StoryEditor

Portugalci si v nedeľu zvolia parlament. Očakáva sa výrazný nárast krajnej pravice, občanov trápi najmä zdravotníctvo

07.03.2024, 14:14
Autor:
ČTKČTK

Prieskumy prisudzujú víťazstvo skôr opozičnej alianci AD, ktorá by mohla dostať okolo 30 percent hlasov, druhí by s odstupom niekoľkých percent podľa nich skončili vládni socialisti.

V predčasných parlamentných voľbách v Portugalsku sa podľa prieskumov očakáva tesný súboj vládnych socialistov s opozičnou stredopravicovou Sociálnodemokratickou stranou (PSD), ani jedna z nich ale nemá šancu na väčšinu v parlamente.

Šancu na zostavovanie vlády tak zrejme bude mať krajne pravicová strana Chega, ktorá by mohla dostať až 20 percent hlasov, čo by bol skoro trojnásobok oproti voľbám v roku 2022.

Prieskumy prisudzujú víťazstvo opozičnej alianci 

Španielsky server 20minutos.es v tejto súvislosti pripomenul, že Portugalsko si budúci mesiac pripomína 50. výročie od takzvanej karafiátovej revolúcie, ktorá v krajine ukončila takmer päťdesiatročnú pravicovú diktatúru. Odvtedy sa pri moci striedali Socialistická strana (PS) a PSD, ktoré vládli samy, alebo v koalícii.

Ak v nedeľu vo voľbách 230 poslancov jednokomorového parlamentu vyhrá PSD, mohla by krajná pravica dostať aj kreslo vo vláde. Líder PSD Luís Montenegro, ktorý vedie aj volebnú koalíciu Demokratická aliancia (AD), spoluprácu s krajnou pravicou vylúčil.

Niektorí analytici si však myslia, že tento päťdesiatjedenročný politik "nepremárni príležitosť" na návrat PSD k moci po ôsmich rokoch vlády socialistov. "Politické vyhlásenia sú jedna vec a prax druhá," povedal portugalskej stanici RTP politológ Pedro Magalhaes.

image

Oficiálna nominácia. Európski ľudovci potvrdili von der Leyenovú za svojho lídra do eurovolieb

Líder vládnych socialistov, štyridsaťšesť ročný Pedro Nuno Santos pred voľbami vyhlásil, že strana PS, ktorú vedie od tohtoročného januára, v prípade víťazstva PSD umožní fungovanie menšinovej vlády, aby zabránila účasti krajnej pravice v kabinete. Lenže taká vláda by podľa analytikov zrejme nemala dlhé trvanie a mohli by sa konať ďalšie voľby. Tie nedeľné sú už tretie od roku 2019.

Prieskumy prisudzujú víťazstvo skôr opozičnej alianci AD, ktorá by mohla dostať okolo 30 percent hlasov, druhí by s odstupom niekoľkých percent podľa nich skončili vládni socialisti a tretia by mala byť strana Chega s takmer 20 percentami hlasov. Túto krajne pravicovú stranu založil právnik a bývalý športový komentátor André Ventura v roku 2019.

Ten istý rok dostala 1,3 percenta hlasov a jedno kreslo v parlamente. Krajne pravicový poslanec sa tak do zákonodarného zboru v Portugalsku dostal prvýkrát od roku 1974. V roku 2022 získala Chega 7,2 percenta hlasov a 12 mandátov.

Občanov trápia zlé služby v zdravotníctve či školstve 

Venturovu stranu mnohí vinia zo xenofóbie či rasizmu, jej líder ale tvrdí, že sa iba stará "o problémy, ktoré ľudí trápia". "Myslím, že nárast priaznivcov strany Chega sa dal očakávať vzhľadom na príklon ku krajnej pravici aj v iných európskych krajinách a tiež kvôli tomu, že ľudia sú sklamaní tým, že súčasná vláda nerieši ich problémy," povedal José Santana Pereira z lisabonskej univerzity televízii Al -Džazíra.

K nedôvere Portugalcov vo vládnu stranu prispeli najskôr aj jej korupčné škandály. Kvôli podozreniu z ovplyvňovania konania o udelení povolenia na ťažbu lítia či na výstavbu podniku na výrobu zeleného vodíka tiež vlani v novembri podal demisiu António Costa, ktorý bol premiérom od novembra 2015.

Costa z ničoho obvinený nie je a odmieta, že by sa dopustil čohokoľvek nezákonného. Aj PSD má však pred voľbami korupčný škandál, ktorý sa týka niekoľkých jej regionálnych politikov na Madeire.

image

Musk oznámil, že na prezidentskú kampaň neprispeje žiadnemu kandidátovi. Sám volí Republikánov

Avšak podľa prieskumov nie je korupcia to hlavné, čo Portugalcov trápi najviac. Vadia im najmä zlé služby v zdravotníctve či školstve a problémy spojené s bývaním. "Bývam na vidieku a keď moja dvojročná dcéra ochorie, mám dve možnosti: buď čakať aj sedem hodín, než ju ošetrí doktor na štátnej poliklinike, alebo si zaplatiť rýchlejšie ošetrenie na súkromnej klinike," povedala Milena Araujová.

Portugalskí lekári či učitelia vlani organizovali protesty a štrajky za zvýšenie platov. "Vlani mnohí lekári odmietli robiť nadčasy. Zvýšili im platy, ale nie o infláciu," povedal lekár Joao Pedro Barata, ktorý sa pred niekoľkými rokmi odsťahoval do Británie hlavne kvôli nízkemu príjmu. "V porovnaní s Anglickom, kde sa lekári tiež sťažujú na nízke platy, sú ale tie portugalské päťkrát nižšie," dodal.

01 - Modified: 2024-04-25 19:23:26 - Feat.: - Title: Desaťtisíce Portugalcov si po celej krajine pripomenuli výročie karafiátovej revolúcie 02 - Modified: 2024-04-11 17:53:41 - Feat.: - Title: Katolícka cirkev v Portugalsku sa chystá odškodniť obete sexuálneho násilia 03 - Modified: 2024-04-08 04:53:03 - Feat.: - Title: Po prevrátení lode pri Portugalsku našli telá dvoch obetí, po ďalších dvoch pátrajú 04 - Modified: 2024-03-27 21:46:22 - Feat.: - Title: Portugalský parlament si až po troch neúspešných hlasovaniach zvolil predsedu 05 - Modified: 2024-03-14 13:24:15 - Feat.: - Title: Portugalskí novinári štrajkujú, prvýkrát za 42 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
08. máj 2024 15:40