StoryEditor

Zdravie, ale aj choroby, máme na tanieri a v pohári!

02.01.2006, 23:00

Zdravie, ale aj choroby, máme skutočne na tanieri a v pohári! Samozrejme, keď zoberieme do úvahy nepatrné percento vrodených ochorení, ktoré sú nezvratné a od narodenia človeka prítomné v jeho tele. Všetko ostatné je zapríčinené naším životným štýlom, v ktorom hrajú dominantnú úlohu: 1. strava, 2. tekutiny a 3. dýchanie, potom dlho nič, a až potom je to relax, spánok, zvládanie stresu a pod.

Strava
Jeden z najhorších mýtov stravovania hlása, že človek je všežravec. Je to pravda? Človek ako druh, určite áno. Človek ako jednotlivec, určite nie! Prečo? Človek ako druh prešiel dlhým a rozmanitým vývojom, v ktorom sa menil jeho spôsob života a aj zloženie jeho potravy. Každý z nás zdedí, predovšetkým v krvi, predispozície k tráveniu toho či onoho druhu potravín, typických pre predkov, ktorých krvnú skupinu vlastní. Pôvodný autor teórie stravovania podľa krvných skupín (Dr. Peter J. D´Adamo spolu s Catherine Whitney) charakterizuje 4 krvné skupiny a 4 spôsoby stravovania takto:

Krvná skupina
0 -- starodávny lovec.
Pred 40 000 rokmi kromaňonskí predkovia začali loviť v organizovaných skupinách, čím sa stali najdokonalejšími predátormi. Mäso bolo pre nich zdrojom energie, a preto aj ich tráviaci systém je na tento druh potravy pripravený. "Nulkári" by sa teda mali vyhýbať predovšetkým pšenici, kukurici, šošovici, kapuste, kravskému mlieku a mliečnym výrobkom, kokosu, jablkám, melónom, mandarínkam, pomarančom a jahodám.

Krvná skupina
A -- roľník mladšej doby kamennej.
Pred 10 000 rokmi sa v Ázii a na Strednom východe z kromaňonca stal poľnohospodársky pestovateľ obilia a chovateľ domácich zvierat, usadlík, ktorého spôsob života spôsobil zmeny v imunitnom systéme a tráviacom trakte človeka. Mäso môžu "áčkari" jesť len rybacie a občas kuracie a morčacie. Vyhýbať by sa mali ostatným druhom mäsa, mlieku, maslu, tvarohu a syrom, pistáciám a kešu orechom, pšenici a pšeničným výrobkom, zemiakom, paprike, rajčinám, kapuste, baklažánu a olivám, banánom, kokosu, mangu, melónu, pomarančom, mandarínkam, papáji.

Krvná skupina
B -- juhovýchodný farmár a severozápadný kočovný bojovník.
Pred 5 000 rokmi sa vzhľadom na klimatické zmeny niekde medzi Uralom a Indiou pohli Mongoli na sever a priniesli so sebou aj pastierstvo a domestikáciu zvierat. Kočovní pastieri sa rozdelili na juhovýchodnú vetvu farmárov a severozápadnú výbojných dobyvateľov. Mliečne výrobky sú ich výdobytkom. "Béčkari" by sa mali vyhýbať kuracine, husacine, kačici, šunke a slanine, arašidom, lieskovým a kešu orechom, pistáciám, maku, sezamu a slnečnici, šošovici, pohánke, raži a jačmeňu, kukuričným vločkám, pšeničným klíčkom, tekvici, reďkovke, tofu, rajčinám, olivám, kokosu, granátovému jablku.

Krvná skupina AB -- súčasník. Pred 1 000 rokmi táto krvná skupina ešte neexistovala, vznikla zmiešaním skupiny A kaukazských ľudí so skupinou B Mongolov, vďaka veľkej migrácii obyvateľstva z východu na západ. Ide o dedičov oboch krvných skupín A aj B. Sú najmenej náchylní na alergie, ale zároveň majú sklon k určitým druhom rakoviny. Nositelia tejto krvnej skupiny by sa mali vyhýbať hovädziemu, bravčovému, teľaciemu mäsu, kuracine, kačacine, husacine a divine, plnotučnému mlieku, maslu, cmaru, sezamu, slnečnici, lieskovým orechom, maku a tekvicovým jadrám, pohánke, kukurici a jačmeňu, paprike, reďkovke, avokádu, pomarančom, banánom, kokosu, mangu a granátovému jablku.
(Podrobnejšie pozri Dr. Peter J. D´Adamo, Catherine Whitney -- 4 krvné skupiny, 4 diéty, Správny spôsob výživy podľa krvnej skupiny, California Fitness (Slovakia) s. r. o., Bratislava 2001.) Po prečítaní čo i len jednej z kníh uvedeného autora bude každému zrejmé, prečo má tie či oné zdravotné problémy.

Čo prezrádza krv
Pre niektorých čitateľov bude zarážajúce, že potraviny, ktoré im najviac chutia, sú pre nich najškodlivejšie. Skúste zmeniť svoje stravovacie návyky v súlade so svojou krvnou skupinou a zmena vo forme zlepšeného zdravotného stavu bude zarážajúca. Ak neviete, akú máte krvnú skupinu, tak nebuďte prekvapení, že to nemáte ani vo svojej zdravotnej karte. Nielen v minulosti, ale do dnešného dňa si naše zdravotníctvo myslí, že to nepotrebujete vedieť?! Za toto zistenie zaplatíte od 300 Sk do 6 000 Sk, v závislosti od zariadenia.
Krv je najdôležitejšou tekutinou v ľudskom tele a od jej kvality závisí celý imunitný systém, t. j. život človeka. Vývoj krvných skupín je vývojom ľudského rodu, a preto je typ krvnej skupiny dôležitý nielen pri výbere zdraviu prospešných a škodlivých potravín, ale aj pre psychickú pohodu nášho organizmu a výber jednotlivých životných štýlov a ich komponentov. V Japonsku sa podľa krvnej skupiny vyberajú a skladajú celé pracovné tímy, kolektívy a spolupracovníci. Vyskúšajte a nebudete ľutovať. Vaša psychika bude mať väčší problém zvyknúť si na nový spôsob stravovania než vaše chuťové poháriky, uvidíte.
Všeobecne však platí, že žiadnej krvnej skupine sa neodporúča konzumovať: bravčové mäso, šunka, anglická slanina, čierne olivy, čierne korenie, kukuričný olej, kečup a tvrdý alkohol a zmrzlina. Vo vzťahu k týmto potravinám už nie sme všežravci, sme "všenežravci", tak prečo by sme mohli bez následkov jesť všetci to isté?! Ani deti nejedia to isté, čo dospelí! Ak sa stane, že po jedle sme unavení a chce sa nám spať, ťaží nás žalúdok, páli záha, nafukuje, preženie a pod., neznamená to, že "nám to nesadlo", ale že "nám to nesedí!", vzhľadom na našu krvnú skupinu.
Nabudúce si prečítate niečo o konzumácii lahodných, opojných a zdravých tekutín.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/kvalita-zivota, menuAlias = kvalita-zivota, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 17:24