StoryEditor

V Británii možno zrušia spomaľovacie retardéry. Jedným z dôvodov sú aj emisie

31.07.2017, 11:30
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Spomaľovacie prahy, retardéry, spiaci policajti. Pomenovaní je mnoho, ale veľmi dobre vieme, o čo ide. Tieto prekážky, nútia vodičov spomaliť na potencionálne nebezpečných úsekoch. V Británii ich však možno zrušia.

Zle navrhnuté a zle umiestnené retardéry sú naozaj pohroma. Koľkokrát sa vám stalo, že ste išli za niekým, kto musel ísť cez spomaľovač krokom? A aj to z pruhu do pruhu? Vo veľkom meste dosť častý jav. Správne umiestnené a správne navrhnuté retardéry majú význam.

Je to ako jedno z mála účinných opatrení, ktoré vodičov prinútia spomaliť. Na niektorých spomaľovačoch si dokážete odtrhnúť aj vaňu, na niektorých prídete len o mieru komfortu. V Británii sa na to pozerajú tak, že poškodzujú vozidlá, na slovenských cestách autá poškodzuje všetko ostatné, len nie retardéry.

Lenže na čo prišli Briti? To, že pred spomaľovačom každý brzdí a potom prudko šliapne na plyn, vieme všetci. Neplynulá premávka znamená aj produkovanie ďalších nadmerných škodlivých látok, ktoré unikajú do ovzdušia a tiež zvyšuje spotrebu. Toto opatrenie nadväzuje na prerobenie signálnych plánov semaforov.

nbtraffic

​Kompetentní sa vyjadrili, že retardéry by mali zmiznúť práve kvôli emisiám, ktoré produkujú  naftové motory. Štúdia pochádzajúca z Imperial College v Londýne preukazuje, že jazda cez retardéry znamená navýšenie produkcie oxidu dusičitého až o 98 percent.

Ďalším problémom je aj vyplácanie poistných plnení, kedy poisťovne každoročne strácajú milióny libier za poškodené vozidlá. Simon Williams, hovorca Royal Auto Clubu, v rozhovore pre Daily Mail uviedol: „Vítame nové rozhodnutie o zrušení retardérov. Stále potrebujeme niečo, čo by znížilo rýchlosť, respektíve upokojilo dopravu. Myslím si, že mnoho motoristov tento krok uvíta, keďže niektoré retardéry sú priam nešťastne navrhnuté.“

Na druhej strane stojí šéf bristkej Kráľovskej spoločnosti na prevenciu nehôd. Ten tvrdí, že toto opatrenie môže znamenať rýchly nárast nehodovosti a úmrtnosti na cestách.

Zároveň uvádza, že sú si plne vedomí miery znečistenia, najmä od starých dieselových áut, ktoré negatívne vplývajú na verejné zdravie. „Je však veľmi dôležité, aby opatrenia na zníženie znečistenia  ovzdušia neúmyselne nezvyšovali riziko úmrtí a úrazov na cestách,“ dodáva.

Tajomník pre životné prostredie Michael Gove navrhol plány, na zníženie koncentrácií oxidu dusičitého. Ten vidí príležitosť v nahradení starých neekologických prostriedkoch hromadnej dopravy za nové, moderné stroje a tiež v zatraktívnení tejto možnosti prepravy.

Keď už chcú Briti úplne zrušiť retardéry, prečo nezainvestujú do automatických moderných spomaľovačov, ktoré sa aktivujú iba v prípade, ak sa vozidlo približuje vyššou ako povolenou rýchlosťou? Napríklad do niečoho takého, ako je prezentované vo videu vyššie.

01 - Modified: 2024-04-23 06:29:24 - Feat.: - Title: Britský premiér oznámi zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-23 05:35:08 - Feat.: - Title: Britský parlament schválil kontroverzný návrh zákona o deportácii migrantov 03 - Modified: 2024-04-22 14:45:46 - Feat.: - Title: Britská polícia obvinila dvoch mužov zo špionáže pre Čínu. Súd ich čaká už dnes 04 - Modified: 2024-04-22 12:16:50 - Feat.: - Title: Deportačné lety z Británie do Rwandy by sa mohli uskutočniť už v júli, tvrdí Sunak 05 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
23. apríl 2024 08:36