Reuters (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Vodiči sú bezradní. V americkom Oregone môžu po 67 rokoch tankovať sami, nevedia ako

11.01.2018, 10:00
Pre vodičov na Slovensku bežná vec robí v jednom z amerických štátov ľuďom poriadne problémy.

To, čo slovenskí vodiči považujú za samozrejmosť a nemajú s tým výrazné problémy, desí v Oregone množstvo ľudí. Od roku 1951 bolo totiž tankovanie paliva do vozidiel zakázané, o všetko sa staral vyškolený personál a dôvodom bola obava krajiny z manipulácie s horľavým benzínom.

Od začiatku tohto roka sa zaužívaný zákon a zvyk mení. V americkom Oregone si teda vodiči môžu v súčasnosti tankovať aj sami, sú z toho však zdesení a bezradní. Množstvo z nich zabudlo, alebo dokonca nikdy v živote túto činnosť nerobilo. V USA boli len dve krajiny, ktoré mali zavedený tento zákon  - New Jersey a spomínaný Oregon. Jedinou krajinou v USA, so zákazom "samoobslužného" tankovania, teda zostáva už len New Jersey.

Je dôležité spomenúť, že zmena "povoľuje samostatné tankovanie", nie však prikazuje. Pre tích, ktorí nemajú tušenie ako tankovať palivo, je tu stále v určitých prípadoch možnosť školenej obsluhy. Rovnako zmena neplatí pre celý Oregon, ale len pre 36 okresov, ktoré majú maximálne 40-tisíc obyvateľov. Platnosť je tiež výhradne od šiestej hodiny rannej, do šiestej hodiny večer.

Jedným z dôvodom, okrem už výrazne modernejších a bezpečnejších čerpacích staníc oproti roku 1951, je tiež šetrenie financií menších staníc v okresoch. Platiť takmer nonstop obsluhu sa týmto staniciam neoplácalo a bolo to spojené s nadmernými výdavkami, ktoré mohli byť pre mnohé až kritické. Niektoré malé stanice, aj napriek zmene v zákone, však zachovajú takúto obsluhu aj v priebehu dňa.

Na sociálnych sieťach sa ihneď rozbehli búrlivé diskusie a ľudia začínajú doslova panikáriť. "Ja ani neviem, ako sa má tankovať benzín. Mám 62 rokov, som domorodý Oregončan ... vravím "Nie, ďakujem.", nechcem páchnuť od benzínu," píše sa v jednom z mnohých komentárov pod príspevkom na Facebooku.

"Žil som v takomto stave celý svoj život a odmietam si sám tankovať benzín. Musel som to raz spraviť v Kalifornii pri návšteve svojho brata a skoro som zomrel. Takúto službu by mali vykonávať len kvalifikovaní ľudia. Zaparkujem a budem čakať dovtedy, kým mi niekto nenatankuje," konštatuje ďalší.

Motiváciou pre rýchlejšie naučenie sa používať tankovacie pištole by mohlo byť výraznejšie zníženie cien palív na čerpacích staniciach, kde nebude k dispozícii obsluha. Ako to obyvatelia zvládnu a či si na novú zmenu zvyknú, je zrejme veľmi otázne.

01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 03 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 04 - Modified: 2024-04-12 19:06:48 - Feat.: - Title: Auto budú môcť používať len cez týždeň. Nemecký minister dopravy vystrašil vodičov slovami o zákazoch jazdy 05 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 07:19