Porsche
StoryEditor

Rus stroskotal na dva dni na nemeckej diaľnici s vybitým elektromobilom

08.10.2021, 11:21
Problémy s nabíjaním môžu byť občas bizarné. Svoje o tom vie ruský vodič elektromobilu, ktorý uviazol s vybitými batériami svojho elektromobilu v Nemecku.

Kombinácia nedostatočnej infraštruktúry, obmedzeného dojazdu i tých modernejších elektromobilov a v tomto prípade aj nezmyselného správanie vodiča môže viesť až k absurdnému prípadu, na ktorom sa teraz zabávajú ľudia na sociálnych sieťach v Nemecku, píše iDNES.cz.

Na začiatku bol príspevok na sieti Twitter polície v Šlezvicku-Holštajnsku z 1. októbra v znení: "Zahraničný vodič elektromobilu uviazol na diaľničnej čerpacej stanici. Už dva dni sa márne snaží nabiť batériu svojho vozidla, nemá čo jesť ani piť a potrebuje pomoc."

Ľudia k nemu napísali sériu komentárov typu: "Mám šťastie, že mám auto na benzín". Ďalší užívateľ sa čudoval, prečo polícia uviedla, že išlo o zahraničného vodiča. Iný čitateľ mu vtipne odpovedal: "Pretože domáci občan vie, že tu nemáme dostatočnú infraštruktúru."

Žiť s elektromobilom totiž jednoznačne vyžaduje predovšetkým na dlhých cestách dosť presné plánovanie a sieť dobíjacích staníc nie je tak veľká ako v prípade tých s klasickými palivami. Tento konkrétny prípad je však skôr dôkazom absolútneho podcenenia situácie vodičom než argumentom proti elektromobilite.

Ako sa ukázalo, vodič jednoducho zle odhadol dojazd svojho vozidla a to sa mu rozhodne nevyplatilo. Magazín Focus totiž kontaktoval políciu a zistil nasledujúce: "Vodičom bol ruský motorista. Z finančných dôvodov nemohol svoje auto nabíjať. Batéria bola už hlboko vybitá. Vodič si sám zaistil pomoc a v noci ho vyzdvihli známi." 

​Následne vraj naložili auto s prázdnou batériou na príves, no z dôvodu ochrany osobných údajov nechcela polícia vysvetliť, o aký model vozidla konkrétne išlo.

Prípad však poukázal na inú dôležitú vec, s ktorou by mohli mať problém aj vodiči v Českej či Slovenskej republike. Väčšina nabíjacích staníc totiž funguje na zvláštnu kartu či čip, ktorý si musí vodič zaobstarať. Za odobratú elektrinu často nejde zaplatiť obyčajnou platobnou kartou a v tom môže byť najväčší háčik.

V Nemecku sa i preto zavádza nové nariadenie, ktoré sa bude vzťahovať na novo budované nabíjacej stanice. Bude na nich musieť byť možné zaplatiť aj práve klasickou platobnou kartou. V čom však budú mať vodiči benzínových a dieselových áut stále výhodu - u nabíjačiek stále nebude možné platiť v hotovosti ako na čerpacej stanici.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa 04 - Modified: 2024-04-18 14:46:17 - Feat.: - Title: Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy 05 - Modified: 2024-04-18 12:39:51 - Feat.: - Title: Politik krajne pravicovej AfD sa postavil pred súd za použitie sloganu nacistických oddielov
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 04:27