrejších modeloch M sa pridá aj režim Sport+, či aktívny výfukový systém, väčšie brzdy, M Sport adaptívny podvozok a 20- či 21-palcové kolesá.

Znížená hmotnosť, optimalizovaná aerodynamika

Inteligentný materiálový mix na konštrukcii podvozka aj karosérie sa postarali o dôslednú redukciu hmotnosti. V rámci programu BMW EfficientLightweight stúpol podiel hliníka aj vysoko- a veľmi vysoko-pevnostných ocelí.

Vyššia pevnosť karosérie prispela k lepšej obratnosti a k vyššej ochrane posádky. V závislosti od motorizácie a výbavy sa hmotnosť nového BMW X4 medzigeneračne znížila o 50 kilogramov.

BMW

​Výrazne nižšie ťažisko Sports Activity Coupé oproti novému BMW X3 prospelo aj dynamike v zákrutách. S vynikajúcou hodnotou odporu vzduchu Cw 0,30 patrí nové BMW X4 na špičku segmentu.Na štrkových cestách, v hlbokom snehu a na strmých svahoch by sa X4 mala pohybovať so svetlou výškou 204 milimetrov suverénne. K tomu pripája brodivosť do hĺbky 500 milimetrov, prejazdový uhol 19,4 stupňa, nájazdový uhol 25,7 stupňa vpredu a 22,6 stupňa vzadu.

Moderné technológie

Na požiadanie sa dodáva aktívny systém udržiavania rýchlosti s funkciou Stop&Go, ktorý dokáže vozidlo úplne zastaviť a následne automaticky rozbehnúť. V ponuke prvkov dodávaných na želanie sa nachádzajú aj asistenčné systémy vodiča ako Speed Limit Info vrátane indikácie zákazu predbiehania, varovný systém opustenia jazdného pruhu a varovný systém zmeny jazdného pruhu.

Balík Driving Assistant Plus okrem iného obsahuje asistent riadenia a jazdného pruhu, ktorý odporuje vodiča tým, že udržiava vozidlo v strede jazdného pruhu až do rýchlosti 210 kilometrov za hodinu, či asistent udržiavania jazdného pruhu s aktívnou ochranou pred bočnou kolíziou ako aj predný varovný systém pred premávkou zboku či varovný systém pre križovatky.

BMW

​Ďalšími súčasťami sú aj systém Surround View s funkciami Top View, Panorama View a 3D View, ktorý poskytuje 360 stupňový pohľad na vozidlo zhora vrátane jeho okolia a premieta ho na kontrolný displej. S pomocou funkcie Remote 3D View sa môže prenášať aktuálny pohľad na okolie vozidla priamo na obrazovku majiteľovho mobilného telefónu.

Svetové premiéra novinky prebehne už čoskoro na autosalóne v Ženeve začiatkom marca 2018.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 07:03