Šimkovičová ostro reagovala na predstavenie v ktorom hrá herec Ľuboš Kostelný a chce si ho zavolať na koberček.
StoryEditor

Šimkovičová sa sťažuje na šikanu zo strany SND. Na koberček si volá riaditeľa aj jedného z hercov

09.05.2024, 14:30
Autor:
redred

Herec Ľuboš Kostelný a šéf Slovenského národného divadla Mateja Drlička jej majú vysvetliť, prečo ju spomínajú v inscenácii. 

Kostelný v sobotu počas hry "Sme v pohode" v SND spomenul meno, ktoré náramne pripomínalo meno ministerky. Evidentne tak narážal na spoločenské dianie a zakomponoval si to do dialógu. To sa však Martine Šimkovičovej nepáčilo. 

„Počas predstavenia kričal Kostelný v jeho postave homosexuála do mikrofónu, že nenávidí Martinu Simkovicu, nedopovedal to teda celé. Tak ja sa pýtam a budem sa pýtať aj pána riaditeľa, aj tohto konkrétneho herca, keďže je platený z peňazí štátnych, lebo je zamestnaný v štátnej inštitúcii a hrá tam, že či je toto v súlade s demokraciou,“ pohoršovala sa Šimkovičová v dezinformačnom médiu Infovojna, na čo ako prvý upozornil web Aktuality.sk.

„Toto je šikana absolútna, politická šikana, pretože zoberme si, koľko ľudí je na jednom predstavení. Toto je politický aktivizmus a šikana. Neviem, ako by sa páčilo pánovi Kostelnému, ktorého sa budem pýtať z očí do očí, ak by sa toto robilo jeho osobe,“ pokračovala Šimkovičová.

image

Ľuboš Kostelný v predstavení SND "Som v pohode".

SND
Na Šimkovičovej vyjadrenie reagoval aj generálny tajomník služobného úradu jej rezortu Lukáša Machalu. Podľa neho "SND už dlhšie provokuje a robí protivládne demonštrácie."

Nie je známe, či sa predstavenia zúčastnila priamo Šimkovičová, alebo informáciu dostala sprostredkovane. Spomínaná inscenácia je o živote queer ľudí a Kostelný v nej hrá homosexuála. Ministerka kultúry je roky známa svojimi homofóbnymi názormi. Kvôli ním už v minulosti skončil aj jej pracovný pomer v Televízii Markíza a za svoje výroky bola nominovaná aj v ankete Homofób roka.

Vedenie SND reaguje opatrne. Riaditeľ Drlička bol v čase dotazov v zahraničí. „Slovenské národné divadlo komunikuje so svojím zriaďovateľom štandardným spôsobom. Nedisponujeme žiadnymi informáciami ohľadom spomínanej komunikácie ani potenciálne rušivej časti inscenácie,“ odpísala na otázku portálu Aktuality.sk hovorkyňa Jana Alexová.

Ministerstvo kultúry od nástupu Šimkovičovej ostro kritizujú viacerí významní slovenskí umelci. Pobúrenie narastá aj vo verejnosti. Nedávnu výzvu na odstúpenie Šimkovičovej z funkcie podpísalo takmer 190-tisíc podpisov. Na utíchnutie vášní v kultúrnej obci to podľa aktuálneho stavu teda rozhodne nevyzerá a tento spor bude ešte pravdepodobne gradovať. 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
09. máj 2024 14:31