StoryEditor

Mercedes vypálil rybník Tesle. Ako prvý dostal schválenie funkcie budúcnosti

13.12.2021, 10:19
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Pri takomto aute už nemôžete mať žiadne pochybnosti, že aj inak pomerne zanedbateľný parkovací ťukanec môže spôsobiť škodu za tisíce eur.

Ak sme boli doteraz niekým mediálne masírovaní informáciami o funkčnom autopilotovi, bol to americký výrobca elektromobilov Tesla. Elonovi Muskovi a jeho automobilke Tesla však aktuálne tak trochu vypálil rybník nemecký Mercedes, teda minimálne na domácej pôde.

Práve tam totiž dostal koncern Daimler povolenie od KBA, spolkového úradu pre automobilovú dopravu, používať systém nazvaný Mercedes Drive Pilot. Ten ponúka autonómnu jazdu až 3. úrovne.

Dôležité je však doplniť, že v Európe je zatiaľ povolená len úroveň 2 a aj spomínaná Tesla so svojim "autopilotom" nemôže jazdiť na úrovni 3, teda aby vodič nechal šoférovať auto úplne samo dlhšie ako niekoľko sekúnd.

Všetky doterajšie funkcie, kde vodič má ruky mimo volant, sú len na pár sekúnd a slúžia skôr na udržanie vozidla v pruhu pri neočakávanej udalosti. Nie sú tak primárne určené na samostatnú jazdu bez zásahu vodiča pri vyššej rýchlosti.

​Mercedes-Benz so svojou funkciou Drive Pilot však predsa len ide ďalej, na úroveň 3. Tejto automobilke to povolil spolkový úrad KBA, avšak zatiaľ len na nemeckých cestách. Túto vymoženosť by mali v priebehu budúceho roka dostať za príplatok vlajkové triedy S a elektrický derivát EQS.

Bez nutnosti mať ruky na volante bude teda môcť vodič týchto luxusných modelov jazdiť rýchlosťami do 60 kilometrov za hodinu. Nie je to však možné všade, očakáva sa nasadenie najmä v zápchach na nemeckých diaľniciach.

Na mestské uličky systém totiž ešte nie je naladený. Zatiaľ tiež nie je isté, či túto techniku úrady časom povolia používať až do odporúčanej diaľničnej rýchlosti v Nemecku, teda do 130 kilometrov za hodinu. Drive Pilot taktiež nemôže meniť jazdný pruh bez vodičovej asistencie.

Automobilka ďalej aktívne pracuje na schválení tohto systému aj v ďalších krajinách, najdôležitejšie budú USA a pravdepodobne aj Čína. Mercedes odhaduje, že na domácom území je približne 13 191 kilometrov diaľnic, kde by sa v prípade dopravnej zápchy mohol systém veľmi pekne uplatniť.

Daimler

​V samotnom automobile je napríklad LiDAR, kamera v zadnom okne, ale tiež mikrofóny na detekciu modrých svetiel a zvukových výstrah pre prípadný prejazd záchranných vozidiel. Aj to zabezpečuje, že systém Drive Pilot dokáže promptne reagovať na okolité podnety. 

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-23 15:39:06 - Feat.: - Title: Tesla zruší v megatovárni pri Berlíne tri percentá pracovných miest 02 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 03 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 04 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 05 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár)
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 05:26