StoryEditor

Listáreň

13.10.2005, 00:00

Pohľadávky a záväzky v jednoduchom účtovníctve
Podnikám od roku 1999 ako živnostník, predávam v stánku zeleninu, ovocie a kvety, ktoré vykupujem od pestovateľov. Účtujem v sústave jednoduchého účtovníctva. Pracujem sám, občas mi vypomáha syn študent s kamarátom. Doteraz som viedol len peňažný denník, údajne podľa zákona o účtovníctve musím viesť aj knihu pohľadávok a knihu záväzkov. Je to potrebné, ak všetko, čo pre podnikanie potrebujem, nakupujem za hotové a v hotovosti inkasujem aj tržby od svojich zákazníkov? Nestačí, ak vediem evidenciu vydaných a prijatých faktúr?
-- Povinnosť viesť knihu pohľadávok a knihu záväzkov pre podnikateľov, ktorí účtujú v sústave jednoduchého účtovníctva, vyplýva zo zákona o účtovníctve (zákon č. 431/2002 Z. z. - ZOÚ), ktorý uvádza v § 15 ods. 3 a 4 medzi účtovnými knihami jednoduchého účtovníctva popri peňažnom denníku výslovne knihu pohľadávok a knihu záväzkov, kým účtovné knihy, v ktorých sa účtujú ostatné zložky majetku a záväzkov, uvádza pod spoločným názvom "pomocné knihy". Medzi nimi zákon osobitne uvádza pomocnú knihu o záväzkoch z pracovnoprávnych vzťahov. Obsah knihy pohľadávok a knihy záväzkov sa upravuje priamo v zákone. V knihe pohľadávok sa účtujú v peňažnom vyjadrení prírastky a úbytky pohľadávok podľa dlžníkov, ktoré vznikajú pri bežnom obchodnom styku (za uskutočnené plnenia dodávok tovaru, výrobkov a služieb), ale aj pohľadávky z dôvodu poskytnutých preddavkov, poskytnutých úverov, pohľadávky voči príslušným správcom dane z dôvodu prípadných preplatkov na dani z príjmov a nepriamych daniach a napokon pohľadávky voči zdravotným poisťovniam a Sociálnej poisťovni z dôvodu prípadných preplatkov na odvedenom poistnom. V knihe záväzkov sa účtujú v peňažnom vyjadrení prírastky a úbytky záväzkov podľa veriteľov, ktoré vznikajú pri bežnom obchodnom styku (za prijaté plnenia dodávok materiálu, tovaru a služieb, ale aj záväzky z dôvodu prijatých preddavkov, prijatých úverov, záväzkov dane z príjmov a nepriamych daní a záväzkov voči zdravotným poisťovniam a Sociálnej poisťovni za povinné odvody).
Vykonávací predpis k zákonu o účtovníctve, ktorým je opatrenie Ministerstva financií Slovenskej republiky zo 17. decembra 2002, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní položiek účtovnej závierky, obsahovom vymedzení položiek a rozsahu údajov určených z účtovnej závierky na zverejnenie pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatne zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov (číslo 23586/2002-92 v znení neskorších predpisov - Postupy JÚ) s ohľadom na podrobné vymedzenie obsahu knihy pohľadávok a knihy záväzkov, priamo v zákone túto problematiku už ďalej nerozvádza. Podrobnejšie upravuje v § 17 obsah a vedenie pomocnej knihy o záväzkoch z pracovnoprávnych vzťahov, ktorá je určená na zúčtovanie miezd zamestnancov a je teda v podstate len osobitnou časťou účtovania záväzkov v sústave jednoduchého účtovníctva. Obsah tejto účtovnej knihy priamo nadväzuje na ustanovenia zákona o dani z príjmov (zákone č. 595/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov - ZDP). Tento zákon v § 39 ukladá zamestnávateľovi povinnosť viesť pre zamestnancov mzdové listy a výplatné listiny vrátane ich rekapitulácie za každý kalendárny mesiac aj za celé zdaňovacie obdobie. Udržiavaný súbor mzdových listov, výplatných listín a ich rekapitulácie sa považuje za účtovnú knihu v zmysle zákona o účtovníctve.
Pri činnosti živnostníka, ktorý nakupuje svoje vstupy za hotovosť a inkasuje tržby tiež v hotovosti, môže skutočne nastať situácia, že mu nevznikajú nijaké pohľadávky. V každom prípade mu však vznikajú záväzky zo zákona. Každoročne 31.3. mu vzniká záväzok voči daňovému úradu za daň z príjmov. Ak jeho daňová povinnosť presiahla stanovený limit, vznikajú mu v posledný deň každého štvrťroka prípadne mesiaca záväzky za odvod preddavkov (§ 34 ZDP) na daň z príjmov. V prvý deň každého mesiaca mu vznikajú záväzky voči zvolenej zdravotnej poisťovni a Sociálnej poisťovni za povinné odvody do fondov. Ak podnikateľ používa pri svojej činnosti motorové vozidlo, vzniká mu v stanovenom termíne záväzok za cestnú daň a záväzok zaplatenia povinného zmluvného poistenia. Záväzky môžu opakovane vznikať aj zo zmlúv, napríklad záväzky za pravidelné splátky úveru, záväzky za každoročné poistné pri poistení majetku, havarijnom poistení automobilu a pod. Tieto záväzky je potrebné účtovať v knihe záväzkov aj vtedy, ak sa uhradzujú v termíne splatnosti, prípadne pred ním, aby bol v knihe záväzkov na účtoch jednotlivých veriteľov prehľad o ich vzniku a vyrovnávaní. Uvedené informácie sú významné napríklad pri kontrolách plnenia odvodových povinností. Kniha pohľadávok a kniha záväzkov môže však byť dôležitým informačným zdrojom pre samotného podnikateľa. Živnostník, ktorý pravidelne nakupuje od rovnakých dodávateľov väčšie množstvá materiálu alebo služby, môže prijaté faktúry zapisovať do knihy záväzkov aj vtedy, ak ich ihneď uhradí v hotovosti. Vtedy súčasne zapíše vyrovnanie záväzku. Podobne ak predáva výrobky a poskytuje služby za vyššie sumy rovnakým odberateľom, môže účtovať každý doklad o poskytnutom plnení v knihe pohľadávok aj vtedy, ak bezprostredne nasleduje úhrada v hotovosti, vtedy súčasne zapíše vyrovnanie pohľadávky. Pretože kniha pohľadávok sa vedie podľa dlžníkov (odberateľov) a kniha záväzkov podľa veriteľov (dodávateľov), poskytujú jednotlivé účty v týchto knihách informáciu o celkovom rozsahu dodávateľských a odberateľských vzťahov s jednotlivými partnermi a môžu byť napríklad podkladom na poskytovanie alebo požadovanie rabatov. Evidencia prijatých a vydaných faktúr nie je účtovnou knihou sústavy jednoduchého (ani podvojného) účtovníctva. Je to pozostatok povinnej evidencie z čias pred rokom 1990. Vedenie týchto evidencií neukladá ani jeden všeobecne záväzný predpis. Podnikateľ si takúto evidenciu (a mnohé iné) môže viesť pre vlastnú potrebu. Rozdiel medzi knihou pohľadávok a evidenciou vydaných faktúr, resp. knihou záväzkov a knihou došlých faktúr, je v tom, že evidencie faktúr obsahujú chronologické zápisy (v časovom slede) a knihy pohľadávok a záväzkov systematické zápisy (podľa partnerov). Z toho dôvodu sa môžu údaje knihy pohľadávok, knihy záväzkov a evidencie vydaných a prijatých faktúr vhodne dopĺňať.
Ak podnikateľ hoci príležitostne zamestnáva ako brigádnikov študentov, musí bezpodmienečne plniť povinnosti vyplývajúce zo Zákonníka práce. Obvykle sa takáto pomoc rieši uzavretím dohody o brigádnickej práci študentov (§ 227 a 228 zákonníka práce - zákon č. 311/2001 Z. z. v znení neskorších predpisov). Zúčtovanie mzdy sa zapisuje v knihe o záväzkoch z pracovnoprávnych vzťahov. Z odmeny je zamestnávateľ povinný zraziť 19 % preddavku na daň z príjmov, čím mu súčasne vzniká záväzok voči správcovi dane, ktorý sa vyrovná odvodom. V prípade brigádnickej práce študentov nie je povinnosť zamestnávateľa ani zamestnanca odvádzať zdravotné a sociálne poistenie, zamestnávateľ je však povinný platiť úrazové poistenie, ktoré sa tiež účtuje v knihe záväzkov. Možno odporúčať, aby podnikateľ venoval v týchto prípadoch povinným záznamom pozornosť a mal tak k dispozícii spoľahlivú dokumentáciu o plnení svojich povinností, ktoré mu vyplývajú zo zákona č. 82/2005 Z. z. o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní.
Z uvedeného vidno, že ani podnikateľ s celkom jednoduchou prevádzkou nevystačí pri vedení jednoduchého účtovníctva len s peňažným denníkom.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. máj 2024 21:39