TASR/AP
StoryEditor

Pápež dostal zaujímavý darček. Nové špeciálne Lamborghini Huracán

15.11.2017, 16:05
Autor:
TASRTASR
Pápež František dostal v stredu do daru nové auto značky Lamborghini.

Ide o športový model z radu Huracán, ktorý však pôjde do dražby v aukčnej sieni Sotheby's. Takto získané peniaze budú použité na dobročinné projekty - okrem iného aj pre irackých kresťanov.

Základná cena auta Huracán sa pohybuje okolo sumy 183-tisíc eur. V špeciálnej verzii vyrobenej osobitne pre pápeža by táto suma na aukcii mohla vystúpiť oveľa vyššie.

Vatikán v stredu informoval, že časť výnosu z tejto dražby bude venovaná na pomoc pri obnove domov, chrámov a úradov v irackej provincii Ninive, ktoré počas tri roky trvajúcich bojov zničili militanti Islamského štátu.

Vatikán vyhlásil, že jeho cieľom je umožniť kresťanom, ktorí boli nútení opustiť svoje domy a spoločenstvo v Ninive, aby sa "vrátili ku svojim koreňom a znovu nadobudli svoju dôstojnosť".

Ďalšia časť peňazí získaných z aukcie bude určená pre Hnutie Jána XXIII., ktoré pomáha obetiam obchodníkov s ľuďmi a ženám, čo boli nútené k prostitúcii. Časť výťažku z dražby auta dostanú aj dve talianske združenia, ktoré poskytujú zdravotnú starostlivosť v Afrike.

Luxusné športové auto vo vatikánskych farbách - bielej a žltej - pápežovi predstavili pred Domom sv. Marty vo Vatikáne, kde František býva. Pápež auto požehnal, uviedla agentúra AP.

František sa po svojom rodnom Buenos Aires aj ako vysokopostavený cirkevný hodnostár presúval najviac hromadnou dopravou. Je známy tým, že kritizuje ľudí, ktorí sa vyžívajú v nakupovaní najnovších modelov áut či mobilných telefónov. Samotný pápež na presuny v rámci Vatikánu používa modrý Ford Focus.

Pokiaľ ide o jeho návštevy v zahraničí, svojho času vydal vyhlásenie, v ktorom odporučil používať namiesto pancierovaných áut triedy SUV skromnejšie autá značky Fiat alebo KIA.

01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 03 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 04 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 05 - Modified: 2024-04-12 19:06:48 - Feat.: - Title: Auto budú môcť používať len cez týždeň. Nemecký minister dopravy vystrašil vodičov slovami o zákazoch jazdy
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 22:40