StoryEditor

Guvernér kritizuje rozpočet

09.10.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Miera inflácie v Poľsku do konca roka už neklesne. Myslí si to guvernér Poľskej národnej banky (PNB) Leszek Balcerowicz. V auguste dosiahla ročná miera inflácie v krajine 1,6 percenta a bola jednou z najnižších v Európskej únii (EÚ). Aj preto Poľská národná banka ako jedna z mála európskych strážcov peňazí nemusí bojovať s rastúcimi spotrebiteľskými cenami zvyšovaním svojich úrokových sadzieb. Napriek nízkej inflácii to však Poľsko nemusí mať na ceste za eurom jednoduché. Vedomí si toho je aj guvernér poľskej centrálnej banky. Kritizoval preto opäť vládny návrh štátneho rozpočtu na rok 2007, ktorý má v najbližšom čase dostať na prerokovanie Sejm, poľský parlament. Ak sa rozpočet prijme v navrhovanej podobe, podľa centrálneho bankára bude mať vplyv na oddialenie vstupu krajiny do eurozóny a neskôr sa svojimi negatívnymi dôsledkami prejaví aj ako brzda rastu poľského hospodárstva.
Balcerowicz konštatoval, že verejný dlh krajiny je "veľmi vysoký a neduživý stav verejných financií znižuje možnosť rýchlejšieho hospodárskeho rastu". Poľsko sa tak pridáva k ďalším stredoeurópskym krajinám Maďarsku a Česku, ktorých stav verejných financií nedovoľuje prijať spoločnú európsku menu tak, ako si to pôvodne naplánovali.
Hrubý domáci produkt Poľska v druhom štvrťroku 2006 bol o 5,5 percenta vyšší ako v rovnakom období vlani. Tento vzostup bol najvýraznejší za posledné dva roky, pričom poľská ekonomika rástla dvojnásobne rýchlejšie ako hospodárstvo eurozóny. Mnohí analytici sa zhodujú s Balcerowiczovým názorom, že ak krajina nebude robiť hlbšie reformy, môže sa nakoniec dostať do hlbokej krízy, a to i napriek transferom obrovských súm z rozpočtu Európskej únie a vysokým priamym zahraničným investíciám.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
09. máj 2024 22:49