StoryEditor

Vôňa rumu, cigár a "elegancie"

04.05.2007, 00:00

Cigary, rum a Castrov režim. Základné atribúty najväčšieho ostrova Karibiku z pohľadu bežného turistu. "Kuba však nie je len to, hoci po prílete som medzi prvými hľadal preslávené kubánske cigary," hovorí skúsený cestovateľ Michal Šturc. Nablýskaná turistická zóna Varadero s desiatkami hotelov, reštaurácií či parkov vrátane golfového ihriska nemá s ozajstnou Kubou nič spoločné. Jej hranice sú podľa Šturca pre Kubáncov tabu. "Ak tu nepracujú, tak sem nechodia." Varadero je svetom určeným pre turistov. Ľudia, ktorí chcú spoznať skutočnú Kubu sa musia vzdať luxusu a opustiť jeho hranice.
Tvár pre turistov
Určite by si však nemali nechať ujsť prehliadku hlavného mesta. Do Havany totiž svojho času denne cestovali desiatky až stovky turistov kvôli nočnému životu. Vyhlásený kabaret Tropicana je ešte stále vyhlásený, avšak s určitou patinou. Fanúšikovia džezu by nemali obísť vychýrený podnik Malecon, milovníci literatúry najznámejšiu ulicu mesta Obispo s hotelom, v ktorom žil Ernest Hemingway.
Slávne časy minulého storočia dýchajú aj z krásnych, ale ošarpaných budov. "Hoci fasády sú zanedbané, vnútri panuje čistota," hovorí Šturc. Platí to aj pre ostatné kubánske mestá, z ktorých treba vidieť koloniálne mestečko Trinidad -- voľakedy jedno z najbohatších v celej Latinskej Amerike a Santiago spájané s rumom a zakladateľom svetoznámej značky Bacardi.
Netreba vynechať ani plantáže s kávou či cukrovou trstinou. Trpkú príchuť nedávnej totalitnej minulosti pripomenú Slovákom, ktorí podobne ako Šturc zavítajú do miestnej školy, biele košele a dobre známe červené šatky. "Hoci zariadenie v triedach je staršie, nechýbal farebný televízor." A napätie kvôli tvrdej a nekompromisnej ruke Fidela Castra? "Turista to nepocíti."
Pán na fotke
Kubánci sú ústretoví a pohostinní ľudia. "Keby mal Kubánec dve kávové šálky, tak vám jednu dá." Čas pre nich akoby neexistoval -- celé hodiny dokážu so zápalom diskutovať na uliciach. Veľmi častým javom sú elegantní páni s paličkou a s cigarou, s ktorými sa možno za dolár odfotiť. Ich chudoba je podľa Šturca neporovnateľná s chudobou Latinskej Ameriky. "Sú to dva rozdielne svety."
Rovnako ako Kuba a Slovensko, ktoré malo donedávna s touto krajinou vrelé vzťahy. Treba len veriť, že sa situácia zmení.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
17. máj 2024 14:43