StoryEditor

Svetové akciové trhy

02.04.2007, 00:00

Akciové indexy v Amerike aj napriek sérii negatívnych správ zakončili týždeň zmiešane a takmer bez zmeny, čo poukazuje na silu trhov. Prezident americkej centrálnej banky Fed v stredu povedal, že hlavnou obavou ostáva vývoj inflácie a tak naznačil, že sa v blízkej budúcnosti nedá očakávať zníženie úrokových sadzieb, keďže na rast inflácie znova tlačí prudko rastúca cena ropy. Obchodníci však ocenili, že Bernanke žiadnym spôsobom nenaznačil, že by sa Fed obával vývoja ekonomiky, problémy v realitnom sektore sú síce pod drobnohľadom, zdá sa však, že by zatiaľ nemali mať podstatný vplyv na ďalšie sektory hospodárstva.
Rast reálneho hrubého domáceho produktu za štvrtý kvartál minulého roka bol zrevidovaný smerom nahor na 2,5 percenta, čo sa blíži k dlhodobému priemeru výkonu americkej ekonomiky. Inflačné dáta však varujú, ich výška dosiahla medziročne hodnotu 2,4 percenta, čo je viac ako plánované dve percentá. Napätie prináša aj rozvíjajúci sa konflikt s Iránom, trhy veľmi citlivo reagujú na každú zmienku o vyhrotení situácie.
Nemecká podnikateľská dôvera v marci neočakávane vzrástla a naznačila tak, že hospodárstvo zvláda zvýšenie daní a tiež spomalenie americkej ekonomiky. Firmy v minulom mesiaci zvýšili investície aj prijímanie nových pracovníkov, nemecká nezamestnanosť sa dostala na šesťročné minimum, čo dáva predpoklad na pokračovanie ekonomickej expanzie. Maloobchodný predaj v rámci eurozóny vzrástol v marci prvýkrát v tomto roku, čo znova podporilo dobré vyhliadky európskeho hospodárstva.
Optimizmus v Európe bol brzdený rastom ceny ropy, ktorý tlačí na infláciu, podľa predbežných údajov sa jej hodnota dostala na 1,9 percenta. Oslabovanie dolára zasa spôsobuje problémy európskym exportérom. Kým nemecký index si dokázal pripísať aspoň 0,3 percenta, londýnsky FTSE 100 po zatknutí britských námorníkov a vyhrotení situácie s Iránom klesol o 0,5 percenta.
Predstavitelia japonskej vlády sa vyjadrili, že žiadajú od japonskej centrálnej banky (BoJ), aby svojou monetárnou politikou podporila ekonomický rast. Guvernér banky Tošihiko Fukui oznámil, že spočiatku sa rast spotrebiteľských cien môže pohybovať okolo nuly, v strednodobom horizonte však očakáva ich pozvoľný rast, čo je dobré pre vývoj hospodárstva. Správa zo zasadnutia BoJ naznačuje, že členovia bankovej rady pri nedávnom zvýšení úrokových sadzieb na 0,5 percenta brali do úvahy dlhodobé hľadisko, a teda ostávajú optimistickí v súvislosti s vývojom japonskej ekonomiky, aj keď z krátkodobého hľadiska môže dôjsť ku kolísaniu makroekonomických údajov. Spotreba domácností rastie rýchlejším tempom a priemyselná produkcia, naopak, klesá pomalšie, ako sa očakávalo, tieto dáta podporujú optimizmus v druhej najvýznamnejšej svetovej ekonomike. Podobne ako na iných akciových trhoch, aj v Japonsku lepšiemu vývoju bránila ropa, od ktorej dovozu je ostrovná ekonomika silne závislá, a napätie na Blízkom Východe. Japonský index Nikkei 225 ako jediný z vyspelých trhov stratil viac ako jedno percento.

Svetové akciové trhy
Dow Jones 12354 -1,01%
S&P 500 1421 -1,06%
Nasdaq 2422 -1,11%
DAX 6917 0,50%
CAC 5634 0,00%
FTSE 100 6308 0,50%
Nikkei 17288 -1,10%
Zdroj: Bloomberg

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
29. apríl 2024 07:51