StoryEditor

Minimálna mzda v práve Európskej únie

21.09.2005, 00:00

Podľa odporúčaní Európskeho spoločenstva minimálna mzda má tvoriť 60 % z priemernej mzdy dosiahnutej v hospodárstve danej krajiny. Slovenská republika sa len pomaly približuje k tomuto trendu. V EÚ sa minimálna mzda uplatňuje v Lotyšsku, Litve, Estónsku, Slovensku, Poľsku, Maďarsku, Česku, Slovinsku, Portugalsku, Španielsku, na Malte, v Grécku, Veľkej Británii, Francúzsku, Belgicku, Holandsku a Luxembursku.
Minimálna mzda v legislatíve únie
-- V čl. 141 Zmluvy o založení Európskeho spoločenstva v konsolidovanom znení (v znení zmluvy z Amsterdamu a Nice), ktorý zaväzuje členský štát na zabezpečovanie princípu rovnakej odmeny mužov a žien za rovnakú prácu alebo prácu rovnakej hodnoty.
-- V Smernici Rady 75/117/EHS z 10. februára 1975 o aproximácii zákonov, členských štátov týkajúcich sa uplatňovania zásady rovnakej odmeny pre mužov a ženy. Smernicou sa sleduje odstránenie akejkoľvek diskriminácie z dôvodu pohlavia v súvislosti so všetkými aspektmi a podmienkami odmeňovania za rovnakú prácu alebo za prácu, ktorej sa prisudzuje rovnaká hodnota.
-- Je upravená v práve Európskej únie v čl. 6 ods. 2 Zmluvy Európskej únie v amsterdamskom znení, ktorým sa inkorporuje Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd a na jeho základe čl. 14 dohovoru, ktorý ustanovuje zákaz diskriminácie.

Nariadenie vlády je v súlade s § 6a zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 90/1996 Z. z. o minimálnej mzde v znení zákona č. 346/1999 Z. z., podľa ktorého má výšku minimálnej mzdy ustanoviť vláda Slovenskej republiky k 1. októbru kalendárneho roka. Výška minimálnej mzdy za mesiac sa upraví tak, aby sa rovnala súčinu priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca zistenej Štatistickým úradom Slovenskej republiky za predchádzajúci kalendárny rok a koeficientu na úpravu výšky minimálnej mzdy.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 00:27