StoryEditor

Ako Hudákovci z Čaklova uspeli v strojárstve

07.08.2006, 00:00
Slovenské strojárstvo, to nie sú len obrovské firmy s tisíckami zamestnancov, ale aj menšie rodinné spoločnosti. Inšpiráciou pre začínajúcich podnikateľov, ktorí uvažujú práve o strojárskom trhu, môže byť firma Hudák, spol. s r. o. z Čaklova pri Vranove nad Topľou.

Slovenské strojárstvo, to nie sú len obrovské firmy s tisíckami zamestnancov, ale aj menšie rodinné spoločnosti. Inšpiráciou pre začínajúcich podnikateľov, ktorí uvažujú práve o strojárskom trhu, môže byť firma Hudák z Čaklova pri Vranove nad Topľou. Založili ju manželia Stanislav a Agáta Hudákovci.
Počas pätnástich rokov sa firme Hudák podarilo presadiť sa nielen na Slovensku -- až šesťdesiat percent produkcie firmy smeruje do Českej republiky, Nemecka, Poľska, Dánska a na Ukrajinu. "Keďže sme malá firma, dokážeme sa veľmi rýchlo prispôsobiť požiadavkám klientov," hovorí majiteľ a konateľ firmy Stanislav Hudák.
Spoločnosť vlastní široký strojový park, vďaka čomu dokáže produkovať rôznorodý sortiment výrobkov -- od oceľových zárubní, brzdových valcov a kontajnerov, cez zdvíhacie mechanizmy, rúrkové lešenia a rôzne oceľové výrobky na báze ohýbania, lisovania, zvárania vrátane výroby nášľapných hrán a podlahových roštov. Firma Hudák zabezpečuje pre svojich zákazníkov aj medzištátnu a vnútroštátnu kamiónovú dopravu. V súčasnosti zamestnáva vyše štyridsať pracovníkov.

Pri štarte chýbali peniaze
Stanislav Hudák začal podnikať ako živnostník začiatkom deväťdesiatych rokov. Už vtedy sa zaoberal výrobou a predajom strojárskych produktov. "Po nežnej revolúcii sa štátne firmy začali transformovať a trh so strojárskymi výrobkami prechádzal obrovskými zmenami. Naskytla sa mi možnosť vytvoriť si vlastnú firmu, kde som mohol využiť svoje strojárske znalosti a skúsenosti," rozpráva Hudák.
Začiatky podnikania však neboli jednoduché. Najväčším problémom bol nedostatok výrobných prostriedkov, technológií, výrobných priestorov a, samozrejme, najmä financie. So žiadosťou o úver firma uspela v Slovenskej sporiteľni. "Vďaka tomu sme mohli nakúpiť strojové zariadenie a rozbehnúť výrobu," dodáva Hudák.

Certifikát firme pomohol do Európy
Na spoločnosť s ručením obmedzeným firmu pretransformovali v roku 2000. Z hľadiska ďalšieho biznisu sa však stal zlomom až rok 2003, keď prešla rozsiahlymi zmenami a reorganizáciami. "Podarilo sa nám stabilizovať najdôležitejšie procesy, výrobnú činnosť i hospodárske výsledky spoločnosti. Vybudovali sme novú firemnú kultúru a identitu, čo sa prejavilo nielen vnútri firmy, ale aj v zlepšení vzťahov k zákazníkom," hodnotí s odstupom času majiteľ a konateľ v jednom.
V roku 2003 získala firma aj certifikát kvality ISO 9001/2000, ktorý pomohol pri hľadaní odberateľov mimo Slovenska. Prišla šanca spolupracovať s významnými európskymi strojárskymi spoločnosťami. Aj počas transformácie firmy sa osvedčila korektná spolupráca so Slovenskou sporiteľňou. "Poskytli nám výhodný balík služieb, ktorý umožnil firmu finančne stabilizovať a ďalej rozvíjať," hodnotí Stanislav Hudák. To, že firma nemá problém so splácaním úverov, potvrdzuje relationship manažér Slovenskej sporiteľne Viliam Slanina: "Klientovi pravidelne pomáhame s financovaním jeho podnikateľských aktivít. Spolupráca je bezproblémová."

Ide sa ďalej
Firme sa darí a naďalej napreduje. Výnosy sa za posledné tri roky takmer zdvojnásobili. Podľa Hudáka to dokazuje, že transformácia spoločnosti bola úspešná. Nepovažuje to však za dôvod na spokojnosť. Preto už pripravuje ďalšie zmeny, ktoré chce financovať opäť z úveru od Slovenskej sporiteľne. "Plánujeme modernizáciu výroby tak, aby sme znížili jej energetickú náročnosť a prácnosť. Verím, že nám to pomôže zredukovať výrobné náklady a zvýšiť produktivitu práce," uzatvára Hudák.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
29. apríl 2024 19:36