StoryEditor

Moderné technológie sú podmienkou kvalitnej výučby

28.10.2004, 00:00
Nedostatočná pripravenosť pre prax - aj to je jedna zo slabostí absolventov stredných odborných škôl a učilíšť. Zainteresovaní tvrdia, že problémom sú okrem iného financie. Pomôcť v tomto smere by mal aj grantový program rezortu školstva, v rámci ktorého sa môžu školy uchádzať až o 100-tisíc korún na inováciu obsahu vzdelávania či nákup grafických programov.

Grafické systémy v osnovách
Grantový programu na rok 2005 má ambíciu systémovo riešiť prípravu žiakov pre potreby trhu. Školy, ktoré sa usilujú, aby moderné informačné technológie boli súčasťou výučby, majú podľa generálneho riaditeľa sekcie regionálneho školstva Ján Moronga možnosť získať ďalšie zdroje. Program rezortu školstva nadväzuje na predchádzajúce obdobie, v ktorom boli učebné dokumenty v oblasti strojárstva, elektrotechniky, stavebníctva a dopravy prispôsobené pre využitie výpočtovej techniky priamo v odborných predmetoch. Program je prioritne zameraný na študijné odbory v oblasti strojárstva, elektrotechniky, stavebníctva, dopravy, pôšt a telekomunikácií, odevníctva, textilu či spracúvania dreva.

Odborné školstvo stagnuje
Vybavenie odborných škôl podľa viceprezidenta Združenia zamestnávateľov Zdenka Radu ani zďaleka nezodpovedá požiadavkám doby. "Slovenské odborné školstvo vykazuje z roka na rok stagnáciu a niekde až klesajúcu úroveň," zhodnotil. Na trhu podľa jeho slov chýbajú najmä obrábači, mechanici - nastavovači, nástrojári, zvárači, ako aj elektrotechnické a stavbárske profesie. Základnou požiadavkou zamestnávateľov je odborná zručnosť spojená často s požiadavkou stredného odborného vzdelania s maturitou. Súčasný trh práce si podľa Vlasty Polákovej zo Štátneho inštitútu odborného vzdelávania vyžaduje kvalifikovaných odborníkov nielen pre konštruovanie, ale aj technologické spracovanie výrobkov pomocou ďalšej skupiny softvérov," dodala.

Problémom sú financie
Na bratislavskom Strednom odbornom učilišti nábytkárskom je od roku 1998 súčasťou výučby počítačom riadený obrábací stroj.
Základmi programovania a výrobnými postupmi sa podľa riaditeľa učilišťa Gabriela Šutku zaoberali žiaci do tohto roku na teoretickej úrovni, lebo vhodné učebné pomôcky k dispozícii neboli. "Keďže moderná priemyselná výroba takéto zariadenia už niekoľko rokov využíva, pri príprave žiakov do praxe sú nevyhnuté," dodal. V budúcnosti by pri výučbe radi využili aj programy na zariaďovanie bytových interiérov, s ktorými pracujú mnohé kuchynské štúdiá. Skúsenosť s grafickým programom pre strojárske profesie majú aj na Strednom odbornom učilišti stavebnom na Ružinovskej. "Jeho výhodu je, že rozvíja priestorovú predstavivosť. Je to však aj požiadavka praxe," zhodnotila zástupkyňa riaditeľa Katarína Čavojová.

Ako sa uchádzať o finančnú podporu
- k dispozícii je 1,5 milióna korún na rok 2005
- o grant sa môžu do 1. decembra tohto roka uchádzať stredné odborné školy, stredné odborné učilištia, združené stredné školy a žiadatelia, ktorí majú na financovanie najmenej päť percent nákladov
- maximálna výška grantu na projekty s regionálnou pôsobnosťou je 50-tisíc Sk, na projekty s celoslovenskou pôsobnosťou je to 100-tisíc Sk
- projekty musia obsahovať prihlášku a povinné prílohy (dostupné na internetovej stránke ministerstva školstva www.education.gov.sk)
Zdroj: MŠ SR

Európsky sociálny fond ponúka milióny
Školy boli v prvom kole pri predkladaní projektov na čerpanie peňazí z Európskeho sociálneho fondu úspešné. Komisia odporučila na schválenie 160 z 260 predložených projektov. Podľa generálneho riaditeľa sekcie medzinárodnej spolupráce a európskej integrácie Ivana Hromadu z ministerstva školstva išlo predovšetkým o projekty zamerané na zvyšovanie počítačovej zručnosti učiteľov, prípravu a overovanie kurzov v rámci ďalšieho vzdelávania aj prostredníctvom e-learningu a kariérne poradenstvo pre žiakov základných a stredných škôl. "Peniaze budú úspešným žiadateľom vyplatené na základe refundácie skutočne vynaložených výdavkov," dodal. V druhom kole sa môžu školy a inštitúcie uchádzať do 12. decembra o nenávratný finančný príspevok v rozpätí od 800-tisíc až do 7,5 milióna korún. Financie môžu použiť na jazykové kurzy, vzdelávanie učiteľov či doučovanie deviatakov.
Zdroj: hn

01 - Modified: 2002-12-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bratislavská deklarácia
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vzdelavanie-1, menuAlias = vzdelavanie-1, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
29. apríl 2024 07:44