StoryEditor

Luxusnejšia Dacia? Toto bola najdôležitejšia premiéra vo Frankfurte

14.09.2017, 16:00
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Priechodnosť terénom, dostupnosť, praktickosť a zaujímavý vzhľad. To je recept Dusteru, ktorý naozaj funguje.

Je mimoriadne obľúbený a je taktiež voľbou lesníkov, poľovníkov, ľudí s aktívnym životným štýlom, alebo poslúži ako mestské SUV. Vo Frankfurte predstavila rumunská automobilka Dacia druhú generáciu svojho úspešného modelu Duster.

Popravde, o úplne nové auto nejde. Značka to zahrala veľmi šikovne a možno ani nemali na výber. Nový Duster totiž stojí na starej platforme a dá sa hovoriť o pomerne veľkej modernizácii, ktorú budú mnohí považovať za od podlahy nové auto.

No nie je to tak. Novinka rozvíja klady prvej generácie a prináša viac kvality či pohodlia.

Rozsiahla modernizácia úspešného typu

Dusterov predali za sedem rokov viac ako milión a je čas na markantný facelift. Platforma ostala rovnaká, celok je však úplne iný. Dizajn vychádza z predchodcu, ale evolučne je o level vyššie.

Nová predná aj zadná časť spôsobili výraznejšiu optickú šírku. Na dobrodružnú povahu odkazujú aj strešné nosiče a spodné kryty nárazníkov. Konštruktéri sľubujú prepracovaný pohon všetkých štyroch kolies a dušujú sa, že prechodnosť terénom tým neutrpí.

Základom bude štvorvalec s objemom 1,6 litra a výkonom 84 kW, ktorý bude možné získať aj vo verzii s pohonom na LPG. Ďalším v poradí bude 1,2 TCe s výkonom 92 kW.

Ponuka naftových motorov sa skladá z dvoch adeptov – štvorvalec 1,5 dCi s výkonom 66 kW alebo 80 kW. Každá z motorizácia je pritom k dispozícii s pohonom predných alebo všetkých štyroch kolies.

Od základov nový interiér?

Kabínu prekopali od základu. Dacie nikdy nevynikali kvalitou interiéru, avšak tomu odpovedala aj cena. S príchodom Dustera druhej generácie by sa to ale malo zmeniť. Ľudia z Dacie tvrdia, že vnútri vznikol luxusnejší a ergonomickejší priestor.

Displej s navigáciou MediaNav konečne umiestnili o kus vyššie. V podobnom duchu sa nesú aj sedadlá, ktoré teraz ponúknu vyšší komfort a kvalitu.

​Do výbavy sa zaraďujú aj nové prvky, ktoré doteraz automobilka neponúkala. Už aj v lacnom a prístupnom aute budete môcť mať napríklad automatické svetlá, bezkľúčový prístup do auta, kameru s multi-view pohľadom alebo varovanie pred objektom v slepom uhle.

Dacia si od novinky sľubuje rast popularity značky a prehĺbenie úspešnosti. Duster mnohí považujú za solídne a praktické auto, ktorého ideológiu príchod novej generácie ešte viac prehlbuje.

Ak to spoločnosť nepokazí vysokou cenou, úspech má toto naozaj všestranné ľudové auto zaručený.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 02 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 03 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 04 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 05 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 06:09