StoryEditor

Konkurencia zníži úroky z hypoúverov

19.02.2003, 23:00

Konkurencia v oblasti hypotekárneho úverovania sa v tomto roku zvýši. Licenciu na tento produkt dostanú pravdepodobne ďalšie banky, čo sa prejaví najmä v úrokovej politike. Bankové domy v súčasnosti hodnotia dosah zmien v štátnej podpore hypotekárneho bývania a nových úrokových sadzieb na dopyt po úveroch. Za predpokladu priaznivého menového vývoja sa po očakávanej stabilizácii v ďalších mesiacoch obnoví znižovanie úrokov z hypotekárnych úverov. Vyplýva to z analýzy spoločnosti Symsite Research.
Začiatkom decembra začali banky postupne reagovať na zníženie úrokových sadzieb Národnou bankou Slovenska (NBS) a upravovali úroky z úverov, aj hypotekárnych. K poklesu úrokových sadzieb prispelo podľa Lucie Zboraiovej zo Symsite Research aj to, že trh už niekoľko týždňov pred koncom roka vedel, že od 1. januára sa zníži štátna bonifikácia o 2 percentá z vtedajších 4,5 percenta, na čo banky zareagovali už koncom roka. Úročenie hypotekárnych úverov kleslo o 0,5 až 2 percentá. V decembri znížila úroky Všeobecná úverová banka (VÚB), Slovenská sporiteľňa, Tatra banka, Československá obchodná banka (ČSOB), UniBanka a HVB Bank Slovakia. V tomto roku raz znížili úroky Ľudová banka, VÚB, dvakrát OTP Banka, HVB Bank a Tatra banka. Po zohľadnení štátneho príspevku sa úrokové sadzby z hypoúverov v SR súčasnosti pohybujú od 3,95 do 7,55 percenta.
Očakávané zníženie úrokových sadzieb a obmedzenie štátnej podpory bývania v od 1. januára 2003 viedlo v závere minulého roka k nárastu záujmu o hypotekárne a stavebné úvery. "Dopyt po prostriedkoch na financovanie bývania sa v decembri zvýšil oproti mesačnému priemeru z prvých 11 mesiacov minulého roka na trojnásobok," uviedla L. Zboraiová.
V minulom roku sa trh s hypotekárnymi úvermi rozšíril o štyri banky -- ČSOB, UniBanku, OTB Banku Slovensko a Ľudová banku. Koncom roka 2002 tak v hypotekárnom bankovníctve podnikalo dovedna deväť subjektov. "V tomto roku očakávam vstup ďalších bánk, keďže o licenciu na hypotekárne financovanie, ktorú udeľuje centrálna banka, prejavila záujem aj Prvá komunálna banka a ING Bank," povedala L. Zboraiová.
Požiadavky pre získanie hypotekárneho úveru sú podobné vo všetkých bankách. Základnými podmienkami sú predovšetkým: dostatočná bonita žiadateľa, ručenie vhodnou nehnuteľnosťou, poistenie nehnuteľnosti pre prípad poškodenia alebo zničenia a vinkulácia poistného v prospech banky. Odlišnosti medzi jednotlivými bankami v podmienkach poskytovania hypotekárnych úverov sú hlavne vo výške poplatkov a rozpätí úrokovej sadzby, za ktorú môžu klienti tieto úvery získať.
Stavebné sporiteľne, na rozdiel od hypotekárnych bánk, výšku úrokových sadzieb stavebných úverov nemenili. "Od novembra 2002 však zdraželi medziúvery," dodáva L. Zboraiová. ČSOB stavebná sporiteľňa poskytuje medziúvery pri niektorých typoch sporenia (Profit, Profit Kľúčik, Kredit a Variant) s úrokovou sadzbou až 9,9 percenta, Prvá stavebná sporiteľňa úročí vo výške 8,5 percenta a VÚB Wüstenrot poskytuje medziúver s úrokom 8 percent.

Ročné úrokové sadzby hypotekárnych úverov
(k 19. februáru, v %)
Banka úroková sadzba*
ČSOB 3,95 -- 5,95
HVB Bank Slovakia 4,95 - 7,45
Istrobanka 4,95
Ľudová banka 5,55 -- 6,80
OTP Banka Slovensko 5,0 -- 6,9
Slovenská sporiteľňa 5,0 -- 6,5
Tatra banka 5,45-6,35
UniBanka 5,75 -- 7,55
VÚB 4,0 -- 7,45

* úroková sadzba upravená o štátny príspevok
Zdroj: Symsite Research

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
15. máj 2024 18:05