StoryEditor

Veľký návrat legendy. Ikonická Lancia však skalných fanúšikov úplne nepoteší

12.10.2021, 11:09
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Takmer dekádu mŕtva automobilka Lancia prikrytá ochrannými krídlami koncernu Stellantis ohlásila návrat svojho legendárneho modelu.

Patríte k automobilovým nadšencom? Tak potom máme pre vás jednu dobrú a jednu zlú správu. Lancia Delta sa oficiálne vracia a nejde pritom o žiadny prototyp či vozidlo typu showcar.

Nová Delta má už onedlho prísť ako sériový model tvoriaci jadro novej ponuky tejto známej automobilky. Koncern Stellantis zahŕňajúci aj väčšinu talianskych automobilových výrobcov totiž ohlásil pre všetky svoje značky veľký reštart.

Výnimkou tak nie je ani Lancia, nad ktorou už mnohí zlomili palicu. Kedysi legendárny výrobca športových a dynamických modelov sa zlým manažmentom pretransformoval na veľkovýrobcu príliš nudných Fiatov s pozmenenou karosériou a neskôr nešťastne prezlečených Chryslerov.

To samozrejme neušlo náročným zákazníkom vyžadujúcim predovšetkým technickú aj tvarovú originalitu. Predajné čísla padli rýchlo dole, čo skončilo takmer krachom celej automobilky s jediným modelom vo výrobnom portfóliu - mestskou Lanciou Ypsilon.

Nový majiteľ sa však rozhodol pozdvihnúť Lanciu z popola. Veľkolepý reštart však má začať zhruba o päť rokov novinkou s povedomým menom. Pre návrat do formy si Lancia nemohla vybrať lepší model ako práve Deltu.

Posledná Delta z roku 2009 bola síce priestranným a luxusný hatchbackom, no zákazníkov si nezískala netcarshow.com (Ilustračná snímka)

​V ušiach súčasných zákazníkov má toto meno stále správny zvuk, zatiaľ čo novým zákazníkom by mala znovuzrodená Delta prezentovať technologickú úroveň špičkového talianskeho výrobcu áut. Koncern Stellantis chce totiž urobiť z Lancie akúsi výstavnú skriňu automobilovej veľkovýroby v Taliansku.

„Všetci chcú Deltu späť, v našich plánoch preto nesmie chýbať,“ povedal šéf Lancie, Luca Napolitano. „Pôjde o skutočnú Deltu, bude vzrušujúcim autom a zároveň nositeľom pokroku a nových technológií,“ doplnil Napolitano. Nová Lancia Delta by sa tak mala na trhu ukázať najneskôr v roku 2026. 

Model dosahoval vynikajúce výsledky v rally Lancia

Tou jemne horšou správou pre natešených fanúšikov, no vzhľadom na dnešný trend a zároveň emisné potreby výrobcov, je fakt, že sa bude o pohon novinky starať výhradne elektrický systém a elektromotor. Dojazd by mal byť na úrovni okolo 700 kilometrov, otázny je pohon všetkých kolies.

Či sa automobilke aj napriek tomu podarí priniesť znovuzrodenú ikonu odkazujúcu na predchodcu špičkovými jazdnými vlastnosťami, to uvidíme až neskôr. Návrat to však má byť skutočne veľkolepý. 

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Expolicajt podozrivý z lúpeží je odborovým predákom. „Ten, kto vám dal informácie, nie je svätý,“ povedal. 02 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 03 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 04 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 05 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 00:07