StoryEditor

Zabalia a pošlú celú fabriku

16.10.2006, 00:00

Spoločnosť Logis priemyselné obaly z Krušoviec pri Topoľčanoch nemá na Slovensku dlhú históriu. Vznikla pred štyrmi rokmi, no jej zakladatelia pôsobia v logistickom biznise už takmer desať rokov. Vymenili však potravinársku oblasť za priemysel a začali sa špecializovať na balenie veľkých technologických celkov a strojových zariadení určených na export. Ich spoločnosť sa stala súčasťou skupiny Logis, ktorá okrem Slovenska pôsobí v Česku, Rakúsku, ale najmä v Nemecku.
Konkurenčnou výhodou krušovskej spoločnosti je kvalita, záruky, rýchlosť, flexibilita a finančná stabilita. Skrýva sa za tým veľa tvrdej práce vedenia firmy, manažérov a technikov, expedientov i šoférov. To všetko bolo treba najprv trpezlivo budovať.
Začali prieskumom
Nemecký Logis mal s podnikaním v priemyselných obaloch skúsenosti. Napriek tomu zakladatelia dcérskej firmy, ktorá by pôsobila na Slovensku, urobili najprv prieskum trhu. "Vedeli sme, že aj v tomto odvetví pôsobí spoločnosť, ktorá sa zaoberá balením technologických zariadení. Ku kritériám európskej normy o balení mala ešte ďaleko. Konkurencia teda nebola veľká," spomína na začiatky firmy jej zakladateľ a konateľ Peter Petráš. Konkurencie sa nebojí ani dnes. Počet spokojných zákazníkov z roka na rok pribúda.
Hľadali stáleho partnera
Štatistika o exporte Slovenska pomohla k odhadu potenciálu trhu. Zistili, že tu pôsobí dosť podnikov a fabrík montujúcich a vyrábajúcich stroje na export, ktoré je potrebné pripraviť na transport. A práve to je parketa Logisu.
Podnikanie začali rozbiehať v malom. Najprv to boli menšie zákazky, no postupom času získavali na mene a firmy ich začali oslovovať i samy. Keď už o čosi neskôr balili väčšie celky -- napríklad celú tabakovú fabriku do Saudskej Arábie -- stále to boli iba jednorazové obchodné vzťahy. Cieľom Logisu však bolo získať stáleho zahraničného partnera.
Podarilo sa
Ako jedna z možností sa ukazovala firma Brückner, ktorá chcela na Slovensku podnikať a montovať stroje. Majitelia Logisu jej ponúkli služby v širšom rozsahu a prisľúbili nájsť pre ňu vhodné priestory na montáž technológií. Naštartovali tak dlhodobú spoluprácu. "Nebolo to také jednoduché, ako sme si spočiatku predstavovali. Priestory sa hľadali ťažko, aj my sme podnikali v prenajatom. Preto sme sa nakoniec rozhodli ponúknuť potenciálnemu partnerovi novú halu postavenú podľa jeho požiadaviek," hovorí šéf Logisu na Slovensku. Partner súhlasil a všetko nabralo rýchly spád. Projekt, rozpočet, komunikácia s finančnými inštitúciami o úvere.
Prišiel prvý úver
Logis si ako finančného partnera vybral VÚB. "Nemali sme veľa času. Banka mala podmienku, že do pol roka musí hala stáť," hodnotí spoluprácu s bankou Petráš. Banku zasa presvedčila vlna investícií v strojárskom a automobilovom priemysle, z ktorých sa potreba logistiky dala tušiť, ako aj reálnosť finančných plánov predostretých krušovskou firmou. V čase, keď sa VÚB rozhodla poskytnúť firme stomiliónový úver, mal Logis obrat len dvanásť miliónov korún. "Záruky tu boli. Logis sme brali ako skupinu a firma Brückner má tiež svoju bonitu. Projekt bol zdravý, vtedy banka môže pomôcť, aj keď firma nemá dosť finančných prostriedkov," hovorí firemný poradca VÚB pobočky banky v Topoľčanoch Marian Uhlár. Keď po ukončení projektu firma potrebovala ďalšie peniaze na rozvoj, banka ich opäť poskytla.
Moderne a ekologicky
Dnes má firma obrat blížiaci sa k stovke miliónov korún. Služby poskytuje aj veľkým hráčom na trhu -- spoločnosti Matador, ako aj jednej z divízií jedného z najväčších amerických výrobných firiem Emerson. K obchodným partnerom patrí aj Vipo Partizánske, Osram Slovakia, Samsung electronics Slovakia a ďalší.
V súčasnosti vie spoločnosť pre klienta zabezpečiť nielen balenie, ale celý logistický tok v jeho činnosti. Od objednávania polotovarov, cez naloženie, zabalenie, skladovanie, expedovanie, až po vyloženie. Na rozdiel od konkurencie ponúkajú klientovi aj počítačový návrh obalu. Logis poznajú už na všetkých kontinentoch. Mesačne použijú na balenie osemtisíc štvorcových metrov materiálu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
17. máj 2024 04:04