StoryEditor

Študovať s počítačom a na diaľku

14.11.2006, 23:00
Aby ste si kúpili kurz, nemusíte sa pohnúť od počítača. Prihlásite sa, objednáte si ho aj zaplatíte cez internet.

Pod označenie e-learning sa zmestí takmer všetko, čo súvisí s komunikáciou cez sieť a počítačmi a vzdelávaním. Či už ide o vzdelávanie v rámci firmy, projekty na počítačovú gramotnosť, alebo aj formu dištančného štúdia niektorých univerzít, jazykových škôl alebo firiem zaoberajúcich sa komerčným vzdelávaním. Trend je zrejmý - e-learning záujemcom o vzdelanie šetrí čas, nemusia nikde cestovať, s výhodou môžu ťažiť z individuálnych plánov a čas štúdia si prispôsobia, ako potrebujú. Pokiaľ túto formu využíva firma a v rámci intranetu, vzdeláva svojich zamestnancov, šetrí peniaze napríklad za prenájom osobitných priestorov či pravidelnú dochádzku lektora.
Hľadajte na webe
Najznámejším produktom e-learningu pre verejnosť sú u nás zrejme kurzy na získanie európskeho počítačového vodičského preukazu ECDL (European computer driving licence), ktoré, ak ich záujemca úspešne absolvuje, zaručujú zamestnávateľovi, že držiteľ preukazu zvláda bežnú prácu s kancelárskymi a databázovými programami. Vzdelávať sa na rodinnom pécečku však môžete aj v ďalších oblastiach. Aktuálna ponuka kurzov na Slovensku síce nie je príliš bohatá, ale vybrať sa niečo dá. Nájdu sa ponuky na rôzne typy vzdelávania - od prípravy na prijímačky na strednú školu či maturitu, cez neodmysliteľné jazykové kurzy, až po odborné vzdelávanie napríklad v oblasti MBA, finančného a kapitálového obchodovania, počítačovej gramotnosti, ekonomiky i pedagogiky. Ponuky možno vyhľadať napríklad www.kurzy.sk alebo www.education.sk.
E-maily nestačia
E-learning neznamená, že budete v rámci štúdia len posielať namiesto listov s písomkami lektorovi e-maily. Podľa riaditeľky spoločnosti EDU3000 Lilly Koreňovej, výučba musí mať interaktívne prostredie, zapojené musia byť viaceré zmysly (teda nielen zrak, ale aj sluch) a zabezpečená musí byť spätná väzba. Zvyčajne to funguje tak, že po zaplatení kurzu získate prístupové heslo, cez ktoré sa dostanete do virtuálneho prostredia, z ktorého budete čerpať študijný materiál, interaktívne testy a zadania a jeho prostredníctvom budete môcť komunikovať nielen s lektorom, ale prípadne aj s inými účastníkmi skupiny. Aby ste si kúpili e-learningový kurz, nemusíte sa pohnúť od počítača. Prihlásite sa, objednáte si ho aj zaplatíte cez internet.

Je to na niečo dobré?
Kurzy sa končia skúškami, praktickou realizáciou projektu, niekde získate certifikát alebo osvedčenie. Cez e-learning sa ponúkajú aj niektoré akreditované kurzy. Či vám získaný certifikát, osvedčenie alebo získané kredity európskeho kreditného systému vzdelávania na niečo budú, záleží na tom, do akej miery vašu prípravu zohľadní zamestnávateľ, prípadne iná inštitúcia, kam smerujete. To môže ovplyvniť aj akreditácia kurzu alebo skutočnosť, či sa kurz robí podľa medzinárodných uznávaných štandardov. Ivana Velčická, marketingová manažérka spoločnosti Profesia, ktorá prevádzkuje v súčasnosti najvyhľadávanejší portál na vyhľadávanie pracovných príležitostí , hovorí: "Nemyslím si, že e-learningové kurzy by mali pri profesionálnom raste zavážiť menej ako klasické formy vzdelávania." Ak si totiž budete hľadať prácu a vypĺňať dotazníky, nebudete uvádzať, akou formou ste študovali. Rozhodujúci podľa Velčickej bude obsah kurzu, ako aj to, či získané osvedčenie zaváži u konkrétneho zamestnávateľa.

01 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zbrzdia akcionárske spory predaj PPS? 02 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tenista Hrbatý kúpil firmu ST 03 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O rozvoji vidieka
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
18. máj 2024 22:26