StoryEditor

Ako pokročila technológia po päťdesiatich rokoch

12.01.2006, 23:00

Scenár nových výprav na Mesiac sa príliš nelíši od Apolla. Rozdiel je však v spôsobe, akým sa nová loď dostane do vesmíru. Pri predchádzajúcich letoch vynášala celú zostavu raketa Saturn. Teraz riadiaca loď i zostupný modul poletia zvlášť na dvoch raketách a spoja sa na obežnej dráhe okolo Zeme. Toto riešenie je bezpečnejšie a umožňuje dostať k Mesiacu podstatne väčší náklad.
Po prílete k Mesiacu je scenár rovnaký -- od riadiacej lode sa oddelí zostupný modul, ktorý pristane na Mesiaci. Posádku na obežnej dráhe počká veliteľská loď. Po skončení práce sa s ňou astronauti spoja a odhodia zvyšok zostupného modulu, v ktorom sa vrátili z Mesiaca. Cestu na Zem zabezpečí riadiaca loď a posádka pristane v jej veliteľskom module. Na rozdiel od Apolla nezosadne do mora, ale na súš. Modul bude možné znova použiť (najmenej desaťkrát), kým veliteľské moduly Apolla putovali rovno do múzea.

Riadiaca loď i zostupný modul sa podobajú Apollám. Do priestornejších kabín sa však pomestia štyria astronauti (predtým leteli traja) a všetci pristanú na Mesiaci. V Apolle sa vylodili len dvaja, tretí zostal vo veliteľskej lodi na obežnej dráhe okolo Mesiaca a zabezpečoval ich spojenie a návrat. Nový výsadkový modul je schopný zosadnúť na akomkoľvek mieste, predtým sa pristávalo len blízko rovníka. Dôvodom bolo obmedzené množstvo paliva a pri štarte sa využívala odstredivá sila Mesiaca, ktorá je na rovníku najvyššia. Štvorica astronautov zostane na povrchu až týždeň (rekordné Apollo 17 tam strávilo tri dni a tri hodiny).

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 14:14