TopSpeed
StoryEditor

Nové testy už aj v Holandsku. Požitie drog u vodičov zistia policajti priamo na mieste

12.12.2017, 13:10
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Ďalší štát sa pridá do skupinky krajín, ktoré na cestách využívajú slinné testery pre zistenie požitia drog.

Holandsko je známe svojimi liberálnymi zákonmi o drogách. V podstate za par "jointov" v Amsterdame zaplatíte menej ako za krabičku cigariet. Na tamojšie pomery.

Dôvody sú na to rôzne. Lenže mnohí to zneužívajú. Vo väčšine krajín sveta vás policajti musia vziať na testy k lekárovi, ak chcú zistiť, či ste pod vplyvom drog. V niektorých krajinách to už neplatí. Majú test na drogy, ktorý zistí na mieste, či vodič je pod ich vplyvom, alebo nie.

Táto krajina sa teda radí medzi najnovšie prírastky k ostatným štátom, ktoré využívajú slinné testery na cestách. V júli už vykonali testovanie na skúšku a výsledky boli priam alarmujúce.

Holandsko, tak ako ostatné krajiny, má v zákone podchytený zákaz viesť vozidlo pod vplyvom omamných látok. Lenže doteraz sa to skúmalo na základe správania sa osoby, ako aj na základe nebezpečného šoférovania. Ak policajt na mieste vyhodnotil, že vodič sa nespráva "bežne", tak bol následne eskortovaný na policajnú stanicu, kde mu odobrali vzorky krvi alebo moču, ktoré neskôr putovali na analýzu.

Holandskí policajti budú ale po novom vybavení detekčným zariadením, ktorým dokážu určiť, či je vodič pod vplyvom drog priamo na ceste. Preškolených na použitie bude takmer 25-tisíc policajtov, a to v horizonte dvoch rokov.

Kde takéto metódy už platia? Za posledné dva roky to naplno využívajú v Spojenom kráľovstve, vo Francúzsku či v Írsku. Vyzerá to tak, že po Holandsku sa čoskoro pridá aj naše susedné Rakúsko, keďže minulý mesiac tam vykonávali skúšobné testovanie tohto detekčného zariadenia. 

Mimochodom, prvá krajina, ktorá začala vykonávať testy na drogy za volantom, bola Austrália.

Existujú rôzne špecifikácie slinných testerov. Zo slín ako takých sa dajú zistiť látky, medzi ktoré patrí kokaín, marihuana, metamfetamíny - pervitín, metadon, opiáty - morfín, amfetamíny. Slinné testery sa vyhodnocujú buď klasicky vizuálne, alebo za použitia elektroniky.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 02 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 03 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 04 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol 05 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
23. apríl 2024 21:44