StoryEditor

Komoditné trhy

19.11.2006, 23:00

Uplynulý týždeň na trhoch s komoditami bol veľmi turbulentný a priniesol niekoľko veľkých prekvapení. Ropa sa na konci týždňa oslabila na najnižšiu úroveň od 14. júna 2005! Na druhej strane, cena pomarančového džúsu vystúpila na najvyššiu hodnotu za posledných 16 rokov. Káva Robusta predviedla v piatok najväčší jednodňový pád za posledné dva mesiace a zlato zastavilo päťtýždňový nepretržitý rast.
Ropa predvádzala výkony ako na hojdačke. Hneď v úvode týždňa spadla na 10-dňové minimum a vyzeralo to, že "medvede" na trhu víťazia. Prišla však správa o stave zásob ropy v USA, ktorá jej dodala síl. Informácie amerického ministerstva energetiky trh šokovali. Prvým nepríjemným prekvapením bol výrazný pokles zásob benzínu, ktorý vysoko prekročil očakávania trhu. Ešte horšou správou bolo dramatické zníženie rezerv destilátov, kam patria vykurovacie oleje a nafta. Obchodníci predpokladali ich mierne zvýšenie, v skutočnosti zásoby ropných derivátov klesli až o 3,6 milióna barelov. To predstavuje pokles zásob už šiesty týždeň za sebou! Podobné informácie pred blížiacou sa zimou prehĺbili obavy z nedostatku vykurovacieho oleja a cena ropy stúpla nad 59 USD za barel. Najzaujímavejší vývoj prišiel v závere týždňa. Decembrový kontrakt americkej ropy ukončil obchodovanie v piatok. Posledné dva dni "kariéry" sa vďaka správam o teplom počasí v USA a technickému rolovaniu (predávanie decembrových a nakupovanie januárových kontraktov) oslabil o 5 % a na niekoľko minút klesol pod hranicu 55 dolárov za barel! Momentálne najaktívnejšia januárová ropa ukončila týždeň na úrovni 58,97 USD/barel.
Druhý pád týždňa predviedla káva. Počas uplynulých štyroch mesiacov narástli ceny tejto čiernej pochúťky o 20 %. Hlavnou príčinou boli obavy z jej nedostatku kvôli klesajúcim celosvetovým zásobám a neistote ohľadne úrody vo Vietname. A práve z tejto ázijskej krajiny dorazili v piatok pozitívne správy. Vietnam, ktorý je spoločne s Kolumbiou druhým najväčším producentom kávy na svete, oznámil, že očakáva o 26 % vyššiu úrodu ako v predchádzajúcej sezóne. Obavy obchodníkov ochladli. Menej kvalitná káva Robusta sa v piatok na londýnskej burze LIFFE oslabila o 6,1 %.
Úplne opačným smerom mieri pomarančový džús. Obdobie dlhodobého rastu trvajúce od polovice roku 2004 vyvrcholilo minulý týždeň. Cena januárového kontraktu mrazeného pomarančového koncentrátu vystúpila vo štvrtok na najvyššiu úroveň za 16 rokov -- 2,0535 USD. Hlavným podporným faktorom je nízka úroda pomarančov na Floride. Tento americký štát je po Brazílii druhým najväčším pestovateľom na svete.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
17. máj 2024 08:51