StoryEditor

Hyundai si razí cestu vpred. Automobilka odhalila ďalší ostrý model divízie N

16.01.2018, 15:30
Ďalšia novinka z North American International Auto Show určite zaujme. Veloster príde dokonca aj v športovej verzii N.

Na prebiehajúcom autosalóne v Detroite sa už ukázali mnohé očakávané novinky. Jednou z nich je však aj model kórejskej automobilky Hyundai. Tá na seba upriamila pozornosť najmä s nedávnym príchodom prvého športovo ladeného člena novej divízie N.

Teraz sa oficiálne predstavila nová generácia modelu Veloster od Hyundaiu a to aj v spomínanej ostrej športovej verzii, má to však jeden nepríjemný háčik. Ale pekne po poriadku.

Rarita na slovenských cestách

Hyundai Veloster je možné stretnúť aj na našich cestách, no je to skôr rarita. Dôvodom je možno príliš odvážny dizajn auta aj pri minulej generácii. Veľkou zaujímavosťou modelu je však riešenie 2+1 - prídavné zadné dvere vpravo umožnia pohodlnejšie a ľahšie nastupovanie pre posádku. Tento systém sa ani s príchodom novej generácie nezmenil.

Prednej časti dominuje veľká maska chladiča, pričom v tej zadnej je stredobodom pozornosti najmä dvojica mohutných koncoviek výfuku umiestnená v strede či výrazný difúzor. Automobilka sa tak snažila vyzdvihnúť športový charakter automobilu, podarilo sa.

​K dispozícii budú vo výbave LED svetlomety a najrôznejšie bezpečnostné či asistenčné systémy ako Forward Collision-Avoidance Assist či Lane Keeping Assist. Samozrejmosťou je v interiéri osem-palcový displej infotainmentu s podporou Apple Car Play a Android Auto. Nechýba ani zadná parkovacia kamera, bezdrôtové nabíjanie mobilných telefónov, prípadne môžeme spomenúť tiež head-up displej.

Základnou motorizáciou bude v tomto prípade benzínový dvojlitrový štvorvalec s výkonom 147 koní a spriahnutý bude so šesťstupňovým manuálom, alebo so šesťstupňovou automatickou prevodovkou.

Ak vám tento výkon nestačí, riešením môže byť model Veloster Turbo s prepĺňaným 1,6-litrovým benzínovým motorom a výkonom 201 koní. K nemu bude na výber šesťstupňová manuálna prevodovka, prípadne sedemstupňový automat. Všetky modely pritom prichádzajú so systémom vektorovania krútiaceho momentu.

Aj ako Veloster N

Najväčšou zaujímavosťou je však v úvode avizované predstavenie športovej verzie s názvom Veloster N. Ďalší člen teda doplní naozaj vydarený hatchback s rukopisom bývalého šéfa BMW M Alberta Biermanna s označením i30 N, ktorý sme si mohli vyskúšať aj my a je dostupný tiež na Slovensku.

Pod kapotou novinky Veloster N bude rovnaký motor ako v ostrom hatchbacku i30 N, a teda dvojlitrový prepĺňaný benzínový motor s výkonom 275 koní a 353 Nm krútiacim momentom. Spolupracovať bude so šesťstupňovým manuálom a z nuly na rýchlosť sto kilometrov za hodinu šprintuje za 6,1 sekundy.

Poznávacím znakom bude najmä špeciálna modrá (ale aj červená, biela a čierna) farba, známa z modelu i30 N, ktorú dopĺňajú červené prvky v spodnej časti karosérie. Na tej pribudli oproti "sérii" napríklad inak tvarované blatníky, predná maska či zadný spojler a difúzor.

​Zadnú časť neobišlo umiestnenie odlišnej dvojice koncoviek výfukov a na výber budú tiež 18- prípadne 19-palcové disky kolies. Sekundovať im budú pneumatiky s rozmerom 225/40 Michelin Pilot SuperSport - prípadne Pirelli P-Zero s rozmerom 235/35. V interiéri, samozrejme, pribudnú športové sedadlá, špeciálny volant s tlačidlom "N režim" jazdy a množstvo ďalších dekoračných označení s logom "N".

Zlou správou však je, že sa model Veloster N s najväčšou pravdepodobnosťou na územie Slovenska, respektíve celkovo do Európy, nedostane. Môže za to podobnosť s druhým členom rodiny - modelom i30 N. Dve veľmi podobné autá by sa tu jednoducho ponúkať neoplatilo.

Výroba novinky Hyundai Veloster sa má v prvom štvrťroku 2018 v Južnej Kórei.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 04:00