StoryEditor

Tesla chce zničiť bežné autá. To, čo predstavila, nečakal nikto

17.11.2017, 13:26
Elon Musk včera prakticky šokoval automobilový svet. Ukázal auto ako z inej galaxie. 

Tlačová konferencia, ktorá sa odohrala nadránom nášho času začala očakávaným predstavením elektrického ťahača. Tesla tak vstupuje do úplne novej kategórie, kde chce opäť ponúknuť niečo nové. Hlavný bod programu však prišiel ako druhý. 

Očakávalo sa, že Tesla v najbližšej dobe ukáže nástupcu svojho prvého Roadsteru, ktorým vlastne začala písať svoju históriu. A ten včera prišiel. Jeho parametre sme museli v redakcii čítať viackrát za sebou. Sú doslova neuveriteľné. 

V skratke uvedieme tri základné. Rýchlosť cez 400 kilometrov za hodinu, zrýchlenie na 60 míľ za hodinu už za 1,9 sekundy (96 km/h) a dojazd cez tisíc kilometrov. „Toto je ťažký knockout bežným autám na spaľovací motor,“ povedal Elon Musk po uvedení parametrov novej Tesly Roadster. 

Musk ale rád šokuje svet. A je zrejmé, že Roadster, ktorý ukázal, je schopný aj vyrobiť. Hoci nemusí vzniknúť práve v dohľadnom čase. Dátum uvedenia má byť smerovaný na rok 2020. Ide o to, že Musk naposledy takto šokoval, keď chcel postaviť Teslu Model S. Dnes najlepší elektromobil. 

Tesla / Ruters

Povedal to v čase, keď sa z elektromobilov každý smial, dojazd stačil maximálne nato, aby ste išli  do obchodu a vedeli, že sa z neho možno vrátiť domov. Dnes je situácia úplne iná a 500 kilometrov na batérie nie je v pripade Tesly problém. 

Nový Roadster, ktorý Musk ukázal, má byť však vôbec základným modelom. Je ťažké uhádnuť, kam siahajú limity moderných elektromobilov. Napríklad udávaný krútiaci moment je 10 000 Nm. Čo je desať krát viac, ako majú dnešné najlepšie autá. 

Tesla Roadster bude po vyrobení zrejme najrýchlejším sériovo vyrábaným autom na svete. Dojazd tisíc kilometrov má byť dodávaný z batérii, ktoré majú 200 kWh. A ten vraj platí pri bežnej rýchlosti. Nie pomalej jazde.

Tesla / Ruters

Zrýchlenie na 100 míľ za hodinu (160 kilometrov za hodinu) má auto zvládnuť už za 4,2 sekundy. To je napríklad čas, za ktorý sa BMW M4 rozbehne z nula na sto kilometrov za hodinu. 

Rovnako šokujúci je čas na štvrť míle. Tesla Roadster by mala zvládnuť ako vôbec prvé sériovo vyrábané auto túto trasu pod deväť sekúnd.

Jednoducho toto sú parametre, ktoré sú dokonca v niektorých ohľadoch lepšie ako pri Buggati Chiron za takmer dva milióny dolárov. Oproti tomu má Tesla Roadster desaťkrát nižšiu cenovku. 

Základná cena v USA má byť na úrovni 200 tisíc amerických dolárov. Roadster by mal prísť na trh v roku 2020, no v tomto prípade je dobré ho brať s rezervou. Zatiaľ takmer každý jeden model meškal. 

Tesla / Ruters

Rovnako ako Model 3, ktorý sa mal aktuálne vyrábať takmer na úrovni päťtisíc kusov za týždeň. Tesla má s týmto modelom veľké problémy, nedarí sa jej dodržať kvalitu a nevyrobila týchto áut spolu ani viac ako 500. A to má v poradovníku státisíce čakateľov.

Na novú Tesla Roadster sa ešte pozrieme bližšie. 

01 - Modified: 2024-04-15 11:30:55 - Feat.: - Title: Tesla v problémoch: Musk ohlásil prepustenie viac než desatiny celosvetovej pracovnej sily spoločnosti 02 - Modified: 2024-04-15 09:40:44 - Feat.: - Title: Tesla zvažuje prepustenie až pätiny pracovnej sily, tvrdia zamestnanci. Má problémy s predajom 03 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 04 - Modified: 2024-04-07 11:29:18 - Feat.: - Title: Sektor elektromobilov na ústupe 05 - Modified: 2024-04-06 16:50:19 - Feat.: - Title: Cesta autom bez vodiča. Automobilka Tesla podľa Muska na začiatku augusta predstaví robotaxi
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
15. apríl 2024 19:21