StoryEditor

Ropa sa blíži k 65 USD za barel

10.08.2005, 00:00
Rastie pravdepodobnosť, že sa rope v tomto roku podarí otestovať hranicu 70 dolárov.

Pravdepodobnosť, že sa rope v tomto roku podarí otestovať hranicu 70 dolárov, rastie. Ako HN avizovali už po výbuchoch v londýnskom metre začiatkom júla, futuritné kontrakty otvorili cestu k hranici 64 dolárov. Ľahká americká ropa West Texas Intermediate (WTI), ktorá je základným produktom na newyorskej komoditnej burze NYMEX, túto hranicu včera prelomila. Vyšplhala sa na historických 64,27 USD za barel, teda 159 litrov.
Žiaľ, koncový spotrebiteľ na čerpacej stanici sa môže spoliehať iba na to, že ropa pri testovaní 65 dolárov prudko klesne zhruba na mesiac, maximálne dva. Stalo sa tak aj vlani koncom augusta, keď sa skončilo obchodovanie s dodávkami na september -- záverečný mesiac letnej motoristickej sezóny. Potom by ropa mala znova pokračovať v raste, keďže sa trh pred zimnou sezónou sústredí na vytváranie zásob stredných destilátov, kam patrí palivový olej a nafta. Futuritné kontrakty s dodávkou v januári a vo februári pritom včera takisto lámali maximá, keď sa im na moment podarilo vyšplhať sa až na 66,40 dolára za barel. Keď sa aktívnemu kontraktu podarí prekonať métu 65 dolárov, táto hodnota bude jej dnom a úroveň 66,4 dolára stropom, ktorý sa bude dvíhať k hranici 70 dolárov za barel.
Ľahká severomorská benchmarková ropa Brent, od ktorej sa s výrazným diskontom odvíja aj cena Slovnaftom dovážanej ruskej ťažkej exportnej zmesi Urals, včera prekonala hranicu 63 dolárov za barel. Cena ropy, ktorú ropovodom dováža slovenská rafinéria, nie je kótovaná. Náklady Slovnaftu na nákup jedného barelu ropy by však nemali byť vyššie ako 58 dolárov za barel, pretože južnou trasou distribuovaná ropa Urals MD v pondelok finišovala na 57,9 dolára za barel.
Obavy obchodníkov z nestability na Blízkom východe sú len v rovine špekulácií. Ich váhu však znásobujú fundamentálne faktory, ako je medziročne nad očakávania vyššia spotreba stredných destilátov v USA. V tomto prostredí vyvolali cenovú búrku odstávky rafinérií. Za posledný mesiac ich bolo -- z tých významnejších -- asi dvanásť. Vyťaženosť výroby rafinérií sa niekoľko mesiacov pohybuje nad 95 percentami. Úzke hrdlo od ponuky smerom k dopytu tak netvoria dodávatelia ropy, ale nedostatočné spracovateľské kapacity. Tento stav sa nedá zmeniť zo dňa na deň, čo koniec koncov včera poznamenal aj americký prezident George W. Bush pri podpisovaní nového energetického zákona. Ten by však, napriek podpore alternatívnych zdrojov energie, mohol ešte viac znížiť ochotu rafinérií investovať do nových produkčných jednotiek. Okrem iného totiž obmedzil ich ochranu pred žalobami za znečistenie životného prostredia, čo možno bude stáť firmy nemalé peniaze a investície skôr do zvyšovania ekologickej bezpečnosti, než do vyššej produktivity.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 14:50