StoryEditor

Venezuela naviazala menu na dolár

06.02.2003, 23:00

Venezuela zafixovala svoju národnú menu bolívar oproti doláru na úrovni, ktorá je vyššia o 17 % ako bol jej posledný kurz. Týmto krokom chce krajina ochrániť svoje devízové rezervy. Venezuelský prezident Hugo Chávez uskutočnil tuto zmenu po tom, čo sa podarilo zmenšiť rozsah dva mesiace trvajúceho štrajku pravicovej opozície, ktorý začínal vytvárať tlaky na hospodárstvo. "Je to pozitívne opatrenie, ktoré má pomôcť ochrániť našu ekonomickú suverenitu," hovorí H. Chávez. Podľa mediálnej spoločnosti BBC vláda zafixovala výmenný kurz na úrovni 1,598 bolívaru za americký dolár. Venezuelská mena mala posledný kurz 1,853 bolívaru za dolár. Bolo to 22. januára, keď sa vláda rozhodla pozastaviť obchodovanie. H. Chávez povedal, že prioritou sú splátky zahraničného dlhu a dovoz základných potravín a liekov.
Devízové rezervy krajiny sú po štvorročnom pôsobení H. Cháveza na veľmi dobrej úrovni. Aj napriek strate 1,23 mld. USD v dôsledku štrajku, ktorý sa začal 2. decembra, má Venezuela devízové rezervy na úrovni 11,26 mld. USD, čo stačí na pokrytie asi 10 mesiacov dovozu. "Sme ochotní urobiť čokoľvek, aby sme ochránili naše rezervy a ekonomickú stabilitu pred špekulačnými útokmi a odlevom kapitálu," povedal H. Chávez. Obchodníci s menami tento rok predávali bolívar, čo spôsobilo pokles hodnoty meny oproti doláru o 24 %, až pokiaľ vláda nezakázala obchodovanie. H. Chávez povedal, že produkcia ropy, ktorá pokrýva jednu tretinu príjmov hospodárstva a polovicu vládnych príjmov, dosiahla v súčasnosti úroveň 2 mil. barelov denne, pričom ešte v decembri bola na úrovni 150 tis. barelov denne. Ešte pred štrajkom ťažila Venezuela, ako piaty najväčší svetový producent ropy, 3,2 mil. barelov ropy za deň. Avšak prepustení zamestnanci štátnej ropnej spoločnosti Petroleos de Venezuela hovoria o dennej ťažbe na úrovni 1,5 mil. barelov.
Podľa nových menových pravidiel sa musia zahraničné spoločnosti pred tým, ako prevedú zisk do zahraničia, zaregistrovať na vládnom úrade. H. Chávez ďalej oznámil, že pre stávkujúcich bude obmedzený aj prístup na medzinárodne devízové trhy. "Organizátori štrajku nedostanú už ani dolár," dodáva H. Chávez. Ako uvádza BBC, centrálna banka a nový regulačný orgán budú kontrolovať operácie spojené s výmenou zahraničných mien. Obchodnícke skupiny a odbory sa spojili, aby spoločne vytlačili demokraticky zvoleného prezidenta H. Cháveza. Ten podľa ich názoru ničí hospodárstvo, a hlavne ropný priemysel. Avšak mnoho bankrotov spôsobilo, že obchodníci sa vrátili späť k práci, pričom prerušili vzťahy s robotníckymi skupinami. Väčšina z ich členov bola totiž počas štrajku prepustená.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. máj 2024 17:13