StoryEditor

Luxusné BMW ukradli za necelé dve minúty. Vďaka bezkľúčovému vstupu

12.02.2018, 10:00
Moderné technológie so sebou nemusia prinášať aj prvotriednu ochranu. Presvedčil sa o tom aj majiteľ BMW v susednom Česku.

Trojica zlodejov ukradla priamo pred domom v Hradci Králové bez násilia luxusné BMW. Pomocou čítačky oklamali bezkľúčový systém Keyless vo vozidle. Stačilo, že si majiteľ nechal doma v predsieni kľúče od auta, z ktorých sa vďaka tejto technológii vysiela signál. Zlodeji krádež stihli už za minútu a pol. 

Celý priebeh tejto akcie zachytila na záznam bezpečnostná kamera rodinného domu, spred ktorého spomínané BMW zlodeji ukradli.

Na miesto vyrazili kriminalisti špecializujúci sa na pátranie po kradnutých autách. "Z poskytnutých kamerových záznamov zistili, že vozidlo, ktoré je vybavené bezkľúčovým systémom Keyless, odcudzili traja muži tak, že použili špeciálnu čítačku," opísala hovorkyňa hradeckej polície Iva Kormošová.

Systém Keyless funguje tak, že kľúč stále vysiela signál. Ak sa niekto s kľúčom priblíži asi na dva metre k vozidlu, samé sa otvorí a potom tiež naštartuje.

"Čítačka však predĺži signál od kľúča, ktorý si majiteľ napríklad nechá vo vrecku v bunde zavesenej v predsieni, čo sa v tomto prípade taktiež stalo. Zo záznamu je vidieť, že jeden muž pristúpil k autu a čakal, kým sa ďalším dvom podarí zachytiť najprv signál na otvorenie auta a neskôr aj na jeho naštartovanie. Akonáhle sa to podarilo, okamžite odišiel. Tí, čo chytali signál, utiekli a pravdepodobne odišli vozidlom zaparkovaným neďaleko," uviedla hovorkyňa.

Odcudzené auto je už pravdepodobne rozobrané na súčiastky, avšak bolo vybavené systémom GPS, ktorý dal naposledy informáciu, že vozidlo prechádza česko-poľské hranice. Potom sa signál stratil.

Najmodernejšie technológie tak so sebou prinášajú aj ďalšie hroziace nebezpečenstvo, je teda potrebné byť aj naďalej opatrní a nespoliehať sa výhradne na jeden systém zabezpečenia. 

Polícia radí a zároveň varuje majiteľov takto vybavených vozidiel, aby si kľúče ukladali čo najďalej od vozidla, uprostred domu. Najlepšie však do akejkoľvek plechovej schránky či krabice, ktorá utlmí signál a znemožní tak prácu zlodejov.

"Stretli sme sa aj s tým, že si kľúče majiteľ ukladal do chladničky," povedala Iva Kormošová. To však môže batériu pôsobením chladu v takomto ovládači rýchlo vybiť.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-18 11:02:22 - Feat.: - Title: Zvrat v prípade vykradnutej prevádzky Jovinečka. Influencer všetkých oklamal, valí sa na neho vlna kritiky 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 16:24